»

RIM bo odpustil še vsaj 2000 zaposlenih

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

CNet - Marčevska objava slabih poslovnih rezultatov je vodstvo kanadskega RIMA prisilila k resnemu razmisleku, in očitno bodo spet odpuščali. Kot poroča časopis Globe and Mail, ki se sklicuje na vire znotraj podjetja, naj bi že s 1.6. delovne knjižice vrnili vsaj 2000 zaposlenim. Na tapeti bodo predvsem kadrovniki, pravniki, komercialisti, marketingarji in nižji menedžerji, inženirji pa tokrat očitno ne.

RIM je na podoben način odpuščal že lani poleti, ko so se prav tako znebili nekje 2000 zaposlenih. Junija jih bodo potem imeli le še 14.500, od več kot 20.000 v najboljših časih.

Letos so skoraj...

0 komentarjev

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar

RIM razprodaja Playbooke, BB 10 telefonov ne bo do konca leta, drugače pa so stvari solidne

engadget - RIM je dokončno vrgel puško glede Playbook tablice. Začenši z danes je v ZDA naprodaj za $299 na enoto oz. vsaj $300 ceneje in - zanimivo - ta cena velja za vse tri modele (16, 32 oz. 64GB). Podobno čiščenje po zgledu Touchpada so v domači Kanadi izvedli že novembra. Žal za razliko od HP-ja ne dajejo nobenih obljub o nadaljnji podpori platformi operacijskemu sistemu QNX. Njegova nedokončanost in manjka ključnih aplikacij (recimo e-poštnega klienta ali koledarja, kar je v grobem enako prodaji iPoda brez programa za predavanje glasbe) je še dokončno zapečatila usodo tablice v očeh poslovnih kupcev, medtem ko so domači uporabniki ob isti ceni brez večjih zadržkov izbrali iPad. Po novi ceni bodo verjetno lahko izpraznili skladišča, sploh zdaj, ko je mogoče na napravo...

47 komentarjev

RIM začenja testirati storitev BBM Music

vir: CNet
CNet - RIM je predstavil novo storitev BBM Music, ki je namenjena deljenju glasbe in s katero želi povečati priljubljenost svoje platforme BlackBerry. Za zdaj je BBM Music še v zaprti testni fazi beta, uradni izid pa naj bi se zgodil še pred koncem leta.

RIM se je povezal z založniki Universal, Sony, Warner in EMI. Tako bodo uporabniki lahko sestavili lastni glasbeni profil 50 najljubših skladb izmed več milijonov, ki bodo v zbirki v oblaki. Tega bodo nato lahko neomejeno poslušali na prenosnih telefonih BlackBerry, tudi ko ne bodo imeli dostopa do interneta. Vsak mesec bodo lahko zamenjali do...

2 komentarja

Bo RIM podprl Android?

Bloomberg - Ugledni časnik Bloomberg poroča, da naj bi se RIM v svojem prihajajočem tabličnem računalniku PlayBook nagibal k podpori androidnih aplikacij. Čeprav uporabljajo RIM-ove naprave lasten operacijski sistem, naj bi v PlayBook integriral tehnologijo, ki jo bodo razvili v lastni hiši in bo omogočila poganjanje androidnih aplikacij na QNX. S tem bodo uporabniki dobili možnost uporabe več kot 130 tisoč aplikacij.

Če te navedbe držijo, se utegne kombinacija izkazati za dobitno. RIM bo namreč iz obeh svetov potegnil najbolje - vgrajeno šifriranje komunikacije iz blackberryjev in širok nabor aplikacij za Android. RIM ni komentiral teh izjav. Dejali so le, da bo njihov tablični računalnik nared v prvem letošnjem četrtletju,...

4 komentarji

Dell ne mara več za blackberryje

Dell Venue Pro

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Dell bo v sklopu varčevalnih ukrepov svojim 25.000 uslužbencem zamenjal mobilne telefone. Doslej so uporabljali RIM-ove blackberryje, sedaj pa bodo uporabljali plodove lastnega razvoja - prihajajoči Dell Venue Pro, na katerem bo tekel Windows Phone 7. Ponudili jim bodo tudi Googlov sistem Android. Prehod se bo pričel prihodnji teden,...

19 komentarjev

RIM dobil odlog pri indijskih zahtevah

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

ComputerWorld - Proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno trudi ugoditi indijskim zahtevam po postavitvi ustrezne infrastrukture v tej azijski državi, ki bi oblastem omogočila prisluškovanje šifriranim sporočilom prek blackberryjev, kar je pogoj za ohranitev storitve BlackBerry v tej državi. Zadnji aktualen rok se izteče 31. oktobra, a časniki v Indiji poročajo, da si je RIM izposloval odlog do konca leta, medtem ko Ministrstvo za telekomunikacije (DOT) to zanika. RIM prav tako ni želel komentirati navedb, saj da zaupnih reči ne komentirajo v javnosti.

Indija se namreč boji, da bi šifrirane komunikacije lahko zlorabili teroristi, zato so začeli striktneje izvajati leta 2000 sprejeti IT Act, ki terja dostopnost vseh informacij organom...

