»

IANA regionalnim upravljavcem podelila zadnje bloke naslovov IPv4

ComputerWorld - Kot smo napovedali, je IANA izvršila pravilo zadnjih petih razredov A naslovov IPv4, in jih razdelil vsakega po enem regionalnem internetnem registru (RIR). Prvič v zgodovini na seznamu naslovov ni več označbe nedodeljeno (unallocated). To je se zgodilo včeraj zvečer na slovesnosti v Miamiju. Sedaj bodo RIR-i svojim članom, lokalnim internetnim registrom (LIR), razdelili po 1024 naslovov (/22), ne glede na velikost in potrebe.

Azijsko-pacifiški APNIC ima na zalogi še okoli 22 milijonov nerazdeljenih naslovov, prav tako imajo tudi ostali RIR-i še vsaj štiri milijone naslovov. Ocenjujejo, da bodo sveži naslovi za končne uporabnike na voljo še pet let, ker bodo pogoji dodelitve...

13 komentarjev

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

ComputerWorld - Po pričakovanjih bodo vsak hip razdeljeni vsi prosti naslovi IPv4, saj je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) s februarjem dodelila dva razreda A naslovov upravljavcu naslovov za azijsko-pacifiško regijo APNIC-u. Ker je nerazdeljenih le še pet razredov A naslovov IPv4 (102/8, 103/8, 104/8, 179/8, 185/8), stopa v veljavo pravilo o razdelitvi zadnjih IP-naslovov. To predvideva, da vsak izmed regionalnih upravljavcev (afriški AFRINIC, APNIC, severnoameriški ARIN, južnoameriški LACNIC in evropski RIPE NCC) prejme še en razred A naslovov, kar se bo zgodilo še ta mesec, nakar bo na najvišji instanci naslovov IPv4 zmanjkalo.

V sistemu IPv4 lahko naslovimo 4,3 milijarde (232) različnih naslovov, kar je bilo v času spočetja interneta nepredstavljivo ogromno. Danes, ko se skorajda že vsaka naprava povezuje na...

26 komentarjev

Na Harvardu analizirali pet milijonov knjig

Analiza cenzure

Slo-Tech - Raziskovalci z različnih fakultet na Harvardu so izvedli izjemno zanimivo analizo pisane besede od izuma tiska do danes, s katero so proučevali kulture fenomene v času in jih poizkušali kvantizirati. Pri tem jim je zelo pomagal obsežen Googlov korpus skeniranih knjig - uporabili so približno tretjino in na njej izvedli statistično analizo.

Uporabili so dobrih pet milijonov knjig. Za predstavo povejmo, da so to štirje odstotki vseh v zgodovini napisanih knjig. Vsebujejo več kot petsto milijard besed, od tega...

5 komentarjev

Naslovov IPv4 zmanjkuje

ComputerWorld - Number Resource Organization (NRO), ki skrbi za razdeljevanje IP-naslovov, je sporočila, da je nerazdeljenih manj kot pet odstotkov naslovov v prostoru IPv4, ko je regionalni registrar za azijsko-pacifiško regijo APNIC dobil dva nova bloka razreda A. Januarja smo imeli prostih še deset odstotkov naslovov, sedaj jih je polovica manj.

Od 256 razredov A je nerazdeljenih še 12. Po enega bodo v naslednji razdelitvi prihodnje leto dobili v vsaki regiji, preostalih sedem pa ostaja za normalno razdelitev. Dokončno naj bi se vsi naslovi izčrpali prihodnje leto. Za uporabnike sicer kaj bistvenega ne bo spremenilo, saj je uvedba IPv6 že v poteku in velik del internetne infrastrukture že teče pod IPv6.

51 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Prodaja iger lani narasla

X-Bit Labs - Analize trga računalniških iger kažejo, da se je prodaja iger tako za konzole kot PC-je lani skokovito povečala. NPD Group, GfK Chart-Trac in Enterbrain ocenjujejo, da je bilo lani prodanih 409,9 milijona iger, kar je 11 odstotkov več kot leto prej. Za rast sta najbolj zaslužni ZDA in VB s 15- oz. 26-odstotno rastjo, medtem ko so tradicionalni ljubitelji tehnologije Japonci beležili 13-odstotni upad. V Veliki Britaniji, kjer je bila rast največja, so prodali 38 odstotkov več iger za konzole in 6 odstotkov več programja za prenosne naprave, medtem ko sta v ZDA ta odstotka znašala 22 oz. 2. Skupno so tako v ZDA prodali 268,4 milijona kosov iger, medtem ko so v Veliki Britaniji že podvojili vrednost iz leta 2003.

21 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Ars Technica - Trenutno prevladujoči internetni protokol IPv4 teoretično omejuje število različnih IP-naslovov na 4,29 milijarde (232), v praksi pa je lahko internetnih naslovov še nekoliko manj, ker so nekateri naslovi rezervirani za zasebna omrežja, multicast in podobno. Ob vpeljavi se oblikovalcem to ni zdelo posebej omejujoče, a v času internetnega buma postaja jasno, da je to nekoliko premalo. Da nam prostora res ne bo zmanjkalo, bo poskrbel naslednik IPv6, do njegove ubikvitete pa se bo treba znajti z obstoječim.

Na Ars Tehnici so si tudi letos ogledali, koliko naslovov smo porabili lani. Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov. Porabili smo skoraj 200 milijonov IP-naslovov, z čimer se je odstotek zasedenosti povečal na 75,3, kar ob trenutnem tempu zadošča za štiri ali pet let. Največ jih imajo v lasti ZDA, saj njihovi oz. tam registrirani posamezniki ali podjetja obvladujejo 52,4 odstotka vseh naslovov. Prav tako so registrirali največ novih, in...

36 komentarjev

Prvi koraki k IPv6

Slashdot - ICANN, organizacija zadolžena za nadzor vrhnjih DNS strežnikov je v ponedeljek začela posodabljati svoje zapise z IPv6 zapisi. Tako se prvič v zgodovini lahko povežeta dva računalnika brez da bi kjerkoli na poti prišla v stik z IPv4 strežniki. Za ta korak se je ICANN odločil zaradi preproste nuje - v IPv4 je preostalo samo še 14 odstotkov razpoložljivih naslovov, ki se bodo po najboljših scenarijih porabili do leta 2011, precej verjento pa lahko do prezasičenosti IPv4 pride že prej.

37 komentarjev

Vrhovni strežniki z IPv6

Slo-Tech - Prav potihoma je konec preteklega leta IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki skrbi za delovanje trinajstih internetnih vrhovnih strežnikov in spada pod okrilje ICANN, objavila, da bo 4. februarja 2008 dodala zapise AAAA za štiri vrhovne DNS-strežnike v formatu IPv6. Tako bo teoretično možno, da si dva računalnika izmenjujeta podatke prek interneta izključno z IPv6. Več o prednostnih in težavah, ki nas čakajo, preberite tukaj.

40 komentarjev