»

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Prodaja PC računalnikov po šestih letih prvič navzgor

vir: Gartner

Slo-Tech - Drugo četrtletje letošnjega leta je poskrbelo za nekaj optimizma pri ponudnikih PC računalnikov, gre namreč za branžo, v kateri že vse od prvega kvartala leta 2012 niso zabeležili rasti. Gartner poroča, da je bilo v tem obdobju prodanih dobrih 62 milijonov enot, kar je 1,4 % več kot v enakem lanskem četrtletju.

Razlog naj bi tičal v večjem povpraševanju pri poslovnih kupcih, medtem ko trg za navadne potrošnike zaradi precej spremenjenih navad pri uporabi naprav še vedno stagnira. Zato analitiki ocenjujejo, da ta, verjetno začasna stabilnost, še ni zadosten znak, da bi razglasili okrevanje PC industrije. Zlasti, ker se bo tudi povpraševanje poslovnih uporabnikov umirilo v prihodnjih dveh letih, ko mine vrhunec zamenjav strojne opreme,...

37 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov raste, mobilnih računalnikov pa upada

ZDNet - Rast prodaje pametnih telefonov se bo tudi letos nadaljevala, ugotavljajo analitiki pri IDC. Do konca leta naj bi prodali 1,2 milijarde pametnih telefonov, kar predstavlja 23-odstotno rast v primerjavi z minulim letom. Še vedno levji delež prodaje odpade na androidne telefone, ki jih bo prodanih okrogla milijarda oziroma 80 odstotkov. Na drugem mestu pričakujemo Applove iPhone s 184 milijoni, tretji pa Windows Phone s 3,5-odstotnim tržnim deležem in stabilno rastjo. BlackBerry je počasi pogreza v nepomembnost, saj naj bi letos njegov tržni delež zdrsnil pod odstotek, v naslednjih letih pa se ima še zmanjšati.

Povprečna cena prodanega telefona se giblje okrog 314 dolarjev, kar je nekoliko manj od lanskih 335 dolarjev. Pri tem ceno kvišku tiščijo iPhoni, zbijajo pa jo večidel cenejši androidni telefoni....

31 komentarjev

Sony Ericsson postal Sonyjeva podružnica

SonyEricsson - Kot smo napovedovali na začetku meseca, je Sony od Ericssona odkupil njegov polovični delež skupnega podjetja Sony Ericsson, ki proizvaja mobilne telefone. V ta namen bo odštel 1,05 milijarde evrov, so sporočili iz podjetja. Prevzem bo končan januarja 2012, če ne bo zapletov z regulatorji trga in delničarji.

Sony in Ericsson sta skupno podjetje ustanovila leta 2001, da bi povečala svoja tržna deleža na področju mobilnih telefonov. Sonyjev tržni delež je bil tako ali tako neznaten, Ericssonu pa se je tudi počasi zmanjševal. Povezava in skupni nastop sta bila v očeh podjetij način, kako negativni trend preobrniti. Sony Ericsson je sprva posloval dobro, leta 2007 so predstavili svoj prvi pametni telefon P1, a so se kmalu začele težave. Letos je v prvem četrtletju Sony Ericsson prvič po daljšem času posloval pozitivno, a so že v drugem kvartalu zaradi japonskega cunamija marca spet zabredli v rdeče...

9 komentarjev

Sony Ericsson zaradi cunamija z izgubo

engadget - Po vzpodbudnem prvem četrtletju, v katerem je Sony Ericsson ustvaril 15 milijonov dobička in prvič po dolgem času célo leto posloval pozitivno (to je bilo peto zaporedno pozitivno četrtletje), so v drugem četrtletju vnovič zabredli v rdeče številke. Glavni krivec za slab poslovni rezultat je potres s cunamijem, ki je 11. marca prizadel Japonsko in negativno vplival na proizvodnjo in prodajo.

V zadnjih treh mesecih je koncern Sony Ericsson, ki je v 50-odstotni lasti Sonyja in 50-odstotni lasti Sonyja, zabeležil 42 milijonov evrov čiste izgube (v enakem obdobju lani pa 12 milijonov evrov dobička). Denarni tok je bil negativen, saj je bilo odlivov za 577 milijonov evrov več kot prilivov, v tem kvartalu pa so si morali sveže izposoditi tudi 165...

3 komentarji

Opera bo s Tellingom pripravila za Kitajce prilagojen brskalnik

Opera software - Včeraj je norveški izdelovalec brskalnika Opera objavil, da bodo s podjetjem China Telling ustanovili podjetje v solasti, ki bo razvijalo mobilni brskalnik, posebej prilagojen za kitajski trg. Z brskalnikom, ki bo Opero Mini dopolnil z lokalno vsebino, želita podjetji povečati svoj tržni delež na ogromnem kitajskem trgu.

V podjetje sta vložili 135 milijonov juanov (15 milijonov evrov). Dve petini bosta v norveški lasti, za kar bodo vsako leto dobili tudi zagotovljen denarni tok (de facto gre za prednostne delnice), preostanek poseduje Telling, hčerinsko podjetje Telling Telecom Holding Co, ki ima na kitajskem 18-odstotni tržni delež v mobilni telefoniji. Letno tako proda 30 milijonov...

0 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

ComputerWorld - Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno...

80 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

Objavljen Googlov Zeitgeist 2008

Google - Konec leta je pregovorno čas za bilance, statistike, izračune in napovedi. Tudi Google ni izjema, zato nam je preko svoje storitve Zeitgeist postregel s podatki, kaj je najbolj zanimalo svetovno populacijo v letu 2008. Na prvih treh mestih se znajdejo guvernerka Palinova, pekinške olimpijske igre ter hit socialnih omrežij, Facebook. Omenjeni podatki so za iskalne ključe, ki so v letu 2008 dosegli največji porast iskanja glede na prejšnje leto.

Pri Googlu so se odločili podrobneje razčleniti ameriške predsedniške volitve ter ekonomsko situacijo ter prilaganje nanjo, objavili pa so tudi podrobnejši seznam za določene države, na katerem pa seveda ni Slovenije.

O tem, kaj je najbolj zanimalo bralce Slo-techa, pa kdaj drugič.

3 komentarji

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

Predogled Whistlerja

Overclockedcafe - Čeprav Microsoft po vsej verjetnosti ne bo ravno navdušen nad tem, so na Overclockedcafeju objavili nekakšen "predogled" MSjevega prihajajočega operacijskega sistema, Whistlerja. Če vas te stvari zanimajo, potem kar pojdite sem. Moram reči, da zadeva res izgleda precej drugače od dosedanjih OSjev, toda upajmo, da ne bo šlo le za Win2k z drugačnim skinom ( saj ne, da bi bilo s slednjim kaj narobe... ).

19 komentarjev