»

London dobiva največje brezplačno omrežje Wi-Fi v Evropi

Slo-Tech - Britanci so temeljito zavihali rokave v pripravah na olimpijske igre, ki bodo konec julija in v prvi polovic avgusta potekale v širši okolici Londona. Eden izmed izzivov, ki ga bodo morali v modernem času urediti, je tudi dostop do interneta. Zato so napovedali, da bodo postavili največje brezplačno brezžično omrežje za dostop do interneta v Evropi.

V Londonu je sicer pokritost z Wi-Fi že...

36 komentarjev

Obvezen brezplačen Wi-Fi v kualalumpurskih lokalih

Slo-Tech - Brezžični dostop do interneta v restavracijah, kavarnah in barih je vedno pogostejši, a tudi v najbolj razvitem svetu daleč od samoumevnega. Čeprav predstavlja pomembno konkurenčno prednost, so celo v New Yorku še marsikod brezplačen Wi-Fi mokre sanje. Popotniki so še nedavno tam množično drli v Apple Store, kjer je bil dostop do interneta brezplačen. Celo velikani, kot je Starbucks, ponujajo brezplačen Wi-Fi le dobro leto. V malezijskem glavnem mestu Kuala Lumpur pa so se odločili, da bo ponudba brezplačne dostopne točke za Wi-Fi v restavracijah odslej obvezna.

V vseh restavracijah, kavarnah, pubih, barih in klubskih salonih, ki so večji od 120 kvadratnih metrov, bo od aprila naprej za pridobitev ali obnovitev obratovalnega...

18 komentarjev

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

vir: CNet
CNet - Marca smo pisali, da je AT&T objavil prevzemno namero za ameriško podružnico Deutsche Telekoma. Za 39 milijard dolarjev želijo prevzeti operaterja mobilne telefonije T-Mobile USA, s čimer bi na ameriškem trgu nastal mobilni gigant. Potemtakem bi trg v celoti obvladovali tri igralci: poleg novonastalega podjetja, ki bi edino uporabljalo tehnologijo GSM, bi bila prisotna še Sprint in Verzion s CDMA. Toda prevzem mora potrditi še kopica varuhov konkurence in protimonopolnih institucij.

Če prevzem ne bo potrjen, kar se prav lahko zgodi, bo moral AT&T plačati T-Mobilu USA zajetne penale v višini šestih milijard dolarjev. Če pa bo prevzem uspel, bo Deutsche Telekom dobil osemodstotni delež v...

5 komentarjev

AT&T z majem vpeljuje omejitve prenosa

Wired News -

Šestnajst milijonov naročnikov interneta pri 2. največjem ameriškem ponudniku, AT&T, bo od naslednjega meseca omejenih na 150GB prenosa mesečno (DSL do 6Mbit/s) oz. 250GB (DSL nad 6Mbit/s oz. optika); vsakih naslednjih 50GB bo stalo še 10 dolarjev več. Spodoben 10Mbit/s paket se sicer začne pri 45 dolarjih na mesec.

150 oz. 250 gigabajtov je še vedno razmeroma veliko; po besedah AT&T to številko preseže le 1 procent naročnikov. Težave bi lahko nastopile, če bi omejitev znižali na ali celo pod 100GB na mesec, kajti Američani na veliko odpovedujejo kabelske naročnine in prehajajo na internetno televizijo v stilu Netflixa. Večja družina ali več stanovalcev na istem internetnem paketu lahko zgolj z gledanjem internetnih streamov (300MB/uro za nižjo kvaliteto oz....

102 komentarja

Vrhovno sodišče ZDA: Korporacije nimajo pravice do zasebnosti po FOIA

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je v znanem primeru proti ameriškem operaterju AT&T razsodilo, da korporacije nimajo pravice do zasebnosti (personal privacy), ki bi jih ščitila pred obvezo razkritja nekaterih informacij javnega značaja. To pomeni, da se ne morejo sklicati na izjemo 7(c) v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA), ki dovoljuje neobjavo informacij, če bi te predstavljale neutemeljen poseg v zasebnost.

Zgodba se začene leta 2004, ko so ugotovili, da je AT&T od zvezne vlade prejemal preveč denarja v programu subvencioniranja širokopasovnega internetnega dostopa za šole. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je sprožila preiskavo zoper AT&T, ki ji je predal na tone različnih dokumentov. Takrat sta se sprti strani poravnali s plačilom pol...

12 komentarjev

Enostaven nepooblaščen dostop do glasovne pošte pri AT&T

Slashdot - Že konec prejšnjega meseca so se na spletu pojavila navodila in orodja za dostop do predala glasovne pošte za uporabnike AT&T, ki omogočajo nepooblaščen dostop tretjim osebam, če predal ni zaščiten z geslom. Danes, več kot dva tedna pozneje, ranljivost ostaja nezakrpana. AT&T zanjo ve, a po njihovem mnenju gre za funkcionalnost in ne hrošča (It's not a bug, it's a feature), zato sprememb ni pričakovati.

Če uporabnik iz nekega razloga svojega predala ni zaščitil z geslom - pustimo vnemar modrovanja, zakaj to ni posebej pametno, čeprav je privzeta...

31 komentarjev

AT&T prodaja evropski del Wayporta

Slo-Tech - Ameriški AT&T je napovedal, da bo prodal evropski del ponudnika brezžičnega dostopa do interneta Wayport. Podjetje Wayport se prevzeli leta 2008 za 275 milijonov dolarjev, sedaj pa bo lastnik evropskega dela postal Swisscom. Koliko je kupčija vredna, podjetji nista razkrili. Swisscom je trenutno eden največjih ponudnikov Wi-Fi in vročih točk v Evropi, ki pa slovi po visokih cenah. V Evropi namreč v hotelih, kjer imata Swisscom in Wayport glavnino delovanja, dnevni dostop do interneta prek Wi-Fi stane od 30 evrov dalje. Ameriški del Wayporta bo AT&T obdržal.

0 komentarjev

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev

Odklepanje iPhona na CNN

več strani - Dobra dva meseca po začetku prodaje Applovega iPhone le-ta še vedno buri duhove. Pred dobrim tednom so tako uspeli razbiti zaščito, ki je omejevale kupce na uporabo SIM-kartic operaterja AT&T, o detajlih pa so ostali skopi. Zdaj vemo več.

Vse skupaj so demonstrirali za CNN, kjer so za celoten postopek potrebovali vsega dve minuti. Takoj nato je iPhone brez težav deloval tudi s kartico konkurenčnega T-Mobila. Pri postopku, ki je v celoti programski, tako telefona ni potrebno niti odpreti, kaj šele uporabiti spajkalnika. Natančnega postopka niso razkrili iz dveh razlogov; nikoli ne škoduje počakati na mnenje odvetnikov ter seveda vedno se da s prodajo kaj zaslužiti. Vzpostavili so svojo spletno stran, na kateri bodo v kratkem začeli prodajati licence za odklenitev telefona.

Uradne izjave Applovega partnerja AT&T so previdne. Poudarjajo, da kupec ob nakupu iPhona tako ali tako sklene dvoletno naročniško razmerje - ki ga ne more odpovedati. Za dobiček se ne gre bati. Ali pač?

...

5 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

AT&T Comcast

ZDNet - Še pomnite združitev podjetij America Online ter Time Warnerja? Včasih je bila ta korporacija največji ponudnik kabelske televizije ter interneta.

Včasih? Ja, združujeta se podjetji AT&T Broadband, največje ameriško 'kabelsko' podjetje, ter Comcast. Vrednost novonastalega podjetja AT&T Comcast pa je približno dvakrat večja od konkurenta, AOL Time Warnerja. Več podrobnosti o združevanju - Klik!
Komaj čakam, da se v Sloveniji združita Telekom in SiOL...

0 komentarjev