»

Pregled napovedi za iPad 3

Pričakovane novosti. Po izgledu naj bi bil sličen dvojki, morda malo tanjši in z ukrivljenim steklenim hrbtiškem. Zaslon bo imel podvojeno resolucijo, precej boljši pa naj bi bile tudi obe kameri.

vir: CNET
CNET - Sedmega ali osmega marca naj bi Jabolčni predstavili naslednjo različico iPada in čeprav uradno ni skoraj nič znanega, na blogih in časopisnih straneh napovedi (oz. bolje rečeno ugibanj) ne manjka. Na kratko povzemamo bolj izpostavljene.

Po zunanjem izgledu bo novi iPad skoraj identičen dvojki, morda bo le malo debelejši zaradi prostora za zajetnejšo baterijo (da se ne bo ponovila nevšečnost z iPhone 4S), ali pač tanjši, odvisno od vira. Prav tako ne bo nič z manjšo, 8-palčno različico, čeprav jo je Apple aktivno testiral.

Največja novost bo tako zaslon z domnevano resolucijo 2048x1536 (prej 1024x768) in gostoto ~260 pikslov na palec, kar je sicer manj od Applovega standarda za Retina...

76 komentarjev

Časopis New York Post našel zanimiv način za pospešitev prodaje iPad aplikacije

Takšno obvestilo po novem čaka obiskovalce New York Posta z iPadom v roki. Slikco smo pripravili v Firefoxu z uporabo plug-ina User-Agent Switcher.

Slo-Tech - Murdochov News Corp veliko stavi na plačljivo časopisje, zato so večino svojih edicij v zadnjega pol leta že postavili za tak ali drugačen plačilni zid (paywall). Velikih zaslužkov so se obetali predvsem na platformi iPad, ki naj bi bila kot nalašč za naročanje in branje časopisov. A kot kaže, številke niso bile najbolj impresivne, zato so se odločili za zanimiv model pospeševanja prodaje.

Od danes naprej branje NY Posta ni več mogoče z brskalnikom Safari na iPad-u. Uporabniku se prikaže zgolj obvestilo, da je vsebina dosegljiva ekskluzivno z namensko iPad aplikacijo.

Stran še vedno mirno deluje z brskalnikom Opera za iPad, na vseh Android tablicah in seveda na PC-ju. Blokada, sodeč po naših...

8 komentarjev

iPad 2 prihaja spomladi

Popularnost je še najbolj presenetila Apple

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav je iPad zelo popularen kos elektronike, mnogi uporabniki priznavajo, da ima nekaj napak. Sem spadajo predvsem nekoliko nizka ločljivost zaslona, premalo delovnega pomnilnika (le 256 MB, manj od iPhone 4) ter pomanjkanje kamere za zajem slike in podpore USB napravam. Priklop spominskih kartic in fotoaparatov je sicer mogoč s posebnim pretvornikom za dock konektor, z Jailbreakom pa USB pretvornik...

51 komentarjev

iPlayer gre v svet

iPlayer je že na voljo za iOS v obliki spletne strani, seveda le za Britance

vir: Ars Technica
Ars Technica - BBC-jev iPlayer je v Združenem Kraljestvu nadvse priljubljen, saj omogoča ogled celotnega televizijskega programa do 7 dni po predvajanju kar na računalniku s pomočjo spleta. Ta je sicer omejen zgolj na Združeno Kraljestvo, medtem ko je radijska različica BBC-ja na iPlayer-ju odprta za celoten svet. A v kratkem bo v svet romal še televizijski del, sprva kar na iPadu, uporaba pa bo zahtevala naročnino. Sprva se je sicer predvidevalo, da bodo stroške pri BBC-ju pokrili kar z reklamami, a se je to žal izkazalo za nepravilno. Aplikacija za iPad naj bi na App Store prispela v sredini prihodnjega leta, za čemer se bo razširila še na ostale platforme. Poleg naročniškega sistema bodo po splavitvi ponudili še plačevanje za en sam ogled (pay-per-view) ter plačevanje za...

11 komentarjev

RIM pripravlja BlackPad za november?

Bloomberg - RIM, poznan predvsem kot proizvajalec blackberryjev, se očitno resno pripravlja na splavitev svojega tabličnega računalnika, o čemer smo že špekulirali. Kupili so celo domeno blackpad.com, iz česar je moč sklepati o imenu novega izdelka in da z vstopom na trg tabličnih računalnikov mislijo zares. Na patentnem uradu vloge za zaščitno blagovne znamke Blackpad še niso prejeli.

Blackpad bo podobnih dimenzij kakor iPad, to pomeni po zadnjih informacijah 9,7-palčni zaslon (slišali smo vse od 7,0, 8,9 do 9,7 palcev). Imel bo podporo za Wi-Fi in Bluetooth in Marvellov procesor z 1,0 GHz. Cena naj bi bila prav tako...

41 komentarjev

Flash na iPadu

Flash na iPadu

vir: engadget
engadget - Pred dnevi so se na spletu pojavile prve novice, da Flash teče tudi na iPadu. Seveda je šlo za nekoliko prirejen iPad (jailbreakan) ter podporo domače izdelave. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da uradne podpore iz vrst Appla še ni ter je verjetno nikoli ne bo. Kakorkoli že, po demonstraciji, da je to mogoče, lahko podporo Flashu na iPadu dobite tudi sami, seveda če vam ta v tovarniški obliki ne omogoča dovolj funkcij in ste se odločili za jailbreak.

Frash, kot se imenuje projekt, zaenkrat še ne podpira predvajanja videoposnetkov, a podpira igranje v Flashu izdelanih iger in animacij, torej boste lahko na spletnih straneh uživali v prelepih migetajočih in utripajočih oglasih. Podpora videoposnetkom naj bi sicer...

13 komentarjev

Hramba podatkov na zunanji medij za iPad

Podatkovna povezava z iPadom, električna z MacBookom

vir: engadget
engadget - Ob predstavitvi iPada je bilo veliko povedanega na račun USB priključka oz. manjka le-tega, kar seveda ni omogočalo priklop USB pomnilniškega ključka oz. zunanjega trdega diska, lastniki pa so omejeni le na uporabo notranjega pomnilnika. Kot vidimo je slednji drag, saj je 32 GB oz. 64 GB različica v Evropi kar 100 € dražja od predhodnice (torej od 16 GB oz. 32 GB primerka), za kolikor zlahka dobimo terabajtni prenosni trdi disk.

Če se boste odločili, da...

63 komentarjev

Slate in Courier sta odpovedana

Microsoft Courier

vir: TechCrunch
TechCrunch - Raznolikost na trgu tabličnih računalnikov je v enem dnevu doživela precej hud udarec, saj sta tako HP kot Microsoft povedala, da ukinjata svoje projekte, Slate v primeru HP-ja ter Courier v primeru Microsofta. No, v primeru HP-ja gre zgolj za govorice, ki jih je javnosti razkril dobro obveščeni vir. Ta je povedal, da pri HP-ju niso zadovoljni z Windows 7 kot operacijskim sistemom za napravo takšnega tipa. Govori se še, da naj bi bil Intelov Atom, uporabljen v tabličnem računalniku, preveč požrešen, zaradi česar naj bi pri HP-ju raziskovali alternativne rešitve, najverjetneje nekaj, kar uporablja ARM-ovo arhitekturo. S tem seveda odpade tudi Windows 7, a v luč stopi webOS, ki seveda...

105 komentarjev

Zakaj Apple ne mara Flasha

Slo-Tech - Največ prahu je takoj po izidu Applovega tabličnega računalnika dvignil Flash. Kakor iPhone in iPod tudi novi iPad ne podpira Flasha, kar je za uporabnike slednjega večji problem kot ostale. Medtem ko sta iPhone in iPod telefon in predvajalnik glasbe, ki sicer nudita vrsto dodatnih funkcij, je iPad tablični računalnik, ki mu je brskanje po spletu osnovna funkcija. Ker splet brez Flasha ni splet, so uporabniki besni, Steve Jobs pa neomajen. Da bi ga bolje razumeli, jim je skušal vse skupaj pojasniti v odprtem pismu.

Takole jih razčlenil svoje argumente.
  • Odprtost. Apple si prizadeva za odprtost vseh internetnih standardov, kamor sodijo HTML5, CSS in Javascript. Flash je v ekskluzivnem upravljanju Adoba, ki lahko z njim počne, kar ga je volja. Za zdaj so bili benevolentni, a to ne spremeni dejstva, da je Flash v svoji srž zaprt in lastniški.
  • Video. Čeprav Apple pogosto posluša kritiko, da je uporabnike prikrajšal za video izkušnjo na spletu, je večina posnetkov vidna tudi na iPadu....

228 komentarjev

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Heise - Applov iPad je pošteno razburkal dogajanje na področju tabličnih računalnikov in požel navdušenje kupcev, zato ni presenetljivo, da konkurenti hitijo izdajati svoje izdelke. Asusov izvršni direktor Jerry Shen je napovedal, da bodo na Computexu, ki bo potekal med 1. in 5. junijem letos, izdali svoj Eee Pad. Uporabljal bo platformo Android, za večjo konkurenčnost pa bo vključil pritikline, ki jih iPad nima - torej USB, vgrajeno spletno kamero in podporo za Flash. Asusov tablični računalnik naj bi stal med 480 in 510 dolarji, kar je v istem cenovnem rangu kot iPad. Letos bo na voljo 300.000 enot. Drugi tablični računalnik istega podjetja, ki bo prav tako izšel letos, bo tekel na Windows.

Naslednje podjetje, ki je obljubilo svoj konkurenčni izdelek, je MSI. Ta naj bi v tretjem letošnjem četrtletju predstavil M Pad. Koliko primerkov bodo izdali, se še niso odločili. Bojda bodo počakali, da vidijo, kako bo šlo konkurenci. Prav tako ni znanega še nič o specifikacijah in ceni.

19 komentarjev

Apple z iPadom ne dohaja strank

X-Bit Labs - Applov marketinški oddelek je presegel sposobnosti njihovih proizvodnih obratov, zato bodo morali mednarodni izid iPada nekoliko odložiti. V prvem tednu so prodali več kot pol milijona primerkov tabličnega računalnika, a je povpraševanje v ZDA še vedno tako veliko, da še vedno presega sposobnosti podjetja dejansko dobavljati naročeno. Zaradi tega bo uradni mednarodni izid iPada prestavljen za en mesec na konec maja. Prednaročila bodo pričeli pobirati 10. meja. Kaj to pomeni za Slovenijo, ta hip težko ocenimo. Prve napovedi so njegov prihod postavljale v julij.

19 komentarjev

Apple priznal težave iPada z internetom

Slashdot - Takoj po pompoznem izidu iPada so se na spletu pojavili zapisi, da ima nova jabolčna napravica težave z internetno povezljivostjo. Povezave z Wi-Fi ni bilo moč vzpostaviti ali pa se je prekinjala. Apple je včeraj potrdil, da težava obstoji, da se je zavedajo in da iščejo rešitev.

Problem se pojavi, ko je iPad povezan z brezžičnim omrežjem Wi-Fi in se uporabnik nekoliko odmakne od vira signala. Medtem ko iPhone in MacBook kažeta še vedno skoraj polno jakost signala, iPad izgubi povezavo in je ne more ponovno vzpostaviti. Apple priporoča, da se uporabnik približa usmerjevalniku oz. vroči točki (hotspot) in da preveri, ali je usmerjevalnik sploh vključen.

Druga težava, ki prav tako pesti Applovo povezljivost z brezžičnimi omrežji, nastopi po zbuditvi iPada iz stanja pripravljenosti. Takrat se iPad noče vnovič povezati z omrežjem, še zlasti kadar na dvopasovnih (dualband, 2,4 GHz in 5 GHz) usmerjevalnik uporabljajo enako ime omrežja za obe omrežji in različne varnostne nastavitve za...

60 komentarjev

Prvi dan prodanih 300.000 iPadov

Ista knjiga v iBooks in v Kindlu

vir: engadget
engadget - Apple poroča, da je v prvem dnevu prodaje svojega iPada, 3. aprila, prodal kar 300.000 primerkov, kamor spadajo tako iPadi prodani v Applovih trgovinah, dostava velikim trgovcem, kot je Best Buy (ni sicer nujno, da so prodali celotno zalogo), kot prednaročeni in po pošti dostavljeni tablični računalniki. Za primerjavo, v prvih 30 urah prodaje so prodali le 270.000 iPhonov, a je ta številka skokovito narasla v primeru trenutno aktualnega modela, 3GS, saj so jih kupci v prvem dnevu kupili kar milijon.

