»

V ZDA na novih policijskih kamerah odkrili starega znanca Confickerja

Slo-Tech - Conficker sicer sodi med prave dinozavre med virusi, saj je dočakal častitljivo starost sedmih let, in ga kot takega prepoznavajo že praktično vsi protivirusni programi, a očitno še ni za odmet. Utegne se namreč zgoditi, da se bodo v prihodnosti, ko se bo na internet povezovalo čedalje več pametnih in nekoliko manj pametnih naprav s pomanjkljivo zaščito, stari virusi ponovno izkazali za veliko nadlogo. In tako je Conficker leta 2015 prijadral na policijske kamere, ki so jih v ZDA uporabljali prometni policisti in člani taktičnih enot SWAT.

Okužbo je na kamerah, ki jih prodaja Martel Electronics, odkrilo podjetje iPower Technologies. Raziskovalca Jarrett Pavao in Charles Auchinleck sta okužbo identificirala kot sev

14 komentarjev

Amazon nepovratno izgubil nekaj podatkov strank pri izpadu oblaka EC2

ComputerWorld - Amazon je uspel popraviti težave z omrežjem EC2, ki so pretekli teden povzročile nedelovanje omrežja in s tem nedosegljivost številnih strani, katerih storitve se zanašajo na Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). Konec tedna je bila dosegljivost ponovno vzpostavljena, a Amazon je priznal, da se je nekaj podatkov njihovih strank izgubilo v nepovrat.

Škoda je sicer omejena, saj je izgubljen le majhen delež podatkov - šlo naj bi za 0,07 odstotka vseh zapisov v regiji vzhod ZDA. Amazon še vedno preiskuje podrobnosti incidenta in obljublja detajlno poročilo o vzrokih in posledicah težav z oblakom. Uporabnike to že nekoliko jezi, saj en teden po izpadu Amazon še vedno ni predložil nobenih verodostojnih poročil, kaj...

7 komentarjev

Google pričel interno testiranje storitve Google Music

vir: CNet
CNet - Google je začel interno preizkušanje prihajajoče storitve Google Music, o kateri smo prvikrat pisali pred poldrugim letom. Prve informacije o tem je prispeval član foruma XDA Developers, ki je na Androidu Honeycomb odkril Google Music. Izkazalo se je, da gre za delujočo verzijo, ki je namenjena internemu testiranju.

Google Music bo uporabnikom omogočala poslušanje glasbe prek vseh naprav, ki bodo povezane v internet (streaming service). Čeprav je bil sprva predviden javni začetek obratovanja storitve že za konec leta 2010, se je zapletlo pri vsebinah. Google se z založniki pogaja o odkupu pravic za hranjenje glasbe v oblaku, pri čemer želijo pridobiti tudi pravice za prenos že...

16 komentarjev

Oblačno računalništvo obče navzoče

Slo-Tech - V zadnjem času se oblačno računalništvo - s čimer označujemo hranjenje podatkov na oddaljenem mestu, v ogromnih računalniških sistemih tretjih podjetjih (Google, Amazon, Salesforce idr.), tako da so vedno in od povsod dostopni - nezadržno preriva v naš vsakdan. Medtem ko je za domače uporabnike oblačno računalništvo prednost, saj odstranjuje skrb za izdelavo varnostnih kopij podatkov in omogoča hipen dostop od koderkoli, je za podjetja položaj drugačen. Tu stopijo v enačbo varnost in zaščita podatkov, saj si curljanja h konkurenci ne morejo privoščiti. Zato je uvedba oblačnega računalništva v podjetjih predmet žgočih debat.

V podjetju Gomez, ki meri dogajanje na spletu, so izmerili, koliko se podjetja že dandanes opirajo na oblačno računalništvo. Ugotovili so, da precej bolj, kot je mnenje javnosti, in celo precej bolj, kot mislijo sama. Analizirali so 42000 transakcij dnevno v več kot 3000 podjetjih in presenečeno ugotovili, da je v petini vsaj en element transakcije gostuje v...

16 komentarjev

Oblačno tiskanje v Chrome OS

Google - Google si je za svoj operacijski sistem Chrome OS zamislil nov pristop k tiskanju dokumentov na oblačen način. Ideja je preprosta: z razširjanjem oblačnega računalništva in različnih mobilnih naprav imajo uporabniki dostop do osebnih dokumentov prek različnih naprav od vsepovsod, čemur pa tiskalniki ne sledijo. Ti za svoje delovanje še vedno potrebujejo lokalne gonilnike, njihov razvoj za vse kombinacije operacijskega sistema in strojne opreme pa ni izvedljivo. Kljub temu bi bilo lepo, če bi lahko tiskali z vsake naprave.

Zakaj pa ne, so rekli v Googlu. V Chrome OS so vse aplikacije spletne aplikacije, zato lahko na enak način upravljamo tudi s tiskanjem. Google Cloud Print je storitev, ki uporabi oblak, ker je to skupna točka vseh naprav, da omogoči tiskanje z vseh naprav. Namesto lokalnega sistema se aplikacije naslonijo na...

8 komentarjev

Največji oblak je Conficker

Confickerjevo omrežje aprila 2009

Slashdot - Lani je bila najbolj popularna beseda v informacijski branži Lorcovo zelêno, pri čemer si jo je izmed polovice ljudi, ki so si dejansko pod to oguljeno frazo kaj predstavljali, vsak tolmačil po svoje. Letos se stikanje po naravi nadaljuje in hit tega poletja so oblaki in oblačno računalništvo. Proizvajalci nas prepričujejo, da so pravkar odkriti oblaki druga najboljša stvar na svetu, takoj za pašteto, ki jo nujno moramo posvojiti. V resnici so oblaki tu že dosti dlje.

Njihovi prvi in še vedno najzvestejši skrbniki so lopovi. Največji oblaki na medmrežju so namreč različni botneti. Prvak je Conficker, ki ta hip nadzoruje 6,4 milijona računalnikov v 230 državah. To pomeni, da razpolaga z 18 milijoni procesorjev in 28 terabiti na sekundo pasovne širine. Do teh podatkov je prišel Rodney...

15 komentarjev

Pretrgan podmorski komunikacijski kabel odrezal Zahodno Afriko

Shema poti kabla

vir: BBC
BBC - Po poročanju BBC, je pretrganje podmorskega kabla, ki poteka od Portugalske v Južno Afriko preko Zahodne Afrike, povzročilo sedemdeset odstotno zmanjšanje pasovne širine, ki je sicer na razpolago Zahodni Afriki, nekatere države – Togo in Niger, pa so povsem odrezane od medmrežja.



Družba, ki upravlja ta komunikacijski del, je ob tem povedala, da lahko traja tudi do dva tedna, preden bodo našli in odpravili napako.

Si predstavljate, da ste dva tedna povsem odrezani od medmrežja? In ste od njega, zaradi intenzivnega koriščenja storitev oblaka, povsem odvisni?

19 komentarjev

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Čas za opazovanje noctilucentnih oblakov

New Scientist - Zadnja leta se povečuje število noctilucentnih oblakov. Le-ti nastajajo na velikih višinah v mezosferi (cca 80 km visoko) v polarnih predelih okoli poletnega solsticija in nato migrirajo proti bolj zmernim geografskim širinam. Ponavadi le do 50 stopinj severne (ali južne) geografske širine, v zadnjih letih pa je njihova aktivnost tako narasla, da jih lahko vidimo tudi pri nas. Letošnja poročila opazovalcev pravijo, da so jih videli tudi na 40 stopinjah severne geografske širine (Slovenija je na 46 stopinjah N).

Ti oblaki so sestavljeni iz drobnih ledenih kristalčkov, ki odsevajo sončevo svetlobo. Njihov izvor je zaenkrat še neznanka. Nekateri špekulirajo, da deluje kozmični prah oz. ostanki meteoritov kot...

6 komentarjev

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev