» »

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Ars Technica - Trenutno prevladujoči internetni protokol IPv4 teoretično omejuje število različnih IP-naslovov na 4,29 milijarde (232), v praksi pa je lahko internetnih naslovov še nekoliko manj, ker so nekateri naslovi rezervirani za zasebna omrežja, multicast in podobno. Ob vpeljavi se oblikovalcem to ni zdelo posebej omejujoče, a v času internetnega buma postaja jasno, da je to nekoliko premalo. Da nam prostora res ne bo zmanjkalo, bo poskrbel naslednik IPv6, do njegove ubikvitete pa se bo treba znajti z obstoječim.

Na Ars Tehnici so si tudi letos ogledali, koliko naslovov smo porabili lani. Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov. Porabili smo skoraj 200 milijonov IP-naslovov, z čimer se je odstotek zasedenosti povečal na 75,3, kar ob trenutnem tempu zadošča za štiri ali pet let. Največ jih imajo v lasti ZDA, saj njihovi oz. tam registrirani posamezniki ali podjetja obvladujejo 52,4 odstotka vseh naslovov. Prav tako so registrirali največ novih, in sicer 50 milijonov. Tesno za petami jim sledijo Kitajci, ki so dobili 46,5 milijona novih in tudi v skupnem seštevku z 182 milijoni prehiteli Japonce, ki jih imajo 30 milijonov manj. Za primerjavo: trenutno uporabljamo 0,027 odstotka naslovnega prostora IPv6, kar bi res moralo zadoščati za vse večne čase.

36 komentarjev

Tero ::

Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov.

Predvidevam da mislite miljardo?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zheegec ::

najbrž mislijo 1.123 milijonov, kar je več od milijarde :)

Drugače pa - kar začnimo planirati IPv8 za leto 2050.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Blazz ::

kar bi res moralo zadoščati za vse večne čase.

nebi bil jaz preveč sigurn v to....

PrimozR ::

Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov.

Predvidevam da mislite miljardo?


Tero decimalna pika v Sloveniji razmejuje tisočice, decimalna vejica pa pač stoji med številkami, ki so večje oz. manjše od 1. V svetu je pa ravno obratno. Torej to je 1100 miljonov oz. 1,1 miljarde.

Matevžk ::

kar bi res moralo zadoščati za vse večne čase.
nebi bil jaz preveč sigurn v to....

Morda je napisano res malo preveč pompozno (avtor se je tega zavedal, zato je nagnil pisavo), ampak jaz trdim, da dokler bodo obstajala IP omrežja, bo to dovolj. Čeprav je mišljeno, da bo večina naprav imela več IPv6 naslovov, si ne morem zamisliti, kje bi dobili surovine za izdelavo naprav, ki bi porabile 2^128 naslovov (tudi če vsaka porabi 2^28 naslovov, je to še vedno 2^100 naprav). Ko/če se bomo pa šli redno večtočkovno komunikcacijo izven našega osončja, bo pa IP tako ali tako neuporaben; tudi (transportni in višji) protokoli nad njim predpostavljajo mnogo manjše pinge, kot nastanejo pri komunikaciji na tako dolge razdalje.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

smash ::

"Za primerjavo: trenutno uporabljamo 0,027 odstotka naslovnega prostora IPv6, kar bi res moralo zadoščati za vse večne čase."

pa kako lahko nekdo blekne tako izjavao?!? men bi blo nerodno..ZA VSE VEČNE ČASE :)

poweroff ::

Prehod na IPv6 je nujen - in težaven. Več: http://go6.si/
sudo poweroff

Vapo1 ::

po tejle 0.027 odstotka bi si upal celo reci da je velika verjetnost da bo enkrat zmanjkal tudi ipv6 naslovov...

100/0,027 = 3703

torej stevilo naslovov danasnjih moramo povecati za 3703-krat in smo tam

faktor populacije.... danes je 1/4 prebivalcev sveta razvitih v internetnem smislu... torej slej ali prej bodo vsi kitajci indijci in crnci na netu in se nasa stevilka popravi:
3703/4 = 925...

zaokrozimo na 1000

torej vse kar terja je da se stevilo porabe ipjev na prebivalca poveca za 1000-krat in da nerazviti svet ujame razviti svet...

in 1000x sploh ni veliko...

tam pise da danes amerika zaseda 1408 miljonov ipjev.. imajo pa 300 mio prebivalcev .. torej ze danes je v usa poraba 4.66 ipjev na prebivalca

no vsekakor se ne zdi nemogoce da se ne da porabiti... v prihodnosti bodo namrec imeli vsi pralni stroji in hladilniki svoje ipje.. vsaka zarnica itd

in stevilo siteov na netu se bo se dolgo povecevalo... vsak malar bo imel svoj site.... ker tako kot je danes vsak malar v telefonskem imeniku bo moral biti na netu... ker ze danes lahko google uporabljas na svojem mobitelu namesto imenika telefonskega... v google napises "malar zlatko ljutomer" in pade ven njegov site in telefonska.. ce seveda site ima malar... torej moral ga bo imeti v prihodnosti vsakk malar avtomehanik zobozdravnik.. vsak

smash ::

verjetno bo v prihodnosti IP namesto EAN kode na vsaki napravi :)

Loksorr ::

@vapo: po tvoji računici bi moral vsakdo imeti 4000 naprav, ki bi imele IP. Zdaj sicer nisem štel, samo jaz jih toloko nimam tudi če uporabim veliko domišljije

Mislim pa da škripa še bolj pri tistih procentih. namreč:

2^128 je približno 3.4X10³⁸ Wikipedija pravi, da je to nekako 5X10²⁸ na vsakega zemljana.

Mogoče pride ta številka od tega, da se bo ipv6 dodeljevalo v gručah vsakemu uporabniku. In sicer tako, da bo vsakdo dobil toliko IPjev kot jih trenutno podpira ipv4 al nekako tako... Skratka Ne IPv6 en bo zmankalo. DOVOLJ JIH JE ZA VSE VEČNE ČASE IN POTEM ŠE MALO. (kar se seveda tiče človeštva, sam potem pa itak ne bo IPv6 in je problem rešen)
Živi in pusti umreti

sword ::

Populistično povedano:

2^128 je sicer celotno število ipjev, kar je enako 3,4 ×10^38.

Tudi če računaš, da se populacija dvigne na 100 miljard ... ostane na vsakega prebivalca 3,4×10^27 IP naslovov ...

to je ... 3.400.000.000.000.000.000.000.000.000 IP naslovov na človeka.

Po wikipedii (sicer ne najbolj zanesljivo, ampak vseeno: 1000000000000 (number) @ Wikipedia bi tako lahko vsak drugi atom v našem telesu dobil svoj IP, pri 100 miljardah prebivalcev na svetu.

smash ::

vsakdo bi moral imeti 4000 IP naslovov? ni problema...rečmo da bo vsaka naša celica dobila nekoč svoj IP

Jux ::

Ko/če se bomo pa šli redno večtočkovno komunikcacijo izven našega osončja, bo pa IP tako ali tako neuporaben; tudi (transportni in višji) protokoli nad njim predpostavljajo mnogo manjše pinge, kot nastanejo pri komunikaciji na tako dolge razdalje.


Dejstvo je da se v trenutnem komunikacijskem stacku pričakuje majhne zakasnitve (ki so _nujno_ dolge pri komunikaciji na dolge razdalje), vendar to še ne pomeni, da se stack ne more prilagoditi za delo v okoljih z dolgimi zakasnitvami. Če nas je kaj zgodovina TCP/IPja naučila je to, da ljudje _vedno_ najdejo nove namembnosti in načine uporabe obstoječih rešitev.

Če se vrnem nazaj na extraplanetarna omrežja - četudi transportni del pričakuje majhne zakasnitve nisem povsem prepričan da lahko to trdiš za sam IP del. IP je connection less protokol in ne zagotavlja ničesar drugega razen preverjanja integritete posameznega paketa. Če torej prilagodimo zgornji del stacka ne vidim razloga zakaj bi bil IP apropo neprimeren za komunikacijo. Potrebujemo sicer drugačne načine routinga, potrebujemo prilagoditve v softwareu, vendar to ni nič takega, kar se nebi razvijalo že nekaj let (poglej delay tolerant network paradigmo). Glede na to da je takoj pod application layerjem od vseh pozabljen session layer, je že v obstoječem protocol stacku prostor za kakšne zanimive mahinacije (btw: rešitve že obstajajo :)).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Matevžk ::

OK, se strinjam in odstopam od svoje izjave, da je "za vse večne čase" primeren izraz. Za mnogo več časa kot je in bo zdržal IPv4? Skoraj gotovo. :)
lp, Matevžk

MrStein ::

ostane na vsakega prebivalca 3,4×10^27 IP naslovov ...


To je nekje 2^91 naslovov. Jaz sam jih imam ze 2^80.


PS: Za ločevanje celega in decimalnega dela števila se uporablja vejica. Ti povejo nekje v osnovni šoli. In ti potem ponavljajo 10-20 let (odvisno od trajanja in stopnje izobraževanja).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

techfreak :) ::

PS: Za ločevanje celega in decimalnega dela števila se uporablja vejica. Ti povejo nekje v osnovni šoli. In ti potem ponavljajo 10-20 let (odvisno od trajanja in stopnje izobraževanja).

PS: Povedo ti, da lahko uporabljaš ali vejico ali pa piko. Poleg tega se uporablja še pika zgoraj.

Drugače pa verjetno bodo IPv6 uporabljali tudi na drugih planetih, kar pomeni, da jih bo vsekakor premalo.

Gandalfar ::

Kaj ce bi ta problem resili, ko pridemo do njega cez nekaj desetletij?

Utk ::

Ne ne bo. Tako kot bo 64 bitov za naslavljanje za zmeraj dovolj. Če majo ljudje probleme s predstavljanjem kako velike številke so to, je pa drug problem.

Jux ::

Kaj ce bi ta problem resili, ko pridemo do njega cez nekaj desetletij?

Verjetno se zavedaš, da so to rekli tudi pri izboru naslovnega prostora za IPv4? In glede na to da trenuten problem rešujemo že vsaj deset let (od uradne potrditve standarda, od nastanka še malo dlje), je to malo težje kot so to naredili leta 80. Danes se ne da več izvest "Flag day" in naenkrat preit na nov standard. Po deset letih od sprejema IPv6 ga uporablja koliko naprav? (hell, še frigging ISPiji ne podpirajo IPv6) - in z več napravami bo to samo še težje.

PS: Ne trdim da 128 bitni naslovni prostor ni dovolj velik, trdim da se je v zgodovini računalništva že večkrat izkazalo da so trditve o dimenziji problema zmotne.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Jux ::

Še takole, če razmišljam daleč v prihodnost:
1. Vsaka računalniška naprava, ki bo imela možnost omrežne priključljivosti bo imela nek unique ID, why wouldn't it be an IP?
2. Vsak artikel na prodajni polici bo imel svoj lasten IP (RFID evolved).
3. Zakaj se omejiti zgolj na zemljo?

A je kdo zračunal, koliko pride IPjev na m^2 zemlje?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

PrimozR ::

Zakaj se omejiti zgolj na zemljo? Ker bo že do Marsa, ki je najverjetnejši za prvo kolonijo, signal potoval pol ure. In verjetno ne bomo mogli biti v direktnem kontaktu, v stilu IRCa in medplanetarnega gaminga. Jebiga, pol ure pinga je vseeno preveč. Zato je popolnoma vseeno, če imamo tukaj določen sistem, drugje pa imajo ali enakega oz. drugačnega, saj bodo tudi v primeru enakega potrebni posebni oddajniki za medplanetarni promet. Ziher se v kateri drugi državi najde tablica, ki je enaka slovenski. Ampak se ne klešeta, saj sta avtomobila iz drugih držav.

Mr.B ::

Koliko Ipv6 address na kvadratni meter zemlje : http://www.tcpipguide.com/free/t_IPv6Ad...

Kako je sedaj s standardiziranjem, ti. privatnih ipv6 številk. Trenutno imam okoli 50 segmentov, v dobrem letu, jih planiram imeti 75, pa nekaj mučkajo da bodo do konca definirali standard ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MrStein ::

Jux:
A je kdo zračunal, koliko pride IPjev na m^2 zemlje?

Ja. To je del "reklame" za IPv6. Pride ogromno (milijarde). Točna cifra je na wikipediji ali na drugem dokumentu o IPv6 (sicer pa lahko sam zračunaš, gre za najnavadnejše deljenje dveh števil).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Kot je omenil Mr.B, IPv6 je še daleč od končanega standarda.
Za občutek: Vista ima nekaj IPv6 fint, ki so jih medtem razglasili za obsolete, ampak še ni nove stvari, ki bi te zadeve zamenjala (vsaj ne direkt).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Jux ::

Zakaj se omejiti zgolj na zemljo? Ker bo že do Marsa, ki je najverjetnejši za prvo kolonijo, signal potoval pol ure. In verjetno ne bomo mogli biti v direktnem kontaktu, v stilu IRCa in medplanetarnega gaminga. Jebiga, pol ure pinga je vseeno preveč. Zato je popolnoma vseeno, če imamo tukaj določen sistem, drugje pa imajo ali enakega oz. drugačnega, saj bodo tudi v primeru enakega potrebni posebni oddajniki za medplanetarni promet. Ziher se v kateri drugi državi najde tablica, ki je enaka slovenski. Ampak se ne klešeta, saj sta avtomobila iz drugih držav.


Od kdaj je pri network stacku pomembno kaj nižji nivoji lavfajo? A tebe kej briga, če se dva računalnika spodaj pogovarjata po ethernetu, ATM, 802.11, zigbee, PRoPHET,... Govoriš kot da je žur enem razvijalcu se ukvarjat z razvijanjem gatewayov za pogovor z različnimi sistemi (zato verjetno tudi ne obstaja projekt 6lowpan, ki recimo prek zigbeeja fura IPv6). Damn. So frigging what, če ne moreš ircat z marsom, a nimaš želje tja poslat kakšnega podatka? Namesto da bi računalnik tam naslavljal z navadnim IPv6 naslovom, boš raje poskrbel za implementacijo xy standarda za preslikavo iz naših v njihove naslove.

Hell, zakaj tega že danes ne naredimo? Vsaki državi svoj lasten IPv4 naslovni prostor, pa gremo ane? :)

PS: Kolikokrat si ircal z avtomobilsko tablico iz Urugvaja?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

suse80 ::

Za vse večne čase bo dovolj 640 KB RAMA. To je menda nekoč rekel Gatesov Bili. In postavil Minimum RAMA za Windows 95 na 4 MB (priporočeno 8 MB).
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

noraguta ::

ping ni point , itak so tcpipjal tud z golobi poizkusno.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Jux ::

Ni res. IP-jali so z golobi, TCP/IPjal pa ne. IP over Avian Carriers. @ Wikipedia

Tole je problem TCP-ja: "Connection establishment timeout:
TCP will try for about 75 seconds to establish a connection via the 3-way handshake. TCP will send a "SYN" multiple times, hoping for a "SYN+ACK" in return. netstat will show a connection in "SYN_SENT" status."

add: bolj relevanten quote.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Utk ::

Za vse večne čase bo dovolj 640 KB RAMA. To je menda nekoč rekel Gatesov Bili. In postavil Minimum RAMA za Windows 95 na 4 MB (priporočeno 8 MB).

Eno je kaj je nekdo mislil, da je dovolj, drugo pa kolk je fizična omejitev nečesa. Če bi hoteli naslovit vsak atom posebej, bi rabili približno en gram nečesa (RAM-a), da bi porabili 64 bitov. Pa smo še daleč od tega, da bi vsak atomček posebej naslovili in v njem shranili 8 bitov.
128 bitov v IP6 je pa sploh ogromno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Pesimist ::

IPv6 bo res verjetno dovol za vse vecne case. Verjetno bomo prej v kameni dobi spet kot pa zapolnili IPv6.

ender ::

Tero decimalna pika v Sloveniji razmejuje tisočice, decimalna vejica pa pač stoji med številkami, ki so večje oz. manjše od 1. V svetu je pa ravno obratno.
V angleško-govorečem svetu. Večji del celinske Evrope uporablja vejico enako kot mi.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

smash ::

jest pravim da bo IPv6 premalo že do leta 2050

Matevžk ::

Ni panike, ker mnogi pravijo, da bo 2012 konec sveta. Utemeljitev imajo pa celo več kot ti.
lp, Matevžk

GBX ::

Namesto da bi računalnik tam naslavljal z navadnim IPv6 naslovom, boš raje poskrbel za implementacijo xy standarda za preslikavo iz naših v njihove naslove.


To smo že imeli, ko je bilo treba komunicirati med DECnetom, Bitnetom in Internetom. X.25 networki, mail prehodi med X.400 in SMTP ... :P

JanZorz_go6 ::


Kako je sedaj s standardiziranjem, ti. privatnih ipv6 številk. Trenutno imam okoli 50 segmentov, v dobrem letu, jih planiram imeti 75, pa nekaj mučkajo da bodo do konca definirali standard ?


Zakaj bi pa rabil "privatne" IPv6 naslove?

Jan
--
http://go6.si/

BlueRunner ::

Kako je sedaj s standardiziranjem, ti. privatnih ipv6 številk. Trenutno imam okoli 50 segmentov, v dobrem letu, jih planiram imeti 75, pa nekaj mučkajo da bodo do konca definirali standard ?


Za tiste, ki potrebujejo več segmentov, se bo tipično dalo /48 masko. Torej bodo lahko uporabljali 65536 segmentov velikosti /64.

Bo dovolj?

Sicer pa tako, kot je Žorž nakazal: privatno naslovi so preprosto Evil™. Potrebuješ link-local, ki so definirani, ostalo pa so globalni.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Živahno trgovanje s preostalimi naslovi IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
216838 (5364) MrStein
»

Naslovov IPv4 zmanjkuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5117771 (15563) JanZorz_go6
»

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
819319 (7003) Bakunin
»

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Oddelek: Novice / Ostale najave
364329 (2064) BlueRunner
»

Internetnih naslovov ne bo zmanjkalo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
52083 (2083) BigWhale

Več podobnih tem