»

Paraplegik shodil s pomočjo hrbtenjačnega vsadka

IEEE Spectrum - Na ameriški kliniki Mayo so z uporabo hrbtenjačnega vsadka za stimulacijo živčnih signalov dosegli, da je možakar s popolnoma paraliziranimi nogami spet delno shodil.

Hromeče poškodbe hrbtenjače so ena največjih tarč medicine. Po svetu poteka množica raziskovalnih projektov, ki so v zadnjem desetletju že postregli s preboji, najsigre za uporabo presaditve celic, branja možganskih živčnih signalov ali raznih vsadkov.

Nova dobra novica pri rabi implantov prihaja s klinike Mayo v Minnesoti. Tam so dosegli, da je paraplegik Jered Chinnock po postopku s stimulacijo hrbtenjačnih signalov ob pomoči hodulje prehodil nekaj čez sto metrov. Zdravniki so priredili že obstoječi vsadek, ki ga predpisujejo bolnikom s kroničnimi bolečinami hrbta in jača...

25 komentarjev

Zamolčan konflikt interesov v medicinskih znanostih

The New York Times - Nepreklicno je odstopil glavni zdravnik in raziskovalec na prestižni newyorški onkološki kliniki Memorial Sloan Kettering Cancer Center, potem ko so novinarji The New York Timesa in ProPublice raziskali in objavili podatke o tem, da v svojih študijah ni razkril povezav z več podjetji, od katerih je dobival milijonske zneske. Dr. José Baselga sicer poskuša relativizirati svoje početje, češ da v večini primerov razkritje ni bilo potrebno, ker je šlo za bazične raziskave, v drugih primerih pa je bil samo nedosleden, a je bil na koncu prisiljen odstopiti. Eden najbolje plačanih in najbolj znanih raziskovalcev raka na svetu pa ni edini, ki v svojih znanstvenih člankih ni razkrival konflikta interesov.

Skoraj vse znanstvene...

25 komentarjev

Odkrili gen, katerega delovanje je pomembno pri nastanku in poteku raka trebušne slinavke

info.cancerresearchuk.org - Rak trebušne slinavke je eden izmed najmanj ozdravljivih rakov pri nas in v svetu. Med vsemi smrtmi zaradi rakavih obolenj je rak trebušne slinavke na visokem četrtem mestu, saj je 5-letno preživetje bolnikov nižje od 0,4 odstotka. V 95 odstotkih primerov rak trebušne slinavke predstavlja adenokarcinom, ki vznikne iz celic voda eksokrinega pankreasa. Problem so tudi metastaze, saj ima kar 80 odstotkov bolnikov ob diagnosticiranju že zasevke v drugih mehkih tkivih, običajno na dvanajstniku, želodcu, jetrih ali bezgavkah. Največkrat zbolijo osebe v starosti od 50 do 75 let, zdravljenje pa vključuje težke operacije in agresivno...

62 komentarjev

Nova tehnika zgodnjega odkrivanja raka dojke

Slo-Tech - V reviji Radiology je bil pred kratkim objavljen članek o novih načinih zgodnjega odkrivanja raka dojke pri ženskah z gostim prsnim tkivom (Dedicated dual-head gamma imaging for breast cancer screening in women with mammographically dense breasts). Nova tehnika omogoča odkrivanje trikrat več tumorjev, poleg tega pa omogoča odkrivanje bistveno manjših tumorjev, kot jih zaznajo obstoječe presejalne metode. Zgodnje odkrivanje raka je zelo pomembno, saj omogoča bistveno boljše preživetje pacientk.

Glavna avtorica Deborah Rhodes je o raziskavi nove tehnike poimenovane mollecual breast imaging (MBI), zlasti poiskusom onemogočanja objave znanstvenega članka z rezultati raziskave, spregovorila tudi na TED Women (video, prav tako je na TED blogu objavljen tudi

23 komentarjev

Raziskava na japonskem potrdila, da psi lahko zaznajo raka

BBC - International Journal of Gastrology and Hematology je ta mesec kratkim objavil članek dvanajstih japonskih avtorjev z naslovom Colorectal cancer screening with odour material by canine scent detection, v katerem avtorji navajajo, da je pse mogoče naučiti zgodnje zaznave raka na debelem črevesu.

V raziskavi je pes labradorec vohal vzorce izdihanega zraka in blata različnih oseb. Vsaka skupina vzorcev je vsebovala vzorec ene obolele osebe in štirih zdravih oseb, ki so bili naključno razvrščeni v škatle. Za testiranje izdihanega zraka so uporabili 33 skupin vzorcev, za testiranje blata pa 37 vzorcev.

Rezultati v primerjavi s kolonoskopijo so pokazali, da je bila senzitivnost (verjetnost, da bo test pozitiven pri osebah, ki so dejansko bolne) pasje zaznave raka v izdihanem zraku 91%, pri vonju blata pa 97%. Specifičnost (merilo verjetnosti, da bo test negativen pri osebah, ki dejansko niso bolne) je bila v obeh primerih 99%. Pes je imel visok odstotek zaznave raka tudi v zgodnjem...

18 komentarjev

Aspirin: novo orožje v boju proti raku?

Slo-Tech - Kot poročajo na Cancer Research UK, je skupina raziskovalcev pod vodstvom Petra Rothwella iz University of Oxford, v reviji The Lancet objavila rezultate študije, ki kaže, da jemanje acetilsalicilne kisline (Aspirina) lahko pomaga zmanjšati smrtnost za rakom.

V članku z naslovom Effect of daily aspirin on long-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials so avtorji analizirali osem različnih kliničnih študij, kjer so prostovoljci jemali Aspirin vsaj pet let. V analizo je bilo vključenih preko 25.570 pacientov, raziskovalci pa so gledali koliko oseb je umrlo za rakom.

Rezultati kažejo, da jemanje 75 miligramov Aspirina vsaj 5 let zmanjša verjetnost za umrljivost za rakom v povprečju za 20%. Hkrati so ugotovili tudi, da se umrljivost s še daljšim časom jemanja aspirina še dodatno zmanjšuje (v primeru jemanja Aspirina več kot 5 let, se je umrljivost zmanjšala v povprečju za 34%).

Poleg tega se pozitivni učinek aspirina povečuje s...

61 komentarjev

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Razvili nov test za odkrivanje raka prostate

Slika Adenokarcinom (najpogostejši tip raka na prostati) pod mikroskopom

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot poročajo na britanski spletni strani CancerResearch, so britanski znanstveniki razvili nov test raka prostate, ki je bistveno bolj natančen kot obstoječi krvni PSA test ter zmanjšuje potrebo po nepotrebnih (in bolečih) biopsijah.

Težava z obstoječim PSA testom je v tem, da ni dovolj zanesljiv, saj nivo PSA antigena ne poraste samo v primeru raka prostate, pač pa tudi v primeru povečane prostate ali pod vplivom hormonskih sprememb. Poleg tega v nekaterih primerih bolniki z rakom prostate nimajo povečanega PSA antigena. Zato PSA test zgolj kaže na verjetnost raka na prostati, za dokočno diagnozo pa je potrebna še ultrazvočna preiskava in biopsija.

Raziskovalci iz Cambridge Research Institute ter Institute of Cancer...

14 komentarjev

Spodbudne novice za ljudi s poškodbami hrbtenice

Rast nevronov v hrbtenici miši

Slo-Tech - Kot poročajo na Children's Hospital Boston, je njihovim raziskovalcem skupaj z raziskovalci iz UC Irvine in UC San Diego uspelo spodbuditi rast nevronov po poškodbi hrbtenice, ti nevroni pa so potem tvorili sinapse. To jim je uspelo na miših, in sicer tako, da so blokirali poseben encim (PTEN), ki blokira rast nevronskih celic.

Raziskovanje je sicer še v zelo zgodnji fazi, kaže pa, da bo nekoč v prihodnosti morda mogoče zdraviti poškodbe hrbtenice. Članek z rezultati študije z naslovom PTEN deletion enhances the regenerative...

24 komentarjev

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so...

0 komentarjev

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Slo-Tech - Kot poročajo na Physorg, je skupina raziskovalcev z MIT pričela s preizkušanjem novega postopka ciljane imunoterapije proti raku. Gre za postopek imunocelične terapije, v katerem pacientu najprej odvzamejo nekaj imunskih celic (limfocitov T), jih spremenijo tako, da pričnejo napadati tumor, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj v telo. Na ta način dosežejo, da se potem telo "sámo" učinkovito bojuje proti raku.

Do sedaj je bila težava v tem, da so morali pacienti v postopku tovrstne imunoterapije dobivati zdravila (najpogosteje interlevkine), ki so spodbujala nastanek teh limfocitov, vendar pa so imela hude stranske učinke - med drugim tudi odpoved srca in ledvic.

Sedaj pa so raziskovalci razvili posebne "nanotorbice", ki vsebujejo interlevkina IL-15 in IL-21, te nanodelce pa so nato "pripeli" na limfocite T, ki so jih nato vbrizgali v miši s tumorji na pljučih in v kostnem mozgu.

Rezultati poskusa, ki ga opisujejo v Nature Medicine so spodbudni, saj so se "nanotorbice" po tem, ko...

20 komentarjev

Zaznavanje raka s pomočjo detektorja izdihanega zraka

Graf rezultatov z analizo metode glavnih komponent

Slo-Tech - V British Journal of Cancer je bil pred kratkim objavljen članek z naslovom Detection of lung, breast, colorectal, and prostate cancers from exhaled breath using a single array of nanosensors.

Kot je bilo namreč že predhodno znano, različne vrste raka oddajajo različne "vonje" oz. hlapne organske spojine. Izraelski raziskovalci Peng, Hakim, Broza1, Billan, Abdah-Bortnyak, Kuten, Tisch in Haick pa so sedaj razvili posebne nanosenzorje, s pomočjo katerih je mogoče v izdihani sapi pacienta zaznati ustrezne hlapne...

81 komentarjev

Začetek preiskušanja cepiva proti kožnemu raku

Slo-Tech - Kot poroča Daily Mail, bodo v Veliki Britaniji junija letos pričeli klinično preizkušati cepivo, za katerega upajo, da bo lahko pomagalo zdraviti ali celo ozdravilo eno najnevarnejših oblik kožnega raka - maligni melanom. Nekateri celo upajo, da naj bi cepivo to vrsto raka celo pomagalo preprečevati, morda pa bi se pristop dalo uporabiti tudi pri zdravljenju drugih oblik raka. Linda Durrant iz oddelka klinične onkologije na University of Nottingham pravi, da cepivo lahko izsledi in uniči tumor brez škode za nerakaste celice v bližini.

Podjetje Scancell je namreč razvilo cepivo SCIB1, ki vsebuje DNA in fragmente tumorja, kar omogoči ciljan napad na imunske celice, ki povzročajo melanom. Raziskovalna skupina je sicer podobna cepiva razvila že pred tem, vendar niso bila uspešna, saj so stimulirala imunski sistem celotnega telesa in ne le tistega dela, ki napada rakave celice. Tokrat raziskovalci upajo v večjo uspešnost. Če bodo klinične raziskave uspešne, lahko novo zdravilo...

11 komentarjev

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka

Število uporabnikov mobilnih telefonov po državah, rdeče je več

Reuters - Te dni se je končala desetletna študija Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki je skušala dognati, ali intenzivna uporaba mobilnega telefona resnično poveča tveganje za nastanek raka, kakor so nas želeli prepričati nasprotniki rabe mobilnikov. Raziskovalci so spremljali skoraj 13.000 uporabnikov v obdobju desetih let in ugotovili, da so izsledki študije neodločilni. Christopher Wild, direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, povzema: Iz rezultatov ne moremo zaključiti, da uporaba mobilnih telefonov predstavlja dejavnik tveganja ... a je tudi prezgodaj, da bi ga izključili.

Študija je stala 19,2 milijona evrov, od katerih so 5,5 milijona evrov primaknili proizvajalci mobilnih telefonov. Analizirali so podatke 2708 ljudi z gliomom, 2409 z meningiomom in okrog 7500 zdravih posameznikov iz...

52 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

iTNews - Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem...

8 komentarjev

Radijski valovi zelo nevarni?

Slashdot - Korejski znanstveniki so ugotovili, da je na območjih v okolici oddajnikov radijskih valov AM kar 70% več smrti zaradi levkemije kot običajno in skoraj 30% več za rakom kot v povprečju. Enak rezultat so potrdile tudi nakeatere prejšnje raziskave, vendar po besedah Mary McBride niso povsem prepričljive. Razlogi za rakasta obolenja so po njenem mnenju lahko drugi. Omeniti velja še, da nekatere druge organizacije, med njimi Svetovna zdravstvena organizacija, zahtevajo tudi raziskave o vplivu na zdravstveno stanje ostalih radijskih valov, predvsem tistih, ki jih oddajajo mobilni telefoni. Klik!

40 komentarjev