»

ATIC in Globalfoundries še nikoli dobičkonosna

vir: Reuters
Reuters - Edini Intelov konkurent AMD se je leta 2009 razdelil na dva dela. Sami so obdržali dizajniranje procesorjev in vezij, medtem ko so proizvodnjo oddelili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, v katerem je imel AMD 44-odstotni delež, ATIC iz Združenih arabskih emiratov pa preostanek. Slednji je nadaljeval vlaganja v Globalfoundries in mu pripojil tudi tretjo največjo livarno Chartered Semiconductors, ki jo je ATIC kupil leta 2009, tako da se je AMD-jev delež v podjetju razredčil na 14 odstotkov. Letos marca se je AMD dokončno umaknil iz Globalfoundries.

Kot je razvidno iz podatkov sklada Mubadala, ki je v celoti v lasti vlade Abu Dabija iz Združenih arabskih emiratov, to ni bila slaba odločitev. Mubadala je lastnik...

21 komentarjev

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

The Wall Street Journal - Vlada polkovnika Gaddafija je takoj po začetku državljanske vojne v Libiji letos Februarja ohromila nacionalno televizijsko, telefonsko in internetno omrežje, v strahu, da bi bilo uporabljeno za organizacijo civilnih in gverilskih protestov. Odsotnost mobilnih komunikacij se je izkazala za ključen problem pri vsakodnevnih operacijah upornikov, utaborjenih v okolici mesta Benghazi na vhodu države. Rešitev so našli na zanimiv način - s pomočjo angažiranih zamejskih Libijcev, vlade Združenih Arabskih Emiratov in par inženirjev so uspeli prevzeti omrežje vladnega GSM ponudnika Libyana in s tem povrniti mobilni signal v vzhodnem delu države.

Wall Street Journal je v članku povzel potek...

9 komentarjev

Hynixa nihče noče

X-Bit Labs - Januarja so vzniknile govorice, da je kontrolni delež v južnokorejskem polprevodniškem gigantu Hynixu naprodaj. Svoja deleža sta prodajali Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta si ju pridobili s konverzijo terjatev v lastniške deleže ob krizi leta 2001.

Konzorcij devetih bank, združenih okrog omenjenih dveh, po javni napovedi o prodaji niti po dvotedenskem podaljšanju roka ni prejel nobene ponudbe za nakup. To je že tretji spodletel poizkus prodaje Hynix v zadnjem četrtletju, čeprav podjetje spet posluje z dobičkom, kar spravlja banke v nezavidljiv položaj.

KEB je v izjavi za javnost zapisala, da bodo primorani 28-odstotni delež prodati po kosih, če se ne bo opogumil noben investitor, in namignila, da so za ponudbe še vedno odprti. V emiratu Abu Dabi, kjer so zanimali za nakup, se zanj niso odločili, a so sredi januarja s KSIA (Korea Semiconductor Industry Association) podpisali memorandum o potencialnem sodelovanju.

0 komentarjev

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja