»

Recenzije na Amazonu enako zanesljive kot profesionalne

Guardian - Praktično vsaka večja spletna prodajalna ima možnost komentiranja in recenziranja izdelkov, kjer lahko vsakdo, navadno pa seveda kupci, priobči svoje mnenje o izdelku. Ob tem so novi potencialni kupci venomer v precepu, ali gre tem ocenam verjeti. Rezultati študije (članek), ki so jo izvedli na Harvardu, kažejo, da v povprečju zelo - vsaj ko gre za knjige.

Primerjali so 100 recenzij leposlovnih del, ki so jih napisali profesionalni kritiki za The New York Times, Guardian, Post in ostale uveljavljene medijske hiše, ter kritike istih del na Amazonu, ki so jih napisali brezimni amaterski ocenjevalci. Rezultati so pokazali, da je ujemanje med obema skupinama podatkov veliko. Čeprav recenzij na Amazonu vsebinsko in kakovostno nihče ne preverja, so...

11 komentarjev

Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov

Aaron Swartz

The New York Times - Z znanstvenimi članki je križ, saj jih je veliko objavljenih v plačljivih revijah, dostop do katerih ni poceni. Ali je to okusno, glede na to da jih večino financira država z davkoplačevalskim denarjem, so mnenja deljena. Zato se je 24-letni Aaron Swartz, ustanovitelj strani Infogami, ki se je kasneje združila z Redditom, in neprofitne organizacije Demand Progress, odločil "vdreti" v arhiv člankov JSTOR in ga prekopirati. Problem je, da...

79 komentarjev

Založbe imajo pomisleke glede Amazonovega digital lockerja

Amazon trenutno ponuja 5 GB prostora (20 ob nakupu prvega posnetka v njihovi trgovini). Če mislijo servis razširiti še na videoposnetke, bodo verjetno rabili ponuditi več, čaka pa jih še nasprotovanje internetnih in kabelskih operaterjev, ki jim bo to šlo v zelje. Odveč je povedati, da je servis za zdaj na voljo le Američanom.

Slo-Tech - Poročali smo že o novi storitvi podjetja Amazon - digitalni omarici, ki uporabniku omogoča hranjenje svoje glasbe kar na strežnikih v oblaku ter poslušanje od kjerkoli. Številni komentatorji so postavili vprašanje, ali si je Amazon zagotovil ustrezne pravice za to.

Podobno storitev kani ponuditi tudi Apple, ki pa se še dogovarja z založniki glede pravic za internetni streaming in neomejeni prenos že kupljenih posnetkov. Dosedanja pogodba za iTunes Store mu tega ne dovoljuje, zato uporabniki v primeru izgube že kupljene glasbe ne morejo avtomatsko zaprositi za ponovni prenos (lahko pošljejo e-mail in upajo na najboljše). Dogovor se pričakuje do poletja in naj bi bil na voljo preko

20 komentarjev

Google pripravil storitev One Pass

Google - Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v Berlinu najavil sistem Google One Pass, ki bo namenjen plačevanju digitalnih vsebin. Založniki bodo z njim vzdrževali neposredno razmerje s kupci, ki bodo po nakupu do vsebin lahko dostopali na tabličnih računalnikih, pametnih telefonih in spletnih straneh z enotnim uporabniškim imenom in geslom. S tem bo odpadla potreba po večkratnem nakupu vsebin za branje na različnih napravah ali težavno prenašanje z naprave na napravo.

Založniki bodo lahko sami določili ceno in način plačila za vsebine (naročnine, pavšal, po posameznih člankih). Plačila se bodo izvedla prek Google Checkouta. One Pass je za zdaj omejen na Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. BBC poroča, da...

0 komentarjev

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Google pripravlja digitalno knjigarno

CNet - Google se bo letos konec junija ali v začetku julija podal v e-črkarsko pravdo, ki jo bijejo Amazon, Apple in Barnes in Noble. Nova storitev Google Editions bo kupcem omogočila nakup digitalnih verzij knjig, drugim trgovcem, tudi neodvisnim, pa celo njihovo prodajo na svojih straneh za ustrezne odstotke dobička. Kateri založniki bodo v projektu sodelovali in kakšna bo cenovna politika, še ni znano. Dodajmo, da je Google že lani obljubil, da bo v formatu EPUB brezplačno ponudil dela, ki so že v javni lasti. Posebej zanimiva pa zna biti Googlova nova knjigarna, če se bodo uspeli poravnati z založniki. Ob pozitivnem izidu bi namreč lahko prodajali tudi avtorsko zaščitene knjige, ki niso več v tisku, tantieme pa bi dobili lastniki avtorskih pravic.

15 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Pravice pri nakupu preko interneta

Slo-Tech - Verjetno se zavedate, kakšne pravice imate kot kupec, ko v trgovini kupite določen izdelek. Poleg nevarnosti/rizika tovrstnega kupovanja -- saj izdelka ne morete "prijeti v roke" in ga le vidite na sliki -- pa ima ta način to prednost, da lahko udobno preko naslonjača kupujete kar preko žic™. Ker tudi slovenci nismo izjeme in se vedno bolj poslužujemo tovrstnega načina nakupovanja morda ne bo odveč ta članek, kjer lahko podrobno preberete kakšne pravice imate v primeru nakupa preko interneta ter kaj vam je storiti, če vam izdelek ne ustreza, je poškodovan ipd,...

Samo namig -- ste vedeli, da lahko odstopite od nakupa ki ste ga že opravili brez kakršne koli razlage podjetju zakaj ste se tako odločili, podjetje pa vam mora v 15 dneh od prejema obvestila o odstopu vrniti celotno kupnino? Ahh, še je pravica ;).

Dodatek: da pa bralcem ne bi zbujali lažnih upanj naj dodamo, da je to sicer res, vendar ni nujno, da bo tudi sam prodajalec zakon upošteval. Civilno tožbo bi sicer dobili,...

1 komentar