0 komentarjev

RIM predstavil svoj tablični računalnik BlackBerry PlayBook

PC World - Danes ponoči po slovenskem času je RIM na konferenci DevCon 2010 predstavil svoj prvi tablični računalnik, ki se bo imenoval BlackBerry PlayBook. Na prodajne police bo prispel v začetku prihodnjega leta. Meril bo 13 x 19 x 1 cm in tehtal manj kot pol kilograma. Na dotik občutljiv zaslon bo imel sedempalčno diagonalo. Poganjal ga bo dvojedrni gigaherčni procesor z 1 GB pomnilnika. Vgrajeni bosta dve HD-kameri; ena spredaj s 3 megapiksli in ena s pol manj megapiksli zadaj, pri čemer bo mogoče snemanje videa v ločljivosti 1080p. Vgrajeni priključki bodo microUSB, microHDMI in brezžična Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ter Bluetooth 2.1, medtem ko o 3G in 4G še ni podatkov.

Operacijski sistem bo izdelal nedavno kupljeni QNX in bo podpiral HTML5 in...

18 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

BlackBerry Tablet prihaja

Beta News - Govorice o prihajajočem BlackBerry Tabletu, ki krožijo že več mesecev, so potrdili tudi viri blizu RIM-a. Prve informacije so napovedovale 8,9-palčni zaslon, petkovo razkritje Ashoka Kumarja iz Rodman & Renshawa pa govori o 7-palčnem zaslonu in Marvellovem procesorju z 1 GHz. Za razliko od iPada bo imel BlackBerry Tablet strojno podporo za Flash in dvoje kamer. Flash bo gotovo dodatna prednost v primerjavi z Applovim iPadom, druga prednost pa bo znamka, saj so blackberryji še vedno mnogo bolj razširjeni od iPhona. Natančnih podatkov o datumu izida še ni, omenja pa se december.

39 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

Facebook prevzel Divvyshot

Divvyshot pred prevzemom

Mashable - Razcvetela se je sezona prevzemov, tako da lahko vsak teden poročamo o kakšnem. Pred velikonočnimi prazniki je bil dejaven Facebook, ki je kupil mlado podjetje Divvyshot. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno lanskega januarja, je marca 2009 razvilo spletno stran za deljenje slik v polni ločljivosti med uporabniki. Sistem je bil zelo enostaven: uporabniki so na stran naložili slike, določili privilegije za dostop in prenesli slike druge uporabnikov v nezmanjšani ločljivosti. Razlika v primerjavi z ostalimi stranmi je povezanost fotografij, ki niso povezane le s posameznim uporabnikom, marveč tudi z lokacijami in ljudmi na posnetkih. Tako lahko petdeset ljudi deli isto sliko, namesto da bi imeli petdeset slik istega tihožitja.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Stran Divvyshot s...

3 komentarji

WebKit brskalnik za Blackberryje

HotHardware - O zmogljivejšem (spodobnejšem, glede na ponudbo iPhona in Androida) brskalniku za RIM-ov Blackberry OS se govori že od lanskega avgusta, ko so kupili podjetje Torch Mobile. Slednje je brskalnik, osnovan na WebKitu, izdelovalo za Windows Mobile, a je zadnja stabilna različica izšla julija, slaba dva meseca pred prevzemom. Prevzem je zdaj končno obrodil sadove, saj so pri Research In Motion na World Mobile Congress veselo razkazovali novo pridobitev. Z WebKitom se bodo spletne strani nalagale mnogo hitreje, kakršno bo tudi njihovo pregledovanje (premikanje po strani in zumiranje), obenem pa WebKit omogoča doseganje 100 točk od stotih v Acid3 testu. Datum izida brskalnika za rajo žal še ni znan. Ob brskalniku pri RIM oglašujejo tudi...

1 komentar

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Kupec Ageie nVidia

Nvidia - Pred dnevi so se na spletu pojavile informacije o prevzemu Ageie, proizvajalca prvega strojnega pospeševalnika fizike, vendar je kupec vse do zdaj ostal predmet ugibanj. Nekateri so največ možnosti pripisovali intelu, spet drugi AMD-ju, na koncu pa so imeli prav tisti, ki so kot kupca omenjali nVidio. Slednja je namreč javnosti razkrila, da je z Ageio podpisala pogodbo o prevzemu. Finančne podrobnosti prevzema bodo znane predvidoma čez dober teden, ko bo nVidia objavila svoje finančno poročilo za preteklo četrtletje.

Več o tem v nVidiinem sporočilu za javnost.

54 komentarjev

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

The Economist - Ameriško javnost zadnje mesece vse bolj pretresajo novice o sporu med upraviteljem komunikacijskega omrežja BlackBerry, kanadskim RIM (Research in Motion), ter ameriškim NTP, ki sicer ne proizvaja ali prodaja ničesar, pač pa s svojo pravno ekipo bdi nad patenti (sedaj pokojnega) izumitelja Thomasa Campane.

Pritožbeno sodišče je v sodbi nesporno ugotovilo, da je RIM kršil patente, hkrati pa tožencu naložilo tudi plačilo odškodnine (oz. licenčnine) v višini ca. 8,55 % realizacije, kar naj bi do leta 2012, ko se izteče kritje spornih patentov, zneslo približno milijardo dolarjev. V primeru, da RIM ne plača oz. ne pride do sporazuma med strankama, omrežju BlackBerry grozi sodno odrejeno prenehanje delovanja na področju Združenih držav.

Po ocenah tržnih analitikov bi to na zadevnem območju - ki sicer velja za eno najbolj zasvojenih (zaradi česar nekateri napravico imenujejo tudi "CrackBerry") - kjer se precej gospodarstvenikov, politikov in reševalnih služb za svojo redno...

10 komentarjev