»

V Connecticutu zaradi hekerskega napada odpadel prvi šolski dan

Slo-Tech - Zaradi napadov virusov in izsiljevalske programske opreme so se že zapirale banke, ustavljale tovarne in javni promet, težave so imeli tudi na univerzah in v šolah, nismo pa še brali o tem, da bi zaradi tega odpadal pouk. V Connecticutu so v mestu Hartford imeli prav te težave, saj je virus napadel informacijski sistem več šol (in nekaterih drugih javnih inštitucij), zaradi česar so prvi šolski dan prestavili.

Pouk bi se bil moral začeti v torek, a so ga zaradi vdora odpovedali. To je še toliko večja nevšečnost, ker so zaradi epidemija covida-19 že spomladi ustavili pouk in nadaljevali s šolanjem na daljavo. Ker so šolanje na daljavo za nekatere paralelke ustavili, pričakujoč začetek v živo, tako sedaj niso imeli druge možnosti, kot pouk preprosto odpovedati in počakati, da so posledice vdora odpravljene. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno. Po prvotnem načrtu bi bila to sreda, a danes šol še niso mogli odpreti. Tudi učenci, ki bi se morali šolati na daljavo, so morali počakati,...

1 komentar

V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

O Globo - Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon....

118 komentarjev

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Nadzor preko šolskega računalnika

Slo-Tech - 11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske...

53 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Kitajske šole odstranjujejo Zeleni jez

Reuters - Kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, ki naj bi uradno varoval mladino pred škodljivimi vplivi interneta, neuradno pa oblastem omogočal nadzor nad spletnimi navadami, postaja vedno manj obvezen. Najprej so Kitajci dvignili veliko prahu z izjavo, da bo njegova namestitev obvezna za vse računalnike, kar so kasneje omehčali na vse nove računalnike in zatem le še na računalnike v šolah in spletnih kavarnah. Kmalu še to ne bo več držalo.

Reuters poroča, da so nekatere kitajske šole potihoma začele odstranjevati Zeleni jez. Neka pekinška gimnazija je poudarila, da uporaba tega programa povzroča konflikte z njihovo programsko opremo, ki jo uporabljajo v pedagoške in administrativne namene, zato so ga odstranili. Izobraževalne komisije so v sedaj v precepu, saj vlada pritiska, da mora biti Zeleni jez obvezno nameščen, medtem pa se izobraževalne ustanove pritožujejo, češ da ovira njihovo delo. Uradna direktiva sicer ostaja, da se Zelenega jeza ne sme odstraniti.

2 komentarja

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

Računalniki v šolah slabši kot papir in svinčnik?

Slashdot - V današnji dobi, v kateri povečini prevladujejo računalniki, ki so se naselili in se še naprej naseljujejo v vsak kotiček našega življenja, je prišlo do precej zanimivega presenečenja. Otroci (predvsem mlajši) imajo za delo pri svojih projektih veliko raje svinčnik, papir in karton. A preden da bodo do takšnega spoznanja prišli tudi uradniki in politiki, bo očitno preteklo še veliko zelene valute...

San Francisco Chronicle ima objavljen zanimiv članek o nepotrebni potrošnji denarja v ameriških osnovnih šolah, vendar se članek bolj posveča območju San Francisca. O vseh, precej visokih številkah je za tu premalo prostora, vendar je tudi administraciji in ameriškim uradnikom počasi prišlo na misel, da bodo z takšno (nepotrebno) potrošnjo denarja morali kmalu najemati kredite. Tako je na primer Union City leta 1996 vložil 37 milijonov ameriških zelencev za opremo enajstih šol, da pa so si to sploh lahko privoščili, so morali zmanjšati proračun za znanstveno opremo, šolske izlete in...

8 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev