»

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Korejci bodo začeli šteti starost kot preostali svet

Slo-Tech - Južnokorejski parlament je sprejel zakon, ki spreminja izračun starosti oseb. Doslej se je v državi množično uporabljal tradicionalni način štetja let, po katerem so bili eno do dve leti "starejši" od dejanske starosti, kot jo meri večji del preostanka sveta. Ta sistem se sedaj ukinja, da se znižajo nepotrebni stroški in poenostavijo družbene interakcije.

Po tradicionalnem sistemu so ljudje stari 1 ob rojstvu, nato pa se vsako leto 1. januarja njihova starost poveča. Kdor je bil rojen 30. decembra, bo že 1. januarja star 2, čeprav v resnici ni dopolnil niti enega leta. Tak sistem so včasih uporabljali v delu Azije (Kitajska, Koreja, Japonska, Vietnam), a so ga razen Tajvana že opustile. Zato se sistem danes imenuje korejski. Obstaja še kombinirani sistem, kjer se starost izračuna preprosto kot razlika med trenutnim letom in letom rojstva: ljudje so torej ob rojstvu stari 0 in vsakega 1. januarja pridobijo eno leto. Tudi ta sistem se ukinja.

Mednarodni standard bo začel veljati...

32 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Reuters - Poznani ameriški proizvajalec tiskalnikov, skenerjev in opreme zanje Lexmark je napovedal korenito prestrukturiranje, v okviru katerega bodo ukinili proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov (ink-jet). Ti že sedaj niso blesteli ne po kakovosti ne po ceni, zato je imel Lexmark obilico težav konkurirati Canonu, Hewlett-Packardu in Epsonu, ki so na tem področju vodilni igralci z več kot 90-odstotnim tržnim deležem. Zato se je Lexmark odločil, da se tega posla ne gre več in je že v začetku leta začel počasi krčiti svoj inventar ter umikati tiskalnike iz prodajaln. Sedaj je prestrukturiranje začelo teči s polno paro, saj druge izbire niti niso imeli. Samo v zadnjem letu so namreč prihodki od prodaje brizgalnikov upadli za dve...

17 komentarjev

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v...

31 komentarjev

Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD-jih pa ne raste

X-Bit Labs - Pomanjkanje trdih diskov, ki je posledica poplav na Tajskem in ustavitve večine tamkajšnjih tovarn, ki proizvajajo trde diske ali dele zanje (posebej problematičen je izpad proizvodnje v Nimecu, ki proizvaja večino motorčkov za trde diske vseh proizvajalcev), še vedno vpliva na celotno računalniško branžo, čeprav se situacija počasi izboljšuje. Ker pomanjkanje trdih diskov zavira sestavljanje in prodajo novih računalnikov, so prizadeti tudi proizvajalci ostale opreme.

Intel je ocenil, da bo imel v zadnjem letošnjem kvartalu za milijardo dolarjev manj prihodkov zaradi nižje prodaje računalnikov (13,7 milijard dolarjev namesto 14,7 milijard dolarjev). Prav tako Intel načrtuje za poldrugo odstotno točko nižjo bruto maržo. Podobno dinamiko prodaje...

142 komentarjev

Intel odpravlja napake v SSD-jih serije 320

Po X-25 M G2 so težavni tudi pogoni 320.

vir: X-Bit Labs
ComputerWorld - Intel je julija priznal, da tudi novo serijo njihovih SSD-jev pesti resen hrošč (pred tem je bil že X-25 M G2 na tapeti). Izkazalo se je, da lahko pogoni serije 320 pri prisilnem ponovnem zagonu, recimo ob izpadu napajanja, pokažejo vsega nekaj megabajtov veliko kapaciteto, podatki pa neznano kam izginejo. Intel je obljubil, da bo popravek kmalu na voljo, saj je napaka že diagnosticirana.

V Intelu so zagotovili, da bo napako popravila kar nadgradnja firmwara. Ta je že nared, sedaj pa potekajo zadnji preizkusi, da ne bi slučajno zdravilo povzročilo še več težav kot bolezen. Posodobitev bo mogoče namestiti brez izbrisa pogona, kar pomeni, da bodo podatki ostali nedotaknjeni. Doslej so uporabnikom, ki je tako imenovana napaka Bad...

15 komentarjev

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Napovedi za prihodnost.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki...

67 komentarjev

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Western Digital s svojo serijo SSD-jev

SiliconDrive III

X-Bit Labs - Western Digital je lani sprva začel razmišljati o vstopu na trg SSD-jev, nato pa je letos prevzel podjetje SiliconSystems in se nenadoma kar znašel na tem trgu. Tako so včeraj izdali svojo prvo serijo SSD-jev, ki so jo poimenovali SiliconDrive III, s čimer nadaljujejo tradicijo poimenovanj prevzetega podjetja.

Dvoinpolpalčni diski bodo podpirali vmesnike SATA, PATA in 1,8'' Micro SATA. Proizvajalec obljublja hitrosti zapisovanja do 80 MB/s in branja do 100 MB/s, medtem ko naj bile njihove kapacitete med 30 in 120 GB. Kot že prejšnji izdelki podjetja SiliconSystems, niso namenjeni običajnim uporabnikom, marveč vgradnji v embedded sisteme. Temu primerna je poraba, ki znaša 2 W pri pisanju, sicer pa manj kot en vat. Western Digital obljublja, da bodo...

14 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

VIA uspešna

X-Bit Labs - Tajvanski gigant VIA je včeraj objavil poslovne rezultate za pretekli mesec, po katerih sodeč se še vedno zelo dobro držijo.

Prihodki od prodaje so znašali 60,8 milijona dolarjev, kar je za dobrih 14 odstotkov več kot letošnjega avgusta in slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. V celotnem tretjem kvartalu so tako prihodki presegli mejo 163 milijonov, kar je za 36,2 odstotka več kot v drugem letošnjem četrtletju. Še klik.

0 komentarjev

VIA predstavila poslovne rezultate

X-Bit Labs - Podjetje VIA Technologies je predstavilo svoje poslovne rezultate preteklega decembra ter celotnega lanskega leta. Prihodki od prodaje so samo v preteklem mesecu znašali dobrih 50 milijonov dolarjev, kar je za slabih dvajset odstotkov manj kot v mesecu novembru. Celoletni prihodki podjetja so tako znašali 725 milijonov zelencev, kar je za 26 odstotkov manj kot v letu 2001. Dodatne informacije in preglednice.

3 komentarji

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

VIA objavila oktobrske rezultate

AnandTech - Tajvanski gigant, največji izdelovalec čipovij, podjetje VIA je danes objavilo oktobrske mesečne rezultate. Prihodki od prodaje so znašali 73 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj 20 odstotno povečanje glede na septembrsko prodajo (60 milijonov), so sporočili. V lanskem letu je podjetje enak čas pridelalo 88 milijonov dolarjev, kar znaša za slabih 30 odstotkov več. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev