»

AMD bojda razvija ARM procesor za tablice

Viziova 11,6'' tablica je ena redkih, ki uporablja AMD-jev procesor Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že pokazali zelo varčne procesorje Fusion, osnovane na arhitekturi x86, ki naj bi se uporabljali v tabličnih računalnikih. Seveda je bilo zraven vključeno še grafično jedro, a splošna težava teh čipov je, da jih praktično ne vidimo na trgu. V svetu mobilnih telefonov in tablic večinoma kraljuje ARM, z izjemo Intela, ki se trudi odrezati svoj del pogače. Pri AMD-ju so tako sprejeli namig, saj bojda pripravljajo nove čipe, v katerih bodo namesto procesorskih jeder x86 uporabljena jedra ARM Cortex-A53 oz. A57. Gre za 64-bitni jedri, kjer je A53 naslednik Cortex-A7, torej gre za manj zmogljivo, bolj varčno jedro, medtem ko je Cortex-A57 64-bitni...

40 komentarjev

AMD pokazal Ontario, Zacate

X-Bit Labs - AMD je pokazal slike nove pospešene procesorske enote (APU) Fusion, kot se imenuje zlitje centralnih procesorjev in grafičnih procesorjev, ki bo na voljo prihodnje leto. Na voljo bo v dveh izvedenkah, ki imata kodni imeni Ontario (za netbooke in majhne prenosne naprave) ter Zacate (za poceni prenosnike). Po zgradbi, zmožnostih in ceni bosta podobna; oba bosta imela dve jedri Bobcat in grafično enoto na osnovi čipa ATI Cedar s podporo DirectX 11, DirectCompute in OpenCL. Prav tako bosta podpirala strojno pospeševanje HD-videa (1080p).

Bistvena razlika bo v porabi energije, saj bo Ontario porabil do 9 W, medtem ko bo Zacate dvakrat požrešnejši in nekoliko hitrejši. Izšla bosta še letos, v prve naprave pa jih bodo proizvajalci vgradili v začetku prihodnjega leta, predvideva AMD.

1 komentar

Ontario prinaša visoko zmogljivost ob majhni porabi

Primerjava med različnimi procesorji

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čip s kodnim imenom Ontario bo v AMD-jevi ponudbi prvi, ki bo v istem paketu povezal običajni centralni procesor z grafičnim procesorjem, s čimer bo to prvi APU (Accelerated Processing Unit) oz. prvi AMD-jev Fusion. Ontario bo po zmogljivostih oz. namembnosti še najbližje Intelovi seriji Atom, a bo po pobeglih številkah od slednje nekoliko požrešnejši. Intelov Atom D510, dvojedrnik z vgrajenim grafičnim jedrom, pri polni obremenitvi namreč porabi 13 W, medtem ko ta številka za Ontario znaša 18 W. Tukaj ni olajševalnih okoliščin, kot so bile pri dvojedrnih 64-bitnih procesorjih Athlon X2 v primerjavi s Core 2 Duo (slednji niso imeli vgrajenega krmilnika pomnilnika, Athloni pa), a brez skrbi, zmogljivost na vat je še vedno močno v prid Fusiona.

Glede na pobegle številke namreč Ontario zmore 1,351 GFLOPS v operacijah s plavajočo točko, medtem ko za Atom...

11 komentarjev

Kanada podpira Fusion

Sedež AMD Canada v Markhamu, Ontariu

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Razvoj AMD-jevega procesorja Fusion, poznanega tudi kot APU (Accelerated Processing Unit), ki v enem jedru združi običajno, x86 procesorsko jedro in grafično jedro, je očitno nadvse pomemben za Kanado. Vodilni možje province Ontario so namreč sklenili, da bodo v prihodnjih petih letih v AMD oz. njegovo kanadsko podružnico, bivši ATI, ki ga je AMD kupil leta 2006, vložili 52,8 milijona kanadskih dolarjev (41 milijonov evrov). V Ontariu načrtujejo, da bodo z uradnim podpisom dogovora že takoj nakazali 11,2 milijona kanadskih dolarjev (7,9 milijona €), medtem ko bo preostali del zneska sledil po korakih v prihodnjih letih. V zameno bo AMD v Ontariu, kjer je bil nekdaj sedež ATIja oz. je...

3 komentarji

Fusion izdelan v 32 nm SOI

AMD Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMDjev Fusion, ki ga pričakujemo v letu 2011, bo podoben Intelovim procesorjem Clarkdale in Arrandale, saj bo poleg procesorskega (CPU) jedra v istem pakiranju tudi grafično jedro (GPU). V pogovoru s finančnimi analitiki je Dirk Meyer, CEO AMDja, povedal, da so se za prve primerke APUjev (accelerated processing unit), kot so poimenovali združeno procesorsko in grafično jedro, odločili uporabiti SOI proizvodni proces v velikosti 32 nm. Ker bodo prvi primerki, označeni s kodnim imenom Llano, vsebovali grafični čip iz družine Radeon HD 5000, bo treba enega izmed njih predelati in pripraviti...

10 komentarjev

AMD: Netbooki bodo izumrli

X-Bit Labs - Medtem ko trg netbookov bujno cveti in proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo na trg poslal boljši, večji in cenejši netbook, se AMD oklepa svojega neodobravanja teh naprav. Dirk Meyer, AMD-jev izvršni direktor, je v nedavnem intervjuju napovedal, da čez eno leto ljudje ne bodo več govorili o netbookih, ker bo razlika med netbooki in prenosniki postala premajhna, tako da se bodo zlili. Dejal je, da je AMD ponovno ocenil trg majhnih prenosnikov in ugotovil, da se splača začeti tekmovati v segmentu majhnih naprav, ki imajo vsaj 10-palčne zaslone (a jih trmasto imenuje mali prenosniki in ne netbooki). S svojimi čipi se nameravajo spustiti vse do naprav, ki stanejo 399 dolarjev. V ta namen izdelujejo procesor s kodnim imenom Ontario, ki bo drugačen od že predstavljenega Yukona, saj bo še cenejši, varčnejši in šibkejši.

Pogovor je tekel tudi o nedavni razdružitvi podjetja na dva dela, o kateri je Meyer potrdil, da bo dokončana v ponedeljek. V sklopu tega bo AMD odprl tudi novo tovarno...

42 komentarjev

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

iTNews - Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem...

8 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

AMD sklenil dogovor z Intergraphom

več strani - Pred več kot letom dni smo poročali o Intergraphovih tožbah proti računalniškim gigantom zaradi patenta za dostop do procesorskega predpomnilnika (Clipper). Spor z Intelom so tedaj rešili izvensodno, zdaj pa so "dobili" tudi spor z AMD-jem. Formalno so sicer obtožbe umaknili, a v zameno jim mora AMD plačati 10 milijonov dolarjev in dva odstotka svojega dobička v obdobju naslednjih treh let. The Register in X-Bit Labs poročata.

0 komentarjev

Kanadčanom ropajo bančne avtomate

GlobeTechnology - V Ontariu v Kanadi so policisti postavljeni pred zaenkrat še nerešen primer, pri katerem so se genialni zlikovci spravili nad bankomate. Na več koncih Ontaria so bankomate za nekaj ur zamaskirali z lažno spredno stranjo. V reži je kartico prebrala elektronska naprava in posnela tudi številko PIN kode, ki so jo nič hudega sluteči občani vtipkali, da bi prišli do svojega denarja, kasneje pa so s pridobljenimi podatki izdelali dvojnike kartic in izpraznili račune nič hudega slutečih uporabnikov. Policija zaenkrat še nima osemljencev. Klik!

11 komentarjev