»

Tajvanski minister okregan zaradi podpore Appla

Ministrov poziv k trošenju.

vir: The Verge
The Verge - Tajvanski minister za informacijsko družbo, Hu Yu-wei je bil nedavno okregan zaradi izražanja podpore tujemu podjetju, namesto da bi bil podprl nacionalnega šampiona. Na svojem facebook profilu je namreč pozval ljudi, da naj "pomagajo ekonomiji s povečanjem svoje potrošnje", ter dal za zgled sebe - z nakupom sveže Applove igračke (na sliki).

Tovrstni medklici v teh težkih časih niti niso tako redki. Yu-weiju je bilo sicer kar hitro žal, saj so se nad njega družno spravili tako domači mediji kot kolegi iz vlade (ter seveda lokalna twittosfera), ki so vsi izpostavili težavni položaj domačega proizvajalca HTC, ter zato še toliko večjo nujo, da ga lokalni veljaki podprejo. Kot je slikovito dodal en časopis, bi bilo skrajno...

9 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

HTC izgubil pritožbo zoper Apple

BBC - Tajvanskemu HTC-ju v pravnem boju proti Applu ne gre po načrtih, saj so najprej izgubili v Applovi pritožbi, sedaj pa jim je bila zavrnjena še lastna. Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) je julija v preliminarnem postopku odločila, da HTC krši Applove patente, kar so jim Cupertinu očitali v pritožbi pri ITC-ju marca lani. Sedaj pa je ITC zavrnil še HTC-jevo pritožbo, v kateri so lani obtožili Apple kršenja HTC-jevih patentov.

Lanskega maja je namreč HTC odgovoril na marčevski tožbo na sodišču in pritožbo pri ITC, ki ju sproži Apple. V povračilni pritožbi je potem HTC Applu očital, da krši pet patentov in zahteval prepoved prodaje iPoda, iPada in iPhona v ZDA. Odveč je poudariti, da v tako ekstremno odločitev ni verjel nihče razen...

9 komentarjev

Lodsys razširil tožbo še na pet podjetij

BBC - Lodsys je razširil svojo tožbo zaradi kršitve patentov 7.620.565 in 7.222.078 še na pet podjetij. Gre za znamenita patenta, ki pokrivata nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) in zaradi katerih je Lodsys že vložil tožbo zoper sedem razvijalcev aplikacij za iOS in Android. Apple se jim je kot lastnik App Stora postavil v bran kot stranski intervenient.

Sedaj je Lodsys vložil dopolnilo k tožbi, v katerem so dodali pet novih toženih strank. Po novem očitajo kršenje patentov tudi podjetjem Rovio, Square Enix, Electronic Arts (EA) in Take-Two Interactive Software ter Atariju. Rovio je poznan kot razvijalec znane mobilne igre Angry Birds, ki je bila prodana že v več kot 300 milijonih izvodov in ki domnevno tudi krši patente. Take-Two je poznan kot...

4 komentarji

ITC: Apple ne krši Nokiinih patentov

Ars Technica - Oktobra 2009 je Nokia vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi slednji kršil 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Kmalu zatem je Nokia svojo tožbo stopnjevala tudi s pritožbo pri ameriških Komisiji za mednarodno trgovino (ITC), od katere je zahtevala odredbo o prepovedi prodaje iPhonov v ZDA. Apple ni čakal dolgo, ampak je odgovoril s protitožbo, v kateri so Nokii očitali kršitve Applovih patentov, in pritožbo pri ITC, od katere so zahtevali prepoved prodaje nokij v ZDA.

ITC je pregledal gradivo in odločil (PDF-dokument), da Apple ne krši Nokiinih patentov ter da ni razlogov za...

1 komentar

Sony toži LG

Reuters - Ne mine dan, da ne bi pisali o novih patentnih tožbah, in tudi v prazničnem prednovoletnem obdobju ni nič drugače. Sony je v zadnjih dneh starega leta vložil pritožbo zoper LG pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri mu očita kršitve patentov. Gre za patente, ki pokrivajo zvočnike in mikrofon v mobilnih telefonih, prikaz telefonske številke kličočega in prikaz jakosti signala. Poleg pritožbe pri US ITC...

2 komentarja

EFF proti traitorwaru

ComputerWorld - Po analogiji z angleško besedo za programsko opremo software nastajajo nove skovanke, ki označujejo podvrste programske opreme. Firmware je strojna programska oprema, freeware je brezplačna programska oprema, shareware je preizkusna, adware vsebuje oglase, v zadnjem času po pogosto beremo o spywaru ali vohljaški programski opremi. EFF je zaradi novih taktik proizvajalcev programske in strojne opreme, ki namenoma prodajajo izdelke, ki delujejo v nasprotju z željami uporabnika in vohunijo za njim, razglasil nekatere izdelke kar za traitorware ali izdajalsko programsko opremo.

Sem lahko uvrstimo marsikaj. Tiskalnike, ki že dolgo časa na papir odtisnejo tudi prostemu očesu nevidno zaporedje pik, ki omogoča enolično določitev tiskalnika, Sonyjev rootkit iz leta 2005, Applov patent za shranjevanje uporabnikovega glasu in...

1 komentar

Rambus bi prepovedal kar vse

engadget - Rambus je znova udaril in objavil seznam podjetij, ki po njihovem mnenju kršijo Rambusove patente. Uradno pritožbo so posredovali ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri zahtevajo prepoved uvoza izdelkov podjetij, ki kršijo Rambusove patente. Podjetja Broadcom, Freescale, LSI, MediaTek, Nvidia in ST Microelectronics naj kršila dve vrsti patentov: tiste iz družine Dally, ki se nanašajo na izdelke s PCI Express, SATA, Serial Attached SCSI in DisplayPort, in tiste iz družine Barth, ki se nanašajo na pomnilniške krmilnike za DDR, DDR2, DDR3, mobilni DDR, LPDDR, LPDDR2 in GDDR3.

Tako terjajo prepoved uvoza celega arzenala izdelkov, med njimi osebnih računalnikov, prenosnih naprav, strežnikov, usmerjevalnikov, mobilnih telefonov, predvajalnikov Blu-ray, matičnih plošč, trdih diskov, modemov itn. ITC se bo v prihodnjih dveh mesecih odločil, ali bodo začeli preiskavo. Poleg tega je Rambus vložil tudi tožbo proti istim podjetjem na kalifornijskem okrožnem sodišču...

15 komentarjev

Apple toži Motorolo

Droid 2 je eden izmed problematičnih izdelkov.

Slo-Tech - Na začetku tega meseca smo poročali, da je Motorola vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi v Cupertinu kršili 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene. Apple je odgovoril s protitožbo (natančna razčlenitev spornih patentov), ki so jo včeraj vložili na sodišču v Wisconsinu zoper Motorolo in Motorolo Mobility. V njej jima očitajo kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch.

Apple pravi, da so problematične mobilne naprave, med njimi pametni telefoni, in pripadajoča programska oprema, operacijskih sistemi, uporabniški vmesnik in druge aplikacije zanje. Konkretno omenjajo...

46 komentarjev

Microsoft toži Motorolo

Primer spornega telefona: Droid 2

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo (PDF-dokument) zoper podjetje Motorola, v kateri mu očita kršitve devetih patentov. Poleg tožbe na washingtonskem sodišču so vložili še pritožbo na Mednarodno trgovinsko komisijo. Kršeni patenti so povezani z zmožnostmi pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Microsoft trdi, da Motorolini telefoni s sistemom Android nezakonito uporabljajo te tehnologije, ki jih je bil patentiral Microsoft. Primer takega telefona je Droid 2.

Microsoftov pomočnik vodje pravne službe Horacio Gutierrez je dejal, da ima podjetje...

12 komentarjev

Apple dobil tožbo zoper proizvajalca jajčnih podstavkov

eiPOTT

vir: Heise
Heise - Nemško družinsko podjetje Koziol je prodajalo jajčnike, ki so jih poimenovali eiPOTT. Jajčnikom oz. jajčnim podstavkom se v nemščini sicer pravi eierbecher, a ker je ei jajce in pott lonec, ni besedno poimenovanje njihovega izdelka nič nenavadnega, je pa vsekakor sumljiva raba velikih in malih črk. Z imenom se ni strinjal Apple, ki trži vsem dobro poznani MP3-predvajalnik iPod. Ker se imeni izdelkov prebereta zelo podobno (ˈaɪ.pɒd proti ˈaɪ.pɔt), je Apple na Višje deželno sodišče v Hamburgu vložil tožbo zoper proizvajalca jajčnikov in tožbo dobil.

Sodišče je namreč ocenilo, da obstaja nevarnost zamenjave izdelkov zaradi podobnega zvena imena. V obrazložitvi so...

61 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev