»

Google namerava šifrirati tudi cenejše Android naprave

vir: Google
Google - Googlova varnostna ekipa je pripravila rešitev za šifriranje diskovnega prostora cenejših Android naprav, imenovano Adiantum. Namenjena je telefonom, tablicam, pametnim uram, televizorjem in drugim napravam s starejšimi oz. cenejšimi ARM čipi (npr. ARM Cortex v7), ki ne podpirajo strojno pospešenih šifrirnih algoritmov. Širiranje na teh napravah je zato preprosto prepočasno, da bi bilo praktično. Posledično proizvajalcem teh naprav am še vedno ni potrebno vklopiti šifriranja celotnega diskovnega prostora (full-disk encryption), čeravno Google to načeloma zahteva za vse nove Android naprave že vse od izdaje Androida 5 (Lolipop) pred dobrimi štirimi leti.

Adiantum se zanaša za simetrični šifrirni algoritem ChaCha20 ter na zgoščevalni algoritem Poly1305, ki ju je...

6 komentarjev

TrueCrypt je varen in mrtev

Slo-Tech - Temeljit varnostni pregled kode (security audit) zadnje verzije TrueCrypta 7.1a je pokazal, da v kodi ni nobenih stranskih vrat, namernih ranljivosti ali oslabljenih šifrirnih algoritmov. V programu so našli štiri ranljivosti, ki pa so tam po nerodnosti in nimajo bistvenega vpliva na varnost.

Zgodba TrueCrypta se je vseeno končala precej nenavadno. Lani maja so avtorji sporočili, da projekta ne bodo več razvijali in uporabo odsvetujejo, ker da program vsebuje varnostne ranljivosti. Revizija kode, ki se je začela že pred tem, se je vseeno nadaljevala. Tako smo te dni dobili uradno poročilo o rezultatih...

41 komentarjev

TrueCrypt v drugem življenju CipherShed

Slo-Tech - Razvijalci so TrueCrypt nehali posodabljati in podpirati maja letos, kar je postavilo precej vprašanj. Na spletni strani so skopo zapisali, da uporabe programa ne priporočajo, ker bi lahko vseboval več varnostnih pomanjkljivosti, natančnejši pa niso bili. Ker identiteta avtorjev ni bila nikoli znana, je bila situacija še bolj nenavadna. Toda TrueCrypt ne bo umrl.

Prvi garant za to je kriptografski pregled kode, ki kljub ukinitvi razvoja teče dalje. Če se bo izkazalo - in preliminarni rezultati so vzpodbudni - da je TrueCrypt varen, ga še vedno lahko uporabljamo. V ta namen so postavili stran TrueCrypt.ch, kjer je moč najti vse relevantne informacije,...

21 komentarjev

TrueCrypt na precepu

Krebs On Security - Spletna stran priljubljene brezplačne (in delno odprtokodne) rešitve za šifriranje diska TrueCrypt (truecrypt.org) od včeraj več ne obstaja, ampak le še preusmerja na projektovo domačo stran na portalu SourceForge. Tam pa je prisotno opozorilo, da "Uporabe TrueCrypt več ne priporočajo, ker bi lahko vsebovala več varnostnih pomanjkljivosti". V nadaljevanju so nato navodila za migracijo na druge rešitve (zlasti Bitlocker, ki ga je moč najti v nedavnih različicah Oken), ter povezava na orodja za dekripcijo in izvoz podatkov iz obstoječih TrueCrypt particij.

Okoli najave se poraja veliko vprašanj. Ni jasno, kaj točno se je zgodilo ter ali je TrueCrpyt sploh še varen. Nedavni delni varnostni pregled (t.i. security audit) za katerega se je lani...

71 komentarjev

Pregled kode TrueCrypta za zdaj ni našel stranskih vrat

threatpost - Živimo v časih, ko sta prisluškovanje in prestrezanje informacija postali nekaj vsakdanjega, varnostne ranljivosti v programski opremi pa se kar množijo. Zaupati je postalo sila nevarno, zato že dlje časa poteka pregled kode popularnega programa za šifriranje TrueCrypt. Prva faza pregleda ni odkrila resnejših varnostnih lukenj ali stranskih vrat, a kar precej manjših nedoslednosti in ranljivosti.

Kot so pokazali nedavni primeri v GnuTLS in OpenSSL odprta koda ne pomeni nič varnejše programske opreme, če kode nihče temeljito ne pregleda. Pretekli mesec smo pisali o dokazu, da objavljena koda programa TrueCrypt ustreza prevedeni različici, a je bilo...

53 komentarjev

TrueCryptova izvorna koda ustreza prevedeni

Slo-Tech - Od programske opreme, katere izvorna koda je javno objavljena, nekako ne pričakujemo presenečenj. Glede na to, da lahko kodo pregleda vsakdo, je vanjo praktično nemogoče vtihotapiti stranska vrata, ki bi jih napadalci lahko izrabili. Znan primer je napad na Linux leta 2003, ko so neznanci v kodo neuspešno poizkusili vstaviti stranska vrata za eskalacijo privilegijo, a je analiza kode še pred njeno vključitvijo v uradne repozitorije seveda to odkrila. A ena pomembna ranljivost ostaja - ob izvorni kodi je navadno objavljena tudi prevedena koda, ki jo ljudje dejansko snamejo in namestijo. Pa sta ti dve identični?

TrueCrypt sodi med posebej občutljive programe, saj je namenjen zaščiti datotek s šifriranjem, zato v njem ne sme biti lukenj. V času, ko nas z vseh strani bombardirajo z novicami o prisluškovanju vladnih agencij, je to še posebej vroča tema. Zato so v Kanadi na eni izmed univerz preverili, ali je prevedena koda...

37 komentarjev

Izšel TrueCrypt 7.0

Slo-Tech - Pred kratkim je izšel TrueCrypt 7.0, ki prinaša kar nekaj novosti. Prva je, da TrueCrypt sedaj omogoča strojno pospeševanje AES šifriranja, ki sicer deluje le na nekaterih procesorjih (ki vsebujejo podporo za AES), je pa na njih šifriranje 4 do 8-krat hitrejše.

Poleg tega TrueCrypt v okolju Windows omogoča tudi samodejen priklop šifriranih naprav (npr. USB diskov), omogoča pa tudi šifriranje celotnih particij z velikostmi sektorjev 4096, 2048 ali 1024 bajtov. TrueCrypt zna po novem v okolju Windows 7/Vista/2008/2008R2 tudi šifrirati hibernacijske datoteke.

TrueCrypt je na voljo za brezplačen prenos in sicer za okolje Linux (GUI in ukazna različica), Windows in Mac OS.

119 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.3

Slo-Tech - Danes je izšel TrueCrypt 6.3, ki prinaša polno podporo za Windows 7 in Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Med pomembnejšimi novostmi je tudi možnost, da nekatere šifrirne kontejnerje nastavimo za tim. sistemsko priljubljene (ang. system favorite volumes), ki se priklopijo preden se zaženejo aplikacijski servisi in preden se uporabnik prijavi v sistem (npr. omrežna deljena mesta, ki se nahajajo na šifrirnem kontejnerju).

Izdaja prinaša še nekaj manjših popravkov za Linux, Windows in Mac OS X različice, sicer pa gre za zrel in program, ki ima razmeroma stabilen razvoj.

Zlobne sobarice pa so še vedno poredne.

3 komentarji

Izšel TrueCrypt 6.2

Slo-Tech - Z nekoliko zamude, a vseeno pozno kot nikoli, poročamo, da je pred mesecem dni izšel TrueCrypt 6.2.

Tokratna različica je prinesla številne izboljšave predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows. Med izboljšave tako sodi 30-50% hitrejše branje podatkov iz SSD diskov (v okolju Windows), zagonski nalagalnik (ang. boot loader) podpira matične plošče z RAID kontrolerji, na voljo pa so še številne druge manjše izboljšave (tudi za različice OS X in Linux).

TrueCrypt je eno najboljših orodij za šifriranje nosilcev podatkov (trdih diskov, USB ključkov,...), na voljo je za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Med številnimi možnostmi šifriranja lahko omenimo tudi uporabo datotek s ključem (šifrirni ključ predstavlja poljubna datoteka) ter funkcijo verodostojnega zanikanja, ki omogoča skrivanje šifriranih podatkov. Najbolj zagrete uporabnike šifriranja pa bo verjetno navdušila tudi funkcija uporabe tim. skritega operacijskega sistema.

Prenos programa, ki je popolnoma...

36 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Izšel TrueCrypt 5.1

TrueCrypt Foundation - Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt.

TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS.

Med izboljšavami najdemo za 30 do 90% povečano hitrost AES šifriranja, hitrejši zagon sistema v primeru uporabe sistemskega šifriranja, TrueCrypt zagonski nalagalnik (TrueCrypt Boot Loader) pa od različice 5.1 v RAM-u zasede borih 27 KB.

Nova različica odpravlja tudi številne manjše pomanjkljivosti in napake. TrueCrypt za vse tri platforme (Windows 2000/Xp/Vista, Linux in Mac OS X) si lahko prenesete iz spletne strani TrueCrypt Foundation.

11 komentarjev

Izšel TrueCrypt 4.0

Slo-Tech - Prvega novembra so pri TrueCrypt Foundation izdali četrto različico odprtokodnega programa TrueCrypt.

Program je namenjen šifriranju diskovnih particij, je odprtokoden, brezplačen, četrta različica pa je poleg različice za okolje Windows prinesla tudi različico za Linux.

TrueCrypt ima številne uporabne funkcije, med drugim lahko znotraj šifrirane particije (v bistvu gre za šifrirano datoteko, ki jo priklopimo kot particijo) ustvari še skrito particijo. Vsaka je seveda dostopna s svojim geslom. V primeru, da smo prisiljeni razkriti svoje šifrirne ključe, lahko razkrijemo samo ključ navadne particije, z običajno kriptoanalizo pa ni mogoče ugotoviti, da se znotraj te skriva še ena s podatki, ki jih zares želimo skriti. Različica 4 prinaša še novost, saj lahko z vpisom posebnega gesla priklopimo navadno particijo, vendar tako, da podatki, ki jih zapisujemo nanjo ne prepišejo podatkov na skriti particiji. Uporabno za vse, ki živijo v nedemokratičnih državah.

TrueCrypt je mogoče...

26 komentarjev