»

Bizaren hrošč v Windows 10 kvari podatke

Slo-Tech - Microsoft je potrdil, da je v Windows 10 bizaren hrošč, na katerega je opozoril Jonas L, in napovedal, da ga bodo kmalu odpravili. Hrošč se je pojavil v posodobitvi aprila 2018 in je kljub opozarjanju, ki traja vsaj od avgusta lani, še vedno aktiven. Za izrabo ne potrebujemo administratorskih privilegijev, povzroči pa okvaro drevesne strukture na disku (ki jo chkdsk sicer običajno reši).

Če v ukazni vrstici vpišemo ukaz cd (vstop v imenik) in ime posebne mape, bo to povzročilo okvaro datotečnega sistema. Windows bo uporabnika obvestil, da je mapa okvarjena in neberljiva, nato pa bo pozval k ponovnemu zagonu sistemu, kjer se bo sprožil chkdsk. Hrošča pa je možno uporabiti tudi drugače. Če izdelamo bližnjico, ki vsebuje pot do te iste mape, bo škodo povzročila že, če je sploh ne zaženemo. Windows namreč skuša prikazati ikono, ki jo gre iskat na ciljno mesto. Na podoben način lahko v orožje spremenimo datoteke ZIP, spletne strani itd. Večinoma trajnih posledic ni, je pa možno napad...

31 komentarjev

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Slo-Tech - Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo...

107 komentarjev

Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

iTNews - Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic,...

30 komentarjev

Zaradi računalniške napake razpad plačilnega prometa v Avstraliji

Herald Sun - Zadnje čase pogosto poročamo o napakah računalniških sistemov, ki imajo zelo otipljive posledice v realni ekonomiji, in dokaj pogosto so na sporedu Avstralci. Septembra jim je računalniški sistem prizemljil več kot sto poletov, to pot pa je mnogo prebivalcev za nekaj dni pahnil v revščino.

V sredo je nočno obdelavo finančnih transakcij v banki NAB, ki sodi med štiri največje banke v Avstraliji (poleg Commonwealth Banke, Westpaca in ANZ-ja), prekinila okvarjena datoteka. Zaradi te težave se niso izvedle obdelave in v četrtek je zastal celoten promet pri NAB. Nakazila, plače, plačilo položnic, kliring in poravnava transakcij (NAB je na primer klirinška hiša za HSBC), bankomati, promet z nepremičninami - koder bi...

49 komentarjev

Hrošč ob prestopu leta ohromil nemške kreditne kartice

Guardian - Poročali smo že, da so imeli ob prestopu leta težave s procesiranjem plačil s kreditnimi in debetnimi karticami v Avstraliji, a očitno niso bili edini. Podoben hrošč je prizadel tudi Nemčijo, kjer je približno 30 milijonov kartic neuporabnih, ker terminali niso pravilno razumeli spremembe letnice v 2010. Odgovornost za napako je prevzel francoski Gemalto in povedal, da poizkušajo problem rešiti s programsko posodobitvijo, sicer bodo zamenjali kartice. Zanimivo je, da kartice istega izdajatelja v drugih državah niso bile prizadete.

Vsa stvar ni bila poceni, saj naj bi stroški odprave napake presegli 300 milijonov evrov. Pregovorno pedantnim Nemcem pa tovrstne peripetije gotovo ne bodo utrdile zaupanje v kartično poslovanje, ki je na Stari celini še vedno precej manj razširjeno kot v Ameriki.

Zdi se, da je hrošč 2010 povzročil več neprijetnosti kot zloglasni Y2K pred desetimi leti.

6 komentarjev

Še dva hrošča ob preskoku leta

Slashdot - Še en hrošč se je pojavil ob izteku leta 2009. V Avstraliji, kjer so novo leto pozdravili med prvimi, je prišlo v do izpada terminalov Bank of Queensland za brezgotovinsko plačevanje. Iz za zdaj neznanih razlogov so ti datum zapisovali kot 1. januar 2016, zaradi česar so bile praktično vse kartice označene kot pretečene. Trgovci so seveda hudo jezni, saj so na ta način izgubili več sto tisoč dolarjev, ker stranke v denarnicah niso imele dovolj gotovine, tako da nakupa pač niso opravile. V Bank of Queensland so potrdili, da je napaka prizadela celotno državo, in dodali, da bodo napako odpravili v najkrajšem možnem času.

Naslednji v vrsti tistih, ki so preskok slabo sprejeli, pa je Windows Mobile. Uporabniki telefonov, ki uporabljajo ta operacijski sistem, dobivajo sporočila iz leta 2016. Zanimivo je, da napaka ni prizadela vseh operaterjev, ampak le nekatere. Primitiven popravek je že zunaj.

6 komentarjev

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev

EU prepoveduje navadne žarnice

Heise - Na našem forumu že nekaj časa teče debata o klasičnih žarnicah z volframovo nitko, ki se počasi poslavljajo. Evropska komisija je že konec lanskega leta začela postopke za njihovo prepoved, sedaj pa je vse skupaj formalizirano. Kot poroča Heise, so namreč v Bruslju sprejeli dve direktivi za izboljšanje izrabe energije pri gospodinjskih žarnicah, javni razsvetljavi ter osvetljavi v podjetjih in industriji. Prehod bo stopenjski.

Od septembra 2009 ne bo več moč kupiti žarnic, ki bi bile močnejše od 100 W in bi imele izkoristek slabši od razreda C - ker navadne volframove žarnice proč vržejo 95 odstotkov energije, se v to skupino ne bodo mogle kvalificirati. Septembra 2010 bo zgornja meja znižana na 75 W, še leto kasneje pa na 60 W. Od leta 2012 bodo na prodaj zgolj še žarnice razreda C, od leta 2016 pa razreda B (z izjemo halogenk).

Evropska komisija načrtuje do leta 2020 prihranek 20 milijard kilovatnih ur na ta račun, s čimer bo letno v ozračje spuščenega 32 milijonov ton manj...

321 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Nov hrošč na VIA čipovjih

Online Kosten - Onlinekosten.de na svoji strani poročajo, da imajo dobesedno VSA VIIna čipovja nov hrošč, ki bi znal upočasniti nVidiinega Geforcea3 za kar 60 odstotkov. To se zgodi samo v primeru, ako imate nameščen operacijski sistem Windows 98/ME, imate nove Detonatorje 4 ter posedujete Geforce3. Rešitev je za zdaj v odstranitvi Detonatorjev 4 (zamenjava za Detonatorje 3) ali pa v menjavi operacijskega sistema za Windows 2000/XP. Ja, pri VII se moramo pač navaditi na občasne hibe čipovij...

9 komentarjev

Daljši izpad strežnika

Jaz - Hm, včeraj je spet zaradi neznanega razloga popolnoma urml naš strežnik, zato strani niste mogli obiskati. Upamo, da bomo kmalu ugotovili, kaj je bilo narobe in napako odpravili. Mogoče je le PaJo preveč poganjal SETI na serverskem računalniku [;)].Možno je tudi, da strežnik ne bo deloval celo soboto, ker je Primož obljubil inštalacijo nekih popravkov. Bomo videli...

3 komentarji