»

PayPal v Rusiji podpira gotovinsko plačevanje

Slo-Tech - Za uporabo PayPala potrebujemo kreditno kartico, s katero povežemo PayPalov račun in se uporablja za bremenitve pri plačilih in odobritve pri prenosu prejetega denarja nazaj v banko. V Rusiji pa bo odslej mogoče uporabljati PayPal brez uporabe kreditne kartice, saj bo mogoče denar na PayPalov račun nalagati gotovinsko.

Seveda je mogoče PayPal brez kreditne kartice registrirati tudi drugod, a je v tem primeru funkcionalnost računa precej omejena; denar lahko le prejemamo od drugih uporabnikov, nato pa ga moramo nujno zapraviti prek PayPala. V Rusiji so kreditne kartice manj razširjene kot na Zahodu ali še zlasti v ZDA, zato se je PayPal povezal s storitvijo Rapida, ki v Rusiji omogoča prenos denarja.

Sistem bo deloval kot običajni predplačniški sistemi - pri obisku poslovalnice bo...

5 komentarjev

Prihajajo pametnejše kreditne kartice

Kartica za dva bančna računa

vir: Tom's Guide
Tom's Guide - Podjetje Dynamics je nedavno predstavilo novo generacijo kreditne oz. plačilne kartice, ki jo sami imenujejo kar Card 2.0. Z novo generacijo so se osredotočili na funkcionalnost in varnost, sploh v povezavi s kreditnimi karticami, katerih kraja večinoma omogoča nemoteno uporabo pri nakupih. A ne s Card 2.0. Te kartice namreč v plastičnem ohišju popolnoma standardnih velikosti (tudi debeline) skrivajo pravi mali računalniški sistem, ki lahko nadzira več različnih funkcij. Pokazali so 3 možne primere uporabe novih kartic, nedvomno pa je za povprečnega uporabnika najbolj zanimiva implementacija s kreditno kartico.

Del številke kreditne kartice namreč predstavlja zaslon LCD, na katerem pa se številke izpišejo le, ko se vpiše varnostno kodo, jasno poznano le lastniku. V primeru da pride do kraje kartice, tat...

27 komentarjev

Indija hoče dostop do vseh telekomunikacij v državi

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

BBC - Indija je prejšnji mesec od RIM-a zahtevala dostop do podatkov, ki jih preko šifriranega protokola blackberryjev pošiljajo njihovi lastniki. Ker v Indiji blackberryje uporablja več kot milijon ljudi, je RIM popustil. Indijci so sedaj v istem slogu vsa podjetja, ki nudijo telekomunikacije (Google, Skype in celo ponudnike VPN-ja), obvestili, da ima indijska vlada zakonsko pravico do dostopa do prenesenih podatkov.

Za The Times of India so pojasnili, da mora biti vsa komunikacija dostopna organom pregona. S tem se morajo strinjati vsi ponudniki telekomunikacij, sicer v Indiji ne bodo smeli več poslovati. Carsten Casper, analitik iz podjetja Gartner, je za BBC pojasnil, da Indija v bistvu le uresničuje svoj IT Act of 2000,...

2 komentarja

Visa splavila alternativo Paypalu

Slashdot - Podjetje Visa, ki je znano po istoimenskih kreditnih karticah, je vstopilo na trg sistemov plačevanja preko spleta in se postavilo ob bok storitvam kot so Moneybookers, Alertpay in Neteller, še najbolj pa želijo konkurirati Paypalu na področju t.i. mikro plačil.

Gre za predplačniško storitev imenovano Payclick, ki je v prvi vrsti namenjena mladoletnikom. Le-ti večinoma preko spleta opravljajo nakupe glasbe in videoiger, ki ne presegajo vrednosti 20$. Zaenkrat je največji dovoljeni znesek na računu 1000$, hkrati pa denarja s Payclicka ni možno prenesti na bančni račun. Podobno kot Paypal, Payclick omogoča vplačevanje na račun s pomočjo bančnega nakazila ali kreditnih kartic (Visa in Master Card). Storitev se od Paypala razlikuje v tem, da omogoča popoln starševski nadzor nad pretokom denarja na računu.

V kratkem nameravajo storitev uvesti tudi za druge uporabnike po svetu ter se ne želijo omejevati le na Avstralijo.

23 komentarjev

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

boston.com - Nove tehnologije so za prevarante kakor nov poligon, kjer lahko stare ukane nadgradijo in po možnosti z njimi pretentajo še večje množice ljudi. Povabila na razne dogodke in obvezni répondez s'il vous plaît so na Facebooku in tudi Twitterju stalnica, ki nas prijazno opomni na družabne prireditve, a previdnost velja pri povabilih neznancev, ki za povrhu zahtevajo še kakšno plačilo.

Lanskega septembra so neznanci v Bostonu ustvarili profil na...

6 komentarjev

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev

Patenti prihajajo v Indijo

Slashdot - Indija utegne še pred novim letom dobiti novo patentno zakonodajo. Po sedanji je mogoče patentirati le postopke, kar je pripomoglo predvsem k nižji ceni zdravil. Od novega leta dalje pa bo v Indiji moč uveljavljati tudi druge patente, med drugim softverske in hardverske. Žal se velika večina Indijcev ne zmeni za morebitno novo zakonodajo, zato je medijska predstavitev znotraj same države sila skromna.

K zmanjšanju česa pa bo pripomoglo patentiranje programja?

20 komentarjev

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev