»

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Izšel Android 3.2

engadget - Google je predstavil novo verzijo svojega odprtokodnega sistema Android za tablične računalnike, Android 3.2 Honeycomb. Za telefone še vedno ostaja Android 2.3.4, saj liniji še nista poenoteni.

Glavni novosti Androida 3.2 sta prilagoditev za majhne tablične računalnike, saj ima posebno podporo za prenosne naprave z zasloni, katerih diagonala meri manj kot sedem palcev, in podpora za procesorje Qualcomm. Druge novosti so še Compatibility Zoom za pregledovanje telefonskih aplikacij na...

18 komentarjev

MeeGo in Ubuntu na Nexus S

MeeGo na Nexus S

vir: PC World
PC World - Googlov Nexus S bo kot kaže konkurent Nokiini N900 po številu operacijskih sistemov, ki tečejo na mobilnem telefonu. Na slednji namreč uradno delujeta Maemo in MeeGo, precej uspešno pa je bil na Nokio nameščen še Android ter različni okusi namiznega Linuxa. Podobno, a v drugo smer zdaj velja še za Nexus S, na katerem poleg Androida tečeta še MeeGo in Ubuntu. Nameščena sta bila na 16 GB vgrajenega pomnilnika in ne vplivata na Androidov pomnilnik ROM, torej v primeru težav tovarniško delovanje telefona z Androidom ne bo ogroženo.

Sprva je bil nameščen in zagnan MeeGo, nato pa še Ubuntu, a gre v obeh primerih bolj za dokaz, da se operacijska sistema zaženeta. MeeGo je skorajda neuporaben (prikazan je bil počasen zagon Fenneca), podobno pa seveda velja še za Ubuntu, kjer sicer...

7 komentarjev

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Onkyo predstavil prvi tablični računalnik s Tegro 250

engadget - Japonske podjetje Onkyo ni čakalo na januarski CES in je predstavilo prvi tabličnih računalnik, ki uporablja Nvidiin čip Tegra 250 (1 GHz, pospešena grafika, strojno dekodiranje in kodiranje JPEG in H.264 ). Izdelek se imenuje TA117 in poganja Android 2.2. Ima 10,1-palčni zaslon (1024 x 600 točk), dvoje vrat USB 2.0, podporo za Wi-Fi, Bluetooth, microSD, HDMI-priključek in kamero z 1,3 megapiksla. Meri 267 x 173 x 14,8 mm in tehta 800 g. Na voljo sta različici z 0,5 GB pomnilnika in 8 GB bliskovnega pomnilnika ali dvakrat več obojega, ki sta na Japonskem že dobavljivi, drugod pa bosta kmalu.

13 komentarjev

Poplava Android tablic nekoliko manjša?

Lenovov LePad

vir: engadget
engadget - Za konec letošnjega leta se pričakuje izid velikega števila tabličnih računalnikov, na katerem bo tekel Android. Eden izmed prvih takšnih bo Samsungov Galaxy Tab, ki bo na prodajne police ameriškega operaterja Verizon prišel že v sredini novembra. A veliko proizvajalcev z izidom odlaša do izida Androida 3.0, ki je po vseh dosedanjih napovedih Gingerbread, a to še ni popolnoma potrjeno. Za tablične računalnike bo Google Android 3.0 izdal že v decembru, medtem ko bo javni izid šele v januarju prihodnjega leta.

Gingerbread bo v vsakem primeru z izidom prinesel nekaj novosti, npr. vgrajeno podporo lastni VoIP storitvi, Google Voice (telefon bo v primeru WiFi povezave v svet zvonil ob klicu na uporabnikovo Google Voice številko),...

41 komentarjev

Logitech Revue se predstavi

vir: engadget
engadget - Logitech je predstavil svoj prvi izdelek, na katerem teče Google TV, malo škatlico z imenom Revue. V ZDA bo naprodaj še do konca oktobra, medtem ko Logitech že pobira prednaročila. Revue bo stal 300 ameriških dolarjev, v ceno pa je poleg samega sistema in HDMI kabla vključena še brezžična tipkovnica z vgrajenimi navigacijskimi gumbi in trackpadom. Cena je visoka, a se tu še ne konča, saj bo na voljo lepa zbirka dodatkov. Za $130 bo mogoče kupiti še nekoliko manjšo tipkovnico, ki jo v podobni, sicer z Revue nezdružljivi, obliki že poznamo pod imenom diNovo Mini, za $150 pa videokamero z zmožnostjo zajemanja v ločljivosti 720p, namenjeni videokonferenčnim klicem. Nadomestna tipkovnica večjega formata bo stala 100 ameriških zelencev.

Brezplačno bo za lastnike naprav z Androidom in iOS-em na voljo aplikacija, ki bo pametne...

9 komentarjev

Predstavitev Google TV-ja v sredo

Vabilo na Logitechovo prireditev

vir: engadget
engadget - Predstavitev Googlovega poizkusa prodora v dnevne sobe in na televizijske zaslone, Google TV, se bo očitno zgodila že to sredo, 6. oktobra. Na ta dan namreč Logitech pripravlja prireditev, na kateri bodo razkrili svoj nabor naprav, ki bodo delovale z Google TV. Zanimivo je, da so uporabili množino, torej poleg Revue-a lahko pričakujemo še vsaj eno napravo. S tem bodo pri Logitechu za le 6 dni prehiteli Sony, ki 12. oktobra v New Yorku pripravlja svojo prireditev. Na njej bodo najverjetneje predstavili televizorje, ki bodo Google TV imeli že vgrajen, morda pa že tudi Blu-ray predvajalnike, za izid napovedane že ob prvi predstavitvi Google TV-ja.

11 komentarjev

MeeGo prihaja v avtomobile

engadget - Multimedijske zmogljivosti jeklenih konjičkov se, podobno kot ostala informacijska tehnologija, v zadnjem času razvija zelo hitro. Najbolj zmogljive sisteme imajo jasno proizvajalci najbolj luksuznih avtomobilov, npr. Audi, BMW in Mercedes, medtem ko sta prav slednja že napovedala, da bosta za svoje multimedijske sisteme v prihodnosti uporabila Intelove procesorje Atom. Za dobro izkoriščenost procesorjev je seveda treba uporabiti primeren operacijski sistem, ki bo pri nekaterih proizvajalcih kar Intelov in Nokiin MeeGo.

Uporabiti se ga je namreč odločila skupina GENIVI, ki poleg izdelovalcev avtomobilov (BMW, GM, Hyundai, Renault, koncern PSA - Peugeot in Citroën, itd.) združuje še velikane iz računalniške industrije (ARM, nVidio, Nokio,...

25 komentarjev

Bo 2010 končno leto Linuxa?

Vmesnik Palmovega, *khm*, HP-jevega webOS

vir: PC World
PC World - Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti...

222 komentarjev

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

webOS na tabličnih računalnikih, tiskalnikih

HP-jev tiskalnik s spletno povezljivostjo

vir: VR - Zone
VR - Zone - Napovedi iz komentarjev na novico o HP-jevem nakupu Palma se bodo uresničile, saj bodo vsaj nekateri tablični računalniki, ki jih bo proizvajal HP, uporabljali po novem HP-jev webOS. Nesojeni največji konkurent iPadu, HP-jev Slate, je bil ukinjen dva dni po HP-jevem nakupu Palma. Spomnimo se, da bi Slate sprva uporabljal Microsoftov Windows 7, za katerega pa so pri HP-ju po ukinitvi povedali, da je enostavno preveč požrešen z vidika strojnih zahtev, posledično pa je trpela avtonomija naprave, kljub uporabi procesorja Atom.

Duhovni naslednik Slatea bi bil lahko HP Hurricane, o katerem so mediji poročali pred slabima dvema tednoma in za katerega se je že takrat špekuliralo, da bo...

4 komentarji

HP kupil Palm

vir: engadget
engadget - Čeprav sta bila dolgo glavna potencialna kupca Palma HTC in Lenovo (medtem ko je prvi nakup že zanikal), nobeden izmed njiju ne bo prevzel legendarnega podjetja na področju mobilnih naprav, saj je kot strela iz jasnega nakup napovedal največji proizvajalec osebnih računalnikov, Hewlett-Packard. Za Palm bodo (v gotovini) plačali 1,2 milijardi dolarjev (zelo blizu napovedim cene iz novice, da HTC ne namerava izvesti prevzema), kar nanese $5,70 na eno delnico, prevzem pa naj bi zaključili do 31. julija, ko se konča 3. četrtletje HP-jevega letošnjega fiskalnega leta. Trenutni CEO Palma, Jon Rubenstein, naj bi še naprej ostal vodja Palmove ekipe, ki bo priključena pod HP, a ne pomešana med ostale oddelke.

Da je bil HTC kot kupec precej...

30 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev