»

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Atari RapidSharu: dajte no pazit, da ne gostite naših avtorsko zaščitenih vsebin

TorrentFreak - Evropski pogled na pravne dileme okoli deljenja datotek je praviloma bolj trezne narave kot v čezlužju, kjer se založniki res po vsej sili trudijo (glej serijo prispevkov o novem varnem pristanu) ponudnikom spletnih storitev na pleča obesiti obveznost, da na svoje stroške (seveda) patruljirajo dejanja svojih uporabnikov in sproti brišejo morebitne sporne vsebine. Luksemburško Sodišče EU tako vztraja na svoji poziciji, da ponudniki interneta ne rabijo aktivno filtrirati svojega prometa. Zato je toliko bolj zaskrbljujoča sveža odločba nemškega zveznega vrhovnega sodišča v zadevi Atari proti Rapidshare, kjer so slednjim pravzaprav zapovedali filtriranje.

Zadeva se...

39 komentarjev

FileSonic onemogočil deljenje datotek

Ars Technica - Ameriški organi pregona so z racijami in aretacijami prejšnji teden očitno nagnali strah v kosti upravljavcem strani za deljenje datotek. V sodelovanju z novozelandskimi oblastmi so namreč v petek zaprli priljubljeno stran Megaupload in aretirali večino vodilnih članov, ki jih obtožujejo "spletnega piratstva". Gre za stran, kamor so uporabniki lahko nalagali datoteke in jih delili z drugimi, pri čemer so seveda večinoma delili avtorsko zaščitene vsebine (filme, serije, programe, glasbene albume itd.). Ni pa Megaupload edina tovrstna stran; gotovo je zelo znan tudi razvpit RapidShare. Trenutna zakonodaja (DMCA) upravljavce strani sicer odvezuje odgovornosti za početje uporabnikov, a le če ob vsak pritožbi nemudoma pobrišejo avtorsko zaščitene vsebine. FBI pa aretiranim očita...

55 komentarjev

Zasebne datoteke na straneh za deljenje datotek mnogokrat javne

The Register - Raziskovalci s Katoliške univerze v Leuvnu in francoskega Inštituta Eurecom so preiskali sto strani za deljenje datotek (kakršna je na primer RapidShare) in ugotovili, da tudi zasebne datoteke, ki niso namenjene deljenju z vsem svetu, niso nujno varne. O tem poročajo v članku Exposing the Lack of Privacy in File Hosting Services.

Te strani namreč uporabnikom ponujajo nalaganje datotek, ki so dostopne samo ljudem, ki poznajo točen naslov. Vsaka naložena datoteka dobi svojega, potem pa je od nastavitev odvisno, ali se bo ta znašel v bazah iskalnikov ali ne. Toda raziskovalci so ugotovili, da lahko tudi do datotek, ki naj bi imele nevidne naslove, dostopijo nepoklicani uporabniki. Problem je v številčenju in generiranju...

9 komentarjev

Google začel mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju

Nekoč ...

TorrentFreak - Google se je držal napovedi in je z današnjim dnem odstranil sporne ključne besede iz svojih storitev AutoComplete in Instant Search. Prepovedane ključne besede so vse izpeljanke iz besede torrent, odjemalca uTorrent in Xunlei (a ne naprimer BitComet in Vuze, ki opravljata isto funkcijo), in imena spletnih strani, ki gostijo datoteke, RapidShare in Megaupload (a ne 4shared, HotFile in MediaFire). To pomeni, da se pri tipkanju teh besed v iskalnik besede ne bodo samodejno dokončale (AutoComplete) niti ne bomo videli letečega predogleda zadetkov pred iskanjem (Instant Search). Ob kliku na gumb Išči samo iskanje deluje normalno in zadetkov ne cenzurira.

Odločitev ni nenadejana, saj jo je Google najavil že lani. Takrat je na Google pritisnila Britanska fonografska industrija (BPI), trdeč, da so iskalniki prav tolikšen vir...

26 komentarjev

Švica prepovedala zbiranje IP-naslovov piratov

Slo-Tech - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče je včeraj s tremi glasovi za in dvema proti razsodilo, da so dejanja podjetja Logistep AG, ki zbira IP-naslove uporabnikov protokola torrent za deljenje avtorsko zaščitenih datotek, nezakonita. Postopek je na zvezno sodišče pripeljala pritožba zveznega informacijskega pooblaščenca Hanspetra Thüra (Eidgenössische Datenschutz- und Öffentlichkeitsberater), ki se ni strinjal z odločitvijo Zveznega upravnega sodišča (Bundesverwaltungsgericht) A-3144/2008 z dne 27. 5. 2009, ki je dejanja Logistepa označilo kot skladna z zakonodajo o varovanju podatkov.

Logistep počne podobno, kot v ZDA počne US Copyright Group in v Evropi podjetji Guardaley in DtecNet. Obiskuje strani z datotekami za BitTorrent, s spleta prenese nekaj odlomkov avtorsko zaščitene vsebine in hkrati zapisuje IP-naslove vseh, ki iste datoteke prenašajo. Te podatke potem prodajo nosilcem avtorskih pravic, ki jih priložijo svojim tožbam, od sodišča zahtevajo naloge za razkritje identitete in...

21 komentarjev

Viacom izgubil tožbo zoper Google

CNet - Ameriški sodnik Louis Stanton je po dolgotrajnem pravdanju med YouTubom (Googlom) in Viacomom razglasil naglo sodbo (angl. summary judgement) v prid Googla. Viacom je lastnik Paramount Pictures in MTV-ja. Leta 2007 so proti Googlu vložili milijardno tožbo, ker da naj bi Google uporabnike vzpodbujal h kršenju avtorskih pravic. Še pred uvedbo filtra so namreč uporabniki pogosto nalagali posnetke TV-oddaj in filmov, za katere seveda niso imeli ustreznih pravic.

Google se je branil z DMCA-jem, saj so, dokler redno in aktivno sodelujejo z lastniki pri preganjanju ugotovljenih kršitev avtorskih pravic, varen pristan in zato zaščiteni pred sodnim pregonom. Sodnik je Googlu pritrdil. Viacom je že napovedal pritožbo na odločitev.

15 komentarjev

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

Kanada: ISP-ji niso odgovorni za piratstvo

Slashdot - Kanadsko vrhovno sodišče je danes soglasno razsodilo, da ponudniki interneta, kljub temu da nudijo ustrezno programsko in strojno opremo uporabnikom, niso odgovorni za njihovo kršenje avtorskih pravic, saj so zgolj posredniki.

V tem primeru konkretno je Združba kanadskih skladateljev, piscev in glasbenih založnikov želela pohrustati kar vse na en mah in prisiliti ISP-je, da plačajo odškodnino za početje svojih uporabnikov. Zaradi odločitve sodišča pa bodo morali sedaj ubrati precej daljšo pot -- poiskati in tožiti vsako stran, ki ponuja zaščitene vsebine, posebej. CBC, Canada.com.

9 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

kickme.to vs BSA

The Register - Kar je razočaranje za BSA, je morda zmaga za preprosto kmečko pamet (...): BSA je zahtevala nalog za preiskavo na naslovu Maximiliama Andersena, administratorja priljubljenega servisa kickme.to, ki 200.000 stranem ponuja krajše naslove, kot jim jih je recimo dodelil zastonjski IPP. Prizivno sodišče na Švedskem je zahtevo zavrnilo, češ da so argumenti tožnika prešibki. Agencija za boj proti piratstvu trdi, da je Andersen odgovoren za vsebino strani, katerim je dodelil 'domene', bi pa z njim želeli sodelovati -- čemur pa on odločno nasprotuje, po tej tožbi (katero namerava vrniti!) pa je to še manj verjetno.

1 komentar