»

Tudi Kitajcem uspelo prvo utirjanje v Marsovo orbito

fotka Marsa s sonde ob približevanju

vir: Space News
Space News - Le slab dan za Arabci je Kitajska postala še ena nova - tokrat šesta - entiteta, ki ji je uspelo utirjanje vesoljskega plovila v krožnico okoli Rdečega planeta, saj je odpravo Tianwen-1 uspešno ujela tamkajšnja težnost. Spuščanje pristajalnika z roverjem nas čaka maja ali junija.

Igra usode je hotela, da je v razmiku manj kot dneva Mars dobil kar dva nova gosta držav, ki tega planeta še nikdar nista gledali od blizu. V torek je to uspelo sondi Hope Združenih arabskih emiratov, ki so s tem postali peti akter po vrsti, ki se lahko pohvali s takšnim uspehom, podoben izziv pa je Kitajce še čakal. Vzhodna velesila je imela namreč doslej nesrečno roko pri izbiri odprav na Mars, saj se je partnerstvo z Rusijo pri takšnem podvigu ponesrečilo s propadom misije Phobos-Grunt leta 2011. Takrat so se Kitajci odločili opreti se na povsem lastno režijo; in ne samo to: pogumno so se namerili na Marsu takoj pristati z vozilcem, v enem zamahu. Medtem ko so druge vesoljske agencije Rdeči planet...

13 komentarjev

Velik hekerski napad na GitHub domnevno iz Kitajske

GitHub - Priljubljeni spletni repozitorij za deljenje kode GitHub je bil danes žrtev največjega koordiniranega DDoS-napada v zgodovini. Napad, ki se je v okrnjeni obliki začel že v četrtek, naj bi izviral Kitajske, kar pa tamkajšnje oblasti najstrožje zanikajo. Spletna stran je trenutno dosegljiva, čeprav so dostopni časi včasih nekoliko daljši.

GitHub poroča, da se napad stopnjuje in da napadalci nadgrajujejo svoje tehnike in povzročajo nove težave. Strežniki sicer niso počepnili, so pa bili nekajkrat blizu temu, da bi bila stran nedostopna. O motivih za napad javno ne želijo govoriti, neuradno pa se v medijih omenjajo orodja za obiskovanje cenzuriranih strani, ki gredo v nos kitajskim oblastem. Repozitorij GitHub namreč uporabljajo številni razvijalci programov,...

6 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

WikiLeaks: Napad Aurora na Google naročila kitajska vlada

ComputerWorld - Sedaj, ko je na splet priromalo 250.000 ameriških depeš, so te seveda pod budnim očesom javnosti in gotovo bomo vsak dan izvedeli kakšno cvetko iz njih. Ena izmed depeš govori tudi o lanskem napadu na Google in druga ameriška podjetja, ki so izvirali iz Kitajske. Sodeč po teh dokumentih, je bil napad na Google del usklajene kampanje računalniške sabotaže, ki so jo izvedli vladni operativci, zasebni računalniški strokovnjaki in drugi kriminalci, vse pa je rekrutirala kitajska vlada. Vdirali so v računalniške sisteme ameriške vlade in njenih zahodnih zaveznic ter podjetij vse od leta 2002.

Sicer so že kmalu po napadu sumili, da ga je naročila kitajska vlada, saj so izvor izsledili do kitajskih univerz, a konkretnih dokazov ni bilo. Google trdi, da je bil namen napadov pridobiti si dostop do elektronskih predalov aktivistov za človekove pravice in da jim to ni uspelo.

21 komentarjev

Silovit napad na internet v Mjanmaru

Slashdot - Mjanmar, nekdaj znan pod imenom Burma, je vse od 25. oktobra pod silovitim kibernapadom, ki preprečuje normalen dostop do interneta v državi, poroča Myanmar Times. Napad vpliva na vse pore življenja, tako na turizem, kjer je še zlasti problem spletna rezervacija letalskih vozovnic, kot tudi na druge industrije.

Vzrok in izvor DDOS-napada sta še neznana, medtem ko je cilj poznan - tamkajšnje ministrstvo za pošto in telekomunikacije, kjer je glavno vozlišče v internetni infrastrukturi v državi. V Arbor Networks ocenjujejo, da Mjanmar napadajo z 10 do 15 Gbps, zaradi česar je dostop resno moten. Razlog za napad bi utegnile biti volitve, špekulirajo zunanji opazovalci, ki bodo v Mjanmaru potekale to nedeljo. V Mjanmaru je namreč cenzura še vedno zelo stroga.

15 komentarjev

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Google - Google je vsak dan resnejši o svoji napovedi, da bo zaradi sporov o cenzuriranju iskalnih zadetkov Kitajsko zapustil. Prejšnji konec tedna smo pisali, da so v Mountain Viewu praktično stoodstotno prepričani o odhodu, analitiki pa so izgubo kitajskega trga ocenili na 600 milijonov dolarjev. Viri blizu Googla pravijo, da bo vse znano že v ponedeljek.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Google v ponedeljek najavil, da bodo 10. aprila odšli iz Kitajske, poročajo kitajski časniki, ki se sklicujejo na uslužbence podružnice Google China. Ni še znano, ali bo Google zgolj zaprl iskalni portal google.cn ali pa bodo popolnoma končali vse operacije na Kitajskem, torej tudi raziskave, razvoj in...

9 komentarjev

Newegg prodajal ponarejene procesorje

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - V navijalski skupnosti je hitro zaokrožil videoposnetek Vincenta Wallerja, ki je dobil ponarejen primerek Intelovega štiri-jedrnega Core i7-920. Če bi procesor kupil prek eBay-a oz. na kakem kitajskem črnem trgu, to niti ne bi bilo presenetljivo, a Vincent je procesor kupil pri enem izmed največjih ameriških spletnih trgovcev računalniške (in druge) opreme, Neweggu. Pri Neweggu so hitro reagirali in že poskušali kontaktirati vseh 300 oškodovancev, ki so prejeli ponarejen procesorje. Po besedah predstavnikov Newegga so pošiljko dobili od distribucijskega podjetja D&H Distributing, s katerim naj bi že...

18 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Napad na Google izviral z dveh kitajskih šol

Shanghai Jiaotong University

The New York Times - Na plano kapljajo novi podatki o decembrskih kibernapadih iz Kitajske. The New York Times poroča, da so izsledili nekaj IP-naslovov iz napadov ter da je sled preiskovalce pripeljala do dveh izobraževalnih ustanov na Kitajskem, izmed katerih ima ena močne vezi z vojsko. Ugotovili so še, da so se napadi morda začeli že lanskega aprila, torej več mesecev prej, kot so predvidevali doslej. Dosedanji podatki so preiskovalce z NSA vodili le do tajvanskih računalnikov.

Nova odkritja porajajo več vprašanj, kot jih zapirajo. Izsledki sedaj kažejo na Univerzo Jiaotong v Šanghaju in Poklicno šolo Lanxiang, medtem ko dokazi nekega drugega ameriškega podjetja, ki je bilo napadeno na isti način, vodijo do...

11 komentarjev

Google laja, karavana gre dalje

Sergey Brin

Wired News - Prejšnji mesec se je po odkritju velikih hekerskih napadov, ki naj bi jih bila naročila kitajska vlada, Google hudo razjezil in napovedal, da ne bo več klečal pred kitajsko vlado. Če jim ne bodo dovolili delovati v skladu s svojo politiko in bodo od njih še naprej terjali cenzuriranje zadetkov pri iskanju po kitajskem Googlu, bodo največjo državo na svetu preprosto zapustili, so bili odločni v Googlu....

11 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Napad na Google pomagali izvesti zaposleni?

CNet - Napad, ki je bil pretekli mesec izveden na Google iz Kitajske, bi lahko bil tudi interno delo. The Guardian poroča, da Google preiskuje več uslužbencev svoje kitajske podružnice, ki jih sumi pomoči pri pripravi in izpeljavi napada. Google sicer pravi, da gre za rutinsko preiskavo, a Reuters poroča, da so slutnje verjetno upravičene. Googlova predstavnica za stike z javnostmi sicer pravi, da govoric in špekulacij ne komentirajo in da podatkov o tekoči preiskavi ne morejo razkriti. Kitajski mediji poročajo, da nekaj zaposlenih v Google China ne more več dostopati do notranjih omrežij, medtem ko so drugi na čakanju ali pa premeščeni. Uradnih pojasnil še ni. Več o tem.

18 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

Na Kitajskem brez mučenja pri odvajanju od interneta

Slashdot - Na Kitajskem je zasvojenost z internetom kar precejšen problem, zaradi česar cvetijo razne klinike za odvajanje od te odvisnosti. Posebej izpostavljeni so mladi, ki jih potem starši strpajo v te institucije, kjer jih od interneta odvajajo na špartanski način. Smrt 15-letnega Senshana Denga, ki se je avgusta zgodila le nekaj ur po sprejetju v tako ustanovo v provinci Guangxi, je povzročila hud pritisk javnosti, naj vlada ukrepa. Ta se je še okrepil nekaj dni pozneje, ko je v bolnišnico s hudimi poškodbami prispel Liang Pu, ki je imel po podobnem tretmaju v Sichuanu vodo v pljučih in odpoved ledvic.

Kitajska vlada je že junija prepovedala uporabo elektrošokov pri tovrstnem zdravljenju, ko so v javnost pricurljala poročila o kontroverznem psihiatru, ki je na ta način želel pozdraviti skoraj tri tisoč najstnikov. Sedaj je Kitajska še nekoliko odločneje pristrigla peruti tovrstnim klinikam, saj je njihovo ministrstvo za zdravje v celoti prepovedalo fizično nasilje pri odvajanju od...

15 komentarjev

Kitajska spet blokirala dele Googla

TG Daily - Kitajska je spet začela blokirati dele Googla, večinoma določene zadetke pri iskanju v kitajski verziji Googla. Razlog naj bi bila neprimerna pornografska vsebina, ki kvari kitajsko ljudstvo. Poleg tega so od Googla zahtevali, da nemudoma odstrani sporen material, upošteva kiktajske zakone in izvede potrebne tehnične ukrepe, da zajezi širjenje takih vsebine iz tujine v Kitajsko prek njihovih iskalnikov. Kitajska se je že januarja podala v boj proti pornografiji, saj so zaprli več kot tisoč portalov in iskalnikov v prvih tednih, kasneje pa še štiri tisoč.

Medtem pa neutrudno teče projekt Zeleni jez, ki bo s 1. julijem standardna oprema vseh prodanih računalnikov. Kitajska oblasti pravijo, da so doslej s spleta prenesli že sedem milijonov kopij programa in na šolske računalnike namestili poltretji milijon kopij.

8 komentarjev

Poročilo o loncu medu

Slashdot - Napadi na omrežja so del našega vsakdanjika. Za preučevanje le teh se postavljajo t.i. lonci medu (honey pots). Sistemi imajo namerno kakšno znano slabost ali pa samo nadpovprečno veliko beleženj. Eden od takih sistemov je Sombria, ki teče na Japonskem. Poročilo, ki so ga pred kratkim izdali, tako predstavlja statistiko in pregled nad najbolj pogostimi napadi v obdobju od maja do julija 2003.

3 komentarji