»

Hewlett-Packard to pot onesposobil kar vse kartuše

Slo-Tech - Hewlett-Packard nas je že večkrat razjezil, ko je skušal ali tudi uspel onesposobiti tiskanje z neoriginalnimi kartušami, po možnosti s posodobitvijo tiskalnika na daljavo. Sedaj jim je uspel še korak naprej, saj so onesposobili kar vse kartuše. Zadnja posodobitev firmwara ta vikend je veliko tiskalnikov spremenila v ogromne obtežilnike papirja. Tiskalniki so po zadnji posodobitvi izpisali modro kodo napake 83C0000B, gre pa za modele OfficeJet 902x.

Napaka se pojavlja vsaj od 8. maja, a je še minuli teden Hewlett-Packard zagotavljal, da jo bo odpravil v najkrajšem možnem času. Kot sami pravijo, je prizadetih le manjše število uporabnikov, a na forumih pritožbe dežujejo iz ZDA, Francije, Nemčije, Poljske in celo Nove Zelandije. HP pravi, da se bo napaka odpravila tekom meseca, ko se bodo tiskalniki posodobili. Še vedno pa ni znano, kaj bi naj novi firmware odpravljal, kako je pohabil tiskalnike in kdaj jih bo HP uspel oživiti.

Tiskalniki, ki so povezani v internet in se...

30 komentarjev

Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem...

70 komentarjev

Samsung prodaja tiskalniški oddelek HP-ju

Slo-Tech - Samsung bo prodal svojo enoto za proizvodnjo tiskalnikov, za kar mu bo Hewlett-Packard odštel 1,05 milijarde dolarjev. Prodajo je danes potrdil Samsungov upravni odbor, prihodnji mesec pa bo o njej glasovala še skupščina delničarjev. Samsung se je še zavezal, da bo kupil za 100-300 milijonov dolarjev HP-jevih delnic. Za prodajo so se odločili, ker se želijo osredotočiti na osnovno dejavnost, kar tiskalniki niso. Tako bodo 1. novembra ustanovili novo podjetje, v katerega bo prenesen tiskalniški del s 1300 zaposlenimi in 6500 patenti, potem pa bo v celoti prodano Hewlett-Packardu. Blagovna znamka Samsung bo na tiskalnikih še nekaj časa ostala, so sporočili.

Ob prodaji bodo tudi odpuščali, a številk še niso javno razkrili. Trenutno je v...

25 komentarjev

Hewlett-Packard množično odpušča

BBC - Hewlett-Packard je danes napovedal, da bodo morali do konca leta 2014 odpustiti 27.000 ljudi oziroma osem odstotkov vseh zaposlenih. Na ta način kanijo na letni ravni privarčevati 3,5 milijarde dolarjev, ki jih bodo reinvestirali v raziskave in razvoj. Trenutno HP v ta sektor vlaga tri odstotke prihodkov, po letu 2014 pa se bo ta delež povečal na pet odstotkov. Izvršna direktorica Meg Whitman dodaja, da bodo varčevali tudi drugod in prihranke takisto vlagali v razvoj. Stroški zaradi prestrukturiranja, ki vključujejo odpravnine, bodo v teh letih skupno znašali 3,5 milijarde dolarjev.

To ni prvo odpuščanje v HP-ju, kjer to prakso za reševanje finančnih težav redno uporabljajo, nazadnje v letih 2009-2010. Skupno so v...

26 komentarjev

Novi rezultati prodaje osebnih računalnikov

Ars Technica - Rezultate prodaje osebnih računalnikov v drugem letošnjem četrtletju sta pripravili dve podjetji, IDC in Gartner, njuni rezultati pa se kljub manjšim razlikam v splošnem bolj ali manj skladajo. Čeprav se je prodaja v svetovnem merilu povišala, po podatkih Gartnerja za 2,3, po podatkih IDC-ja pa za 2,6 %, obe podjetji poročata, da je prodaja nekoliko upadla v ZDA (5,6 oz. 4,2 odstotka za Gartner oz IDC); Gartner obenem poroča še, da je prodaja upadla tudi na skupnem področju Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike, kjer padec znaša 4,8 %. Položaji na svetovni lestvici so sicer večinoma enaki, kot v drugem četrtletju lani, razen Acerja in Toshibe. Acer je navkljub željam po preskoku na prvo mesto izgubil 3,1 odstotne točke tržnega deleža in z 10,9 % pristal na...

0 komentarjev

Hewlett-Packard z rahlo višjim dobičkom

Bloomberg - Hewlett-Packard je pohitel z objavo poslovnih rezultatov za izteklo četrtletje, saj so ti že pred uradno najavo pricurljali na internet. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za tri odstotke na 31,6 milijarde dolarjev (realna rast je le enoodstotna, preostanek odpade na inflacijo). Dobiček se je povečal za pet odstotkov in dosegel 2,3 milijarde dolarjev.

Prihodki so se najbolj povečali v regiji Azija Pacifik, in sicer za 10 odstotkov (štiri odstotke realno), medtem ko so v Amerikah, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu realno stagnirali. Dve tretjini prihodkov HP ustvari izven ZDA. Razčlemba po segmentih pokaže največjo rast v kategorijah finančne storitve (17-odstotna rast), programska...

1 komentar

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

HP prevzel 3Com

X-Bit Labs - Lanskega novembra smo poročali, da se Hewlett-Packard pripravlja na prevzem podjetja 3Com, ki je znano predvsem po mrežni opremi. Ta teden so prevzem dokončali Kot so napovedali, so za delnico odšteli 7,90 dolarja, kar postavlja vrednost podjetja na 2,7 milijarde dolarjev. S prevzemom je Hewlett-Packard dobil kopico izdelkov za usmerjanje mrežnga prometa, ki jih bo združil s svojo linijo HP ProCurve in tako okrepil svojo strategijo Converged Infrastructure, tako da imajo sedaj pokrit cel spekter mrežne opreme. Svoj položaj bodo občutno okrepili na Kitajskem, kjer ima 3Com 28-odstotni tržni delež in koder zbere polovico vseh svojih prihodkov. Prvi je na Kitajskem sicer Cisco, ki ima 49-odstotni tržni delež.

0 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Sunovi poslovni rezultati negativni

Prihodki podjetja

vir: The Register
The Register - Ta vikend je Sun objavil poslovne rezultate (PDF) za prvo fiskalno četrtletje leta 2010. Povedali niso nič pretresljivo novega, saj so še vedno v rdečih številkah. V treh mesecih so prihodki uplahnili za četrtino na 2,24 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica negotove prihodnosti nekaterih izdelkov, ko bo Oracle, če bo šlo v Evropi vse po sreči, Sun prevzel. Zabeležili so 120 milijonov dolarjev izgube, kar je občutno manj kot leto poprej, ko je minus znašal kar 1,68 milijarde dolarjev.

Pojavljajo se celo ugibanja, ali ni bila prodaja podjetja prenagljena. Alternativa sicer ni bila privlačna - odsloviti bi morali 8000 zaposlenih in odstreliti projekt Sparc, s čimer bo obrzdali...

1 komentar

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Alphe se poslavljajo

iTNews - Hewlett Packard je objavil vest, da se Alphe, 64-bitni procesorji po enajstletnem stažu, v katerem so preživele marsikaj, vse od dejstva, da so najhitrejši procesor na svetu, pa do tega, da so skoraj izginile, pa tudi mnogo lastnikov, vse od DEC-a, Compaqa in HP-ja, dokončno poslavljajo. Zadnja pošiljka novih AlphaServerjev GS1280 bo zapustila tovarne ta teden. To seveda ne pomeni, da bo podpora Alpham popolnoma usahnila, saj bo Hewlett Packard še vedno proizvajal nove strojne dele in posodabljal programsko opremo, le kompletnih novih Alph ne bo več moč dobiti. Več o tem.

10 komentarjev

Črna pota IBM-ovih PC-jev

ZDNet - Med lovom za svežimi novicami sem zasledil tole zanimivo razmišljanje, ki se vrti okrog problematike IBM-ovih PC-jev. Kot gotovo že veste, je prodaja PC-jev zadnje leto ali dve nezadržno stagnirala in samo višja sila naj bi jo spremenila spet v zanesljivo rast. No, to se je sicer zgodilo, vendar pa je nepričakovano prišel nesrečni dan, ko sta se slavna dvojčka WTC-ja zrušila in vse se je zopet obrnilo na glavo. Velika podjetja, kot so Compaq, IBM, HP in druga so se začela spraševati, če se jim sploh še splača proizvajati PC-je od katerih je itak samo še sama izguba. HP in Compaq sta se združila, za IBM pa avtor precej zanimivega članka pravi, da bi moral opustiti proizvodnjo PC-jev ali pa jo prenesti na hčerinsko podjetje, kot je to pred časom storil z ustanovitvijo "printerskega" Lexmarka. Pisec dalje ugotavlja, da bi bilo najbolje, če se IBM povsem posveti bolj zahtevnim poslom, kot so načrtovanje zmogljivih strežnikov, delovnih postaj, profesionalnih grafičnih kartic, ...
...

2 komentarja

Koncept PC 2001 - "računalnik leta"

X-Bit Labs - Intel in Hewlett-Packard sta predstavila svoje videnje domačega računalnika leta 2001. Ta naj bi baziral na Pentium4 procesorju, imel pa naj bi tudi CD-RW, USB 2.0, Bluetooth in podobno. S svetom naj bi komunicirali preko 18" TFT LCD ekrana, brezžične tipkovnice ter miši, preko kamere in para zvočnikov.
Koliko pa bo zadevica stala pa raje ne sprašujte. Klik!

3 komentarji

ATI ponovno z dobičkom

Yahoo News - Po zelo dolgem sušnem obdobju je ATI končno lahko z veseljem najavil, da so v prvem fiskalnem četrtletju poslovali z dobičkom. Ustvarili so za $11.8 milijonov prihodka, kar je, glede na to da je celoten računalniški trg utrpel manjši kolaps več, kot pozitivno. Upajmo, da se bo tendenca nadaljevala in se bo ATI ponovno uveljavil kot proizvajalec kvalitetnih in predvsem hitrih grafičnih kartic. Več lahko preberete tukaj.

3 komentarji