»

Po tablicah Sony predstavlja novosti še pri prenosnikih

Najboljši prenosnik med prenosniki?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred dnevi je Sony pokazal svoja konceptna tablična računalnika, čemur zdaj sledi še predstavitev dveh prenosnikov, ki v primerjavi med seboj sledita tablicama - v primeru enega gre za dokaj klasično obliko, medtem ko je drugi prenosnik nekoliko bolj revolucionaren po obliki. Običajen prenosnik je pravzaprav Sonyjevo videnje najboljšega ultra-prenosnega prenosnika, torej sistema, ki se ponaša z dolgo avtonomijo, visoko zmogljivostjo in nizko težo v nekoliko manjšem ohišju (ponavadi okrog 12 do 13 palcev diagonale zaslona). Razen vključitve USB 2.0, USB 3.0 in HDMI priključkov, drugih podatkov praktično nimamo.

V primeru drugega prenosnika gre za hibrid med prenosnikom in tablično napravo, saj v zaprtem položaju zaslon ni skrit pod pokrovom, temveč je obrnjen...

7 komentarjev

HTC pripravlja svoj tablični računalnik

Ars Technica - Sago govoric in neuradnih napovedi HTC-jevega tabličnega računalnika lahko prekaša le Applov iPad. A tudi HTC-jev tablični računalnik bo očitno končno ugledal luč sveta, kar naj bi se zgodilo to pomlad, marca v ZDA in aprila v Evropi. Slednje je sicer bolj ugibanje portala DigiTimes, norveška stran Amobil pa je objavila še nekatere lastnosti strojnega dela HTC-jevega Flyerja, kakor naj bi se tablica imenovala. Zaslon naj bi bil 7-palčni z ločljivostjo 1024 x 600 pik, uporabljen procesor pa bo le enojedrni Qualcomm Snapdragon MSM8255. Slednjega že poznamo iz HTC Desire HD, jasno pa je, da teče z 1 GHz.

Delovnega pomnilnika naj bi bilo okrogel gigabajt, medtem ko naj bi za zajem slik okolice skrbeli dve kameri - sprednja...

9 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

Začel se je Computex 2010

Slo-Tech - Včeraj se je v Tajpeju začel računalniški sejem Computex, ki vsako leto junija poskrbi, da so oči svetovne javnosti uperjene na Tajvan. Letošnji 30. Computex bo trajal do sobote. Na njem bo razstavljalo 1715 proizvajalcev, kar naj bi bilo 60 odstotkov vseh svetovnih proizvajalcev strojne opreme.

Glavna tema letos so tablični računalniki, bralniki e-knjig in druge prenosne naprave. Na spletu že mrgoli reportaž in fotoreportaž: CNet, engadget, PC Mag. Vsi proizvajalci letos se želijo meriti z Applom in njegovim neverjetno uspešnim iPadom. Asus in MSI sta napovedala tablične računalnike z Windows 7, videli pa smo tudi cel kup naprav z Androidom. Druga vrsta popularnih naprav je vse, kar je trirazsežnega (očala, zasloni,...

6 komentarjev

Qualcomm sodeluje z GlobalFoundries

Lenovo Skylight uporablja procesor Snapdragon

vir: TG Daily
TG Daily - Po novici, da je Qualcomm dosegel še eno pomembno zmago pri dobavljanju čipa, ki bo skrbel za povezovanje z Verizonovim WCDMA omrežjem v novi različici iPhone-a, smo zdaj izvedeli še, da so za pomoč pri proizvajanju svojih čipov prosili bivšo AMD-jevo livarno, GlobalFoundries. S sklenitvijo partnerstva so pri Qualcommu dobili dostop do naprednih proizvodnih tehnologij v 45 in v prihodnosti v 28 nm-proizvodnem procesu z nizko porabo, medtem ko so pri GlobalFoundries dobili eno, zanje tako pomembno, stranko več, sploh ko gre za podjetje, kot je Qualcomm. Po mnenju TG Daily je Qualcomm namreč tiha grožnja za Intel, saj so njihovi sistemi na čipu, ki sicer vsebujejo procesorje ARM, iz dneva v dan zmogljivejši. Kar...

23 komentarjev

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

OLPC XO-3

vir: Hexus
Hexus - Pri neprofitni organizaciji OLPC, katere cilj je opremiti otroke v manj razvitih delih sveta (npr. Afrika) s poceni prenosniki, so najavili, da pripravljajo tretjo izdajo prenosnika, ki bo pravzaprav tablični računalnik brez tipkovnice. OLPC XO-3 nadomešča OLPC XO-2, ki naj bi uporabljal dva zaslona v običajnem prenosniškem, preklopnem načinu (drugi zaslon bi bil namesto tipkovnice in bi tako omogočal interakcijo s sistemom), in je bil prvič predstavljen lani. Letos so te načrte opustili v prid cenejšemu in verjetno v praksi trdnejšemu dizajnu z le enim zaslonom. Računalnik, ki naj bi stal precej manj od $100, naj bi bil nekoliko upogljiv in zaradi svoje oblike ne bi imel nobenih lukenj. Posledično bo...

38 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Naj 10 tehnoloških igračk leta 2009

high-tech stojala za fotoaparat

vir: Scientific American
Scientific American - Leto je naokoli in revija Scientific American je spet izdala spisek desetih naj tehnoloških igračk (gadgetov), katere lahko podarite najdražjim (ali pa sebi) ob koncu leta. Seznam vsebuje:

1) vrečko, v katero damo telefon, ki nam je padel v vodo. Vrečka vsebuje materiale, ki nase vežejo vlago in zadevo temeljito posušijo v roku 24 ur; ($20)
2) osebnostni spalni trener, ki s pomočjo merjenja možganskih valov kaže, kako ponoči spite, koliko sanjate, kdaj zapadete v globok spanec itd.; ($250)
3) prenosnik z vgrajenima dvema 10.1 inčnima LED zaslonoma; ($1100)
4) zvezdno okno; to je v bistvu USB dodatek in program, ki ga namestimo na tablični računalnik, in ima vgrajene senzorje nagiba. Z njim lahko opazujemo zvezdno nebo tudi iz tople sobe, in sicer tako, da tablični PC usmerimo proti nebu, na zaslonu pa se nam prikaže...

14 komentarjev

Urugvajski otroci opremljeni z OLPCji

OLPC

vir: BBC
BBC - Urugvaj, velik ljubitelj iniciative OLPC, ki bi vsakemu otroku iz države v razvoju omogočila poceni prenosnik, je postal prva država, kjer so osnovnošolci do zadnjega opremljeni s temi poceni prenosniki. Prvi osnovnošolci so svoje prenosnike dobili že v maju leta 2007, prejšnji torek pa je predsednik Tabaré Vázquez v osnovni šoli v Montevideu z njimi opremil še zadnje osnovnošolce, ki še niso imeli zeleno-belega prijatelja. V dveh letih je Urugvaj za otroke priskrbel 362.000 prenosnikov, še dodatnih 18.000 pa jih je bilo potrebnih za učitelje. Poceni prenosniki so mnogim...

13 komentarjev

OLPC XO 1.5 z Viinimi procesorji

X-Bit Labs - Kot so napovedovali že nekaj časa, se OLPC poslavlja od AMD-jevih procesorjev Geode, ki jih bodo zamenjali z Viinimi procesorji C7. V generaciji 1.5 prenosnikov XO, ki bodo sicer na pogled popolnoma enaki kot starejši modeli, bodo tiktakali Via C7-M z 1 GHz, saj je AMD ukinil Geode. Zraven bomo našli čipovje Via VX855 z vgrajeno grafiko s podporo za DirectX 9.0 in strojno pospeševanje videa, podporo za Serial ATA, USB in avdio ter 1 GB pomnilnika DDR2, 4 GB flash NAND-pomnilnika (opcijsko 8 GB). Zaslon bo ostal enak, čeprav se dogovarjajo z dobaviteljem PixelQi, da bi izboljšali svetilnost.

Kot pravi John Watlington, tiskovni predstavnik projekta OLPC, je cilj ustvariti prenosnik, ki bo primerljiv z XO 1.0 po porabi in ceni, ob boljših komponentah. Priprave na povsem novo generacijo, XO 2.0, ki bo uporabljala procesorje Arm, se nadaljujejo nemoteno.

10 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev