»

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

Lik-Sang.com zapira svoja vrata?

GamesIndustry.biz - Če gre verjeti novici na xbox-scene, in objavi na domači strani Lik-Sang.com, je omenjena spletna trgovina, ki je prodajala igralne konzole in dodatke za njih, prenehala poslovati. Razlog za to naj bi bile tožbe podjetij Sony Computer Entertainment Europe Limited in Sony Computer Entertainment Inc. Sony je namreč na sodišču v Londonu dobil tožbo proti omenjeni spletni trgovini, ker je le-ta prodajala izdelke, namenjene azijskemu trgu, drugod po svetu. Sony trdi da ti izdelki "ne ustrezajo strogim standardom EU" in da "ne omogočajo predvajanj vsebin (DVD in BluRay) izdanih za evropsko tržišče".

Lik'Sang odgovarja, da so imeli vsi prodani izdelki oznake o ustreznosti tudi za evropski trg, prodajali pa so jih skupaj z originalnim Sonyjevim 100V-240V AC adapterjem, ki prav tako nosi oznako ustreznosti za evropsko tržišče.

Pri Lik-Sangu zagotavljajo, da bodo poskrbeli za vse dosedanje kupce (kar se tiče garancije in popravil), vsem, ki pa so oddali naročilo in niso prejeli naročenih...

6 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow

The Register - Microsoftovi finančniki se te dni (no, roko na srce, ne le te dni) ukvarjajo z zanimivim problemom: njihove denarne rezerve se bližajo tako visoki vrednosti, da jih morajo zmanjšati.

Tržni analitiki izpostavljajo predvsem možnost prevzemov drugih podjetij, naprimer Siebela ali Sage Group, vendar gre pri vseh tovrstnih transakcijah za izjemno tvegane poteze; ne pozabimo tudi tega, da je Microsoft sposoben marsikak produkt izdelati sam in za to ne potrebuje dodatnih (neopredmetenih) sredstev, znanja. Druga -- delničarjem ljubša -- možnost se ponuja kar sama: izplačilo dividend v skupni vrednosti do $ 10 MRD, kar bi bilo največje poplačilo v zgodovini podjetja. Microsoft je med drugim znan tudi po svojih restriktivnih izplačilih, saj denarne rezerve ohranjajo visoke predvsem zaradi sodnih procesov in obveznosti do delničarjev s prodajnimi opcijami. Klik!

4 komentarji

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji

Nabildani disketniki

X-Bit Labs - Azijski gigant Matsushita je najavil nadve zanimiv izdelek z (domišljije polnim ) imenom LK-RF240UZ. V bistvu gre za navaden disketni pogon, toda pod pokrovom se skriva čuden pošastek. Matsushita namreč zatrjuje, da je njihov disketnik na navadne 3.5" diskete sposoben napisati kar 32MB podatkov (v primerjavi z 1.44MB, kolikor ponavadi spravimo na disketke)! V isti sapi pa zatrjujejo, da zanesljivost podatkov, napisanih tako gosto ni največja. Moram priznati, da je zadevica kar zanimiva, toda uporabnost nezanesljivega medija za shranjevanje podatkov je vprašljiva. Kakorkoli, zadevica seveda bere in piše na navadne diskete, poleg tega pa so za njo na voljo tudi posebne 120 in 240MB diskete. Še nekaj specifikacij:
  • USB vmesnik,
  • 9KB (WOW!) predpomnilnika,
  • 600KB/s hitrost pisanja/branja,
  • 1500 vrtljajev na minuto (yeah!),
  • povprečen dostopni čas 95ms
  • ...
Kar zanimiva stvarca torej, in za načrtovano proizvodnjo okoli 50.000 enot mesečno se zna zgoditi, da bomo kako ugledali celo v naših...

5 komentarjev

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev