»

Canonical ugaša Ubuntu One

Z veliko blj poznano konkurenco v obliki Box, Dropbox, Google Drive in drugimi ta odločitev niti ni presenetljiva

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ponudnikov oblačnih storitev ter pretočnih glasbenih vsebin je dandanes ogromno, torej mora vsak izmed ponudnikov izstopati, da ujame svoj tržni delež, ki mu omogoča dovolj zaslužka za preživetje. Canonicalu z Ubuntu One to očitno ni uspevalo, saj bodo storitev, ki ponuja hrambo datotek ter nakup in pretočno predvajanje glasbe, ugasnili. Možnost nakupovanja novih paketov ter skladb so ugasnili pred nekaj dnevi, 2. aprila, medtem ko je storitev sama še vedno dosegljiva. To se bo spremenilo 1. junija letos, medtem ko bodo uporabniki datoteke, naložene na oblak, lahko na svoje računalnike prenesli še do 31. julija. Z avgustom bodo vse vsebine izbrisane.

V sklopu z ukinitvijo oblaka operacijski sistem Ubuntu 14.04 z dolgoročno podporo, ki bo izšel v sredini aprila,...

6 komentarjev

PyCon 2012 in Paul Grahamova sklepna misel

Slo-Tech - V teh dneh se zaključuje letošnja ameriška konferenca programskega jezika Python, PyCon 2012. Svoje lastne oz. priljubljene projekte je predstavilo nekaj 100 govorcev, dogodka pa se je udeležilo rekordno število obiskovalcev, bilo naj bi jih preko 2000. Tematika predstavitev je bila pričakovano raznovrstna, morda malenkost izstopa poudarek na računalništvu v znanosti in analizi podatkov. Tako je projekt IPython (izvrstna ukazna lupina) predstavil svoj HTML Notebook, zanimiva je tudi knjižica pandas - Python Data Analysis Library. Nekaj pozornosti je pripadalo tudi še vedno dokaj znanstveno-fantastičnemu projektu PyPy, ki bi ga na nek način lahko primerjali z električnim avtomobilom v svetu kjer dominira nafta.

Med bolj odmevnimi zaključnimi govorci je bil heker Paul Graham, tudi ustanovitelj družbe Y Combinator. Govoril je o t.i. startup idejah,...

4 komentarji

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu

Slo-Tech - Storitev Dropbox, ki je med nami že nekaj časa in je po dolgem beta stadiju konec lanskega leta prilezla do prve stabilne različice, omogoča avtomatično sinhronizacijo dokumentov na lokalnem računalniku v oblak v realnem času. Zavoljo brezplačnosti, preprostosti, prenosljivosti (podprte so vse pomembnejše platforme) in prostornosti (osnovni paket obsega dva gigabajta) je Dropbox najbolj priljubljena storitev svoje vrste. Derek Newton sedaj v svojem blogu poroča o odkriti ranljivosti v preverjanju pristnosti v računu za Dropbox, ki omogoča napadalcu pridobitev dostopa do računa.

Za povezavo računalnika z računom za Dropbox mora uporabnik nanj namestiti odjemalca, določiti lokalno mapo, ki se sinhronizira, in vpisati...

60 komentarjev

Izšel Dropbox 1.0

Dropbox podpira vse najpriljubljenejše operacijske sisteme

vir: TechSpot
TechSpot - Končno je izšla prva stabilna verzija programa Dropbox, ki ga v predverzijah uporabljamo že precej časa. Gre za zelo uporabno spletno storitev, katere je aplikacija Dropbox le lokalni podaljšek za uporabo na računalniku. Dropbox omogoča, da za poljubno mapo v računalniku označimo, da se ves čas sinhronizira z oblakom. Tako lahko imamo vse svoje datoteke zložene v oblaku, nato pa do njih dostopamo z več računalnikov, ki imajo nameščen Dropbox in se prijavimo s svojim geslom. Sistem sam skrbi, da je v oblaku ves čas najnovejša revizija, da nas obvešča o spremembah, in omogoča vrnitev v preteklo verzijo.

Novosti v verziji 1.0 so odpravljena cela zalega hroščev, med njimi težave z bolj eksotičnimi imeni datotek, čudne normalizacije z Unicode, nedostopnost Wordovih in Excelovih datotek pri...

52 komentarjev

Oblačno računalništvo obče navzoče

Slo-Tech - V zadnjem času se oblačno računalništvo - s čimer označujemo hranjenje podatkov na oddaljenem mestu, v ogromnih računalniških sistemih tretjih podjetjih (Google, Amazon, Salesforce idr.), tako da so vedno in od povsod dostopni - nezadržno preriva v naš vsakdan. Medtem ko je za domače uporabnike oblačno računalništvo prednost, saj odstranjuje skrb za izdelavo varnostnih kopij podatkov in omogoča hipen dostop od koderkoli, je za podjetja položaj drugačen. Tu stopijo v enačbo varnost in zaščita podatkov, saj si curljanja h konkurenci ne morejo privoščiti. Zato je uvedba oblačnega računalništva v podjetjih predmet žgočih debat.

V podjetju Gomez, ki meri dogajanje na spletu, so izmerili, koliko se podjetja že dandanes opirajo na oblačno računalništvo. Ugotovili so, da precej bolj, kot je mnenje javnosti, in celo precej bolj, kot mislijo sama. Analizirali so 42000 transakcij dnevno v več kot 3000 podjetjih in presenečeno ugotovili, da je v petini vsaj en element transakcije gostuje v...

16 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Ubuntu odprl svojo spletno trgovino s skladbami

Ubuntu One Music Store

Ars Technica - Canonical je ta teden uradno odprl javno beta verzijo Ubuntu One Music Store, kjer bodo lahko uporabniki podobno kot na iTunes Store in Zune Marketplace kupovali in prenašali popularne skladbe z interneta. Za spletno trgovino stoji 7digital, ki ponuja več kot štiri milijone MP3-datotek brez zaščite z DRM, kakovosti 256 kbps ali boljše. Canonical in 7digital sta razvila programsko opremo, ki omogoča integracijo Music Stora z oblačnim Ubuntu One in aplikacijo za upravljanje skladb Rhythmbox.

Uporabniki lahko pred nakupom brezplačno poslušajo 60 sekund vsake skladbe, izbrane pa nato plačajo s kreditno kartico ali PayPalom. Za začetek nabor skladb ni tako velik kot pri večjih...

33 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Ars Technica - O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik...

6 komentarjev

Spet o nevarnostih oblačnega računalništva

Slo-Tech - Po končani konferenci BlackHat, kjer so hekerji prikazali nekaj zanimivosti o varnosti oblakov (ang. cloud computing), so se na ReadWriteWeb nekoliko razpisali o nevarnostih oblačnega računalništva.

Med glavnimi nevarnostmi oblačnega računalništva navajajo štiri. Prva nevarnost je prevelika odvisnost od enega samega ponudnika storitve, ali kot v predstavitvi Clobbering the Cloud! pravijo Arvanitis, Slaviero in Meer - nevarno je dati vsa svoja jajca v eno samo košaro. Lep primer te nevarnosti je spletna stran Ma.gnolia, katere strežniki so se letos sesuli, vsi uporabniški podatki (zaznamki) pa so bili izgubljeni. Za vedno.

Druga nevarnost zadeva vprašanje zaupanja. Na ReadWriteWeb navajajo primer Amazona, ki novim uporabnikom omogoča uporabo predpripravljenih slike strežnikov. Ponujajo 2768 predpripravljenih strežnikov, od tega so jih 47 pripravili sami, ostale pa so pripravili uporabniki EC2 oblaka. Izkaže pa se, da uporabniki kar slepo zaupajo tem predpripravljenim uporabniškim...

99 komentarjev

Izšel Phoronix Test Suite 2.0

Phoronix Test Suite 2.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si je pred kratkim izšel Phoronix Test Suite 2.0.

Gre za zbirko preko 40 testov za preverjanje zmogljivosti oz. tim. benchmarking vašega mlinčka oziroma njegovih delov (tako od hitrosti diska, do hitrosti kodiranja videa, izvajanja 3D grafike, itd.). PTS je izdan pod licenco GPLv3, teče pa v okoljih Linux, OpenSolaris, BSD in Mac OS X.



PTS si lahko brezplačno prenesete iz spleta, če pa želite, pa lahko uporabite tudi posebno live DVD ali live USB distribucijo PTS Desktop Live.

In kako hitro teče vaš pingvin?

2 komentarja

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

Slashdot - Pred nekaj dnevi je eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa skušal na svojo novo matično ploščo proizvajalca Foxconn (gre za enega večjih proizvajalcev matičnih plošč, ki s svojimi izdelki zalaga MSI, Nintendo, Xbox, Playstation, itd) namestiti Ubuntu, vendar je namestitveni program zmrznil, Linux jedro pa je vrnilo čudne napake. Je bilo spet krivo to, da je Linux pač v osnovi zanič operacijski sistem?

Pravzaprav ne, saj se je uporabnik lotil podrobnejšega pregleda BIOS-a in ugotovil, da BIOS vsebuje več tabel z ukazi za implementacijo ACPI, kar operacijskemu sistemu omogoča izklapljanje, hibernacijo in odložen izklop računalnika. Vsaka tabela je vsebovala ukaze za svoj operacijski sistem (Windows XP in Vista, Windows 2000, Windows NT, itd. ter eno tabelo za Linux).

Podrobnejši pregled je razkril, da je DSDT tabela za implementacijo ACPI v okolju Linux okvarjena in sicer tako, da je Linux jedru poslala napačne podatke in zato Linux ni mogel pravilno uporabljati njenih ACPI funkcij.

...

59 komentarjev

Ne prezrite v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek bomo ekološko pokopavali računalnik. Kaj se zgodi z vašim starim računalnikom, ko kupite novega, zmoglivejšega? Kje konča vaš stari računalnik: kot (nevaren) odpadek, se reciklira ali pristane na odlagališčih v državah tretjega sveta?

V torek sledi Ubuntu.si Ubuntu je v dveh letih svojega obstoja postal ena najpopularnejših GNU/Linux distribucij. Kljub dobrim temeljem pa razvijalci ne sedijo na lovorikah in z vsako novo različico izboljšajo uporabniško izkušnjo... Več na pot.kiberpipa.org.



V sredo pa bomo pogledali primer promocije spletne storitve iTIVI, ki je v slovenske domove prinesla DVD izposojo prek pošte in poskrbela za nekatere zanimive marketinške prijeme. Za...

21 komentarjev

Kalvarije okrog plačljivih iskalnikov

CNN - AltaVista, LookSmart in AOL Search so le trije izmed številnih iskalnikov, katerim ne gre najbolj zaupati, saj so podlegli najnovejšemu trendu - plačaj in bolje boš iskan. Da ne bo kdo narobe razumel, tukaj gre predvsem za to, da iskalniki proti plačilu (da, $$$ [:\\] ) postavljajo stran na višje mesto. Sodeč po izjavah na CNN je ta sistem naletel na velika nasprotovanja, saj številni poudarjajo, da je vse skupaj namenjeno samo zavajanju končnih uporabnikov. In glede na to, da zadnje raziskave pokažejo, da se kar 60 % uporabnikom ne sanja, da številnim iskalnikom ne gre več zaupati, bi se kar strinja s prejšnjo trditvijo. Ne dovolite se zavesti. Uporabljajte Google, razen če tudi ta ni že podlegel najnovejšim "trendom iskanja" [:(].

0 komentarjev