Nekateri analitiki celo trdijo, da je v celotnem podaljšanem vikendu Apple prodal prek pol milijona iPadov oz. nekje med 600.000 in 700.000 kosi. Dobro kaže tudi prodaji aplikacij in e-knjig, saj je bilo...

63 komentarjev

HP Slate - vse, kar iPad ni

PC World - iPadu se pretekle dni praktično ne moremo izogniti, a bodo morda nasprotniki iz rokava potegnili svojega asa. HP je namreč predstavil kratek, 30-sekundni oglas, v katerem prikažejo svoj tablični računalnik, Slate, v oglasu pa obilico lastnosti, ki jih iPad njima. Mednje spada čitalec SD pomnilniških kartic, priklapljanje USB naprav, vgrajena kamera za snemanje videoposnetkov in slik ter pogovarjanje v Skypu, z uporabo Windows 7 (s posebnim vmesnikom) pa seveda podpora običajnim, namiznim aplikacijam ter, najpomembneje, Adobovemu Flashu. Obilico teh lastnosti (razen Flasha?) bomo najverjetneje ugledali v drugi različici iPada, kot so že mnogokrat povedali zlobni jeziki na spletu. Navsezadnje je kar nekaj dokazov, da je Apple kamero v...

67 komentarjev

Apple bo namesto baterij menjal iPade

vir: engadget
engadget - Da pri večini Applovih izdelkov ni mogoče enostavno zamenjati baterije (vsaj ne da bi morali napravo razdreti na prafaktorje, kar razveljavi garancijo), vedo praktično vsi. iPad tukaj ni nobena izjema, a predstavlja novost na področju servisiranja izrabljenih baterij. V ZDA so do sedaj kupcem njihovih izdelkov omogočali, da so svoje iPode in iPhone poslali k samemu Applu (oz. jih odnesli v najbližjo Applovo trgovino), kjer so jim baterijo proti plačilu zamenjali in napravo poslali nazaj. Pri iPadu ne bodo menjali le baterije, temveč kar celotno napravo.

V približno enem tednu bodo tako nesrečni uporabniki, ki se jim bodo izrabile baterije, za $105,95 (v ceno je vključena poštnina) dobili vrnjen popolnoma drug iPad, ki...

96 komentarjev

iPad prihaja 3. aprila

iPad

engadget - Čeprav so pri Applu zatrdili, da bo iPad na voljo že v marcu, temu očitno ne bo tako. A brez skrbi, zamuda ne bo velika, saj bo iPad v ZDA mogoče kupiti že 3. aprila. Še več, pri Applu bodo že 12. marca začeli sprejemati prednaročila za vse 3 modele, ki so opremljeno zgolj z WiFi brezžično povezljivostjo. Cene v ZDA so že znane, 500 dolarjev za 16-gigabajtni model, 600 za 32-gigabajtni in $700 za model, ki bo imel za shranjevanje podatkov vgrajenih 64 gigabajtov Flash pomnilnika. Skupaj z iPadom bo Apple 3. aprila zagnal tudi storitev iBooks, ki bo iz iPada naredila tudi e-bralnik knjig. iPadi, s katerimi bo po spletu mogoče brskati tudi s pomočjo mobilnih operaterjev prek povezav 3. generacije bodo v ZDA na voljo proti koncu aprila. V istem časovnem...

30 komentarjev

Bo iPad zamudil?

Steve Jobs z iPadom

vir: CNet
CNet - Peter Misek, analitik, zaposlen pri družbi Cannard Research, meni, da bo iPad zamudil svoj prvotni izid, sprva načrtovan za konec tega marca. Težava naj bi se po njegovih besedah skrivala v dobavitelju oz. izdelovalcu, Foxconn, ki bo uspel do izida pripraviti le 300.000 primerkov, namesto sprva načrtovanih milijon. Po Misekovih besedah naj bi se pri Applu tako soočali z izbiro med dvema scenarijema, zakasniti dobavljivost za celoten svet oz. iPad po...

85 komentarjev

Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

engadget - S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.

Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom....

55 komentarjev