»

Symbianove spletne strani se poslavljajo

Zbogom, Symbian

Slashdot - Na začetku meseca je Nokia objavila, da pod svoje okrilje prevzema razvoj Symbiana, ki ga čaka nekaj korenitih sprememb. Prva večja bo uporabnikom vidna že 17. decembra, ko bodo zaprli spletne strani Symbiana. Večina vsebin (izvorna koda, wikiji, baze hroščev, referenčna dokumentacija in podobno) bo sicer še vedno dostopna, a na zelo zagoneten način, najverjetneje na fizičnih medijih (DVD, USB-ključi) na zahtevo ob plačilu stroškov priprave, distribucije in medija. Priprava bo trajala nekaj časa, tako da bo na razpolago šele po 31. januarju 2011.

9 komentarjev

Microsoft popravil površni generator naključnosti

Prvotni "random"

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Popolne naključnosti (brez namenske strojne opreme seveda) v računalništvu sicer ni, a generatorji psevdonaključnih števil so dovolj izpopolnjeni, da bi moralo biti sprogramirati za uporabnika dovolj naključno sekvenco mačji kašelj. Microsoftu vprvo to ni uspelo.

Govorimo o novem oknu za izbor privzetega brskalnika v operacijskem sistemu, ki ga je od Microsofta izposlovala EU. V njem se pojavi pet brskalnikov (IE, Firefox, Chrome, Opera, Safari), in sicer vsakokrat v drugem, naključnem vrstnem redu. Arhitekt programske opreme iz IBM-a Rob Weir je Microsoftu očital, da so naključnost sprogramirali površno. Zaradi začetniške napake (polje so posortirali s posebno primerjalno funkcijo) se je...

34 komentarjev

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Microsoft obnovil večino podatkov uporabnikov Sidekicka

Washington Post - Na začetku tedna smo poročali o hudem spodrsljaju Microsofta in T-Mobila, za katera je kazalo, da sta uspela izgubiti vse podatke, ki so jih njunemu oblaku zaupali uporabniki Sidekicka. Zgodba ni tako črna, saj je Microsoftu uspelo iz večnih lovišč priklicati večino podatkov. Roz Ho iz Microsofta je dejal, da so obnovili "večino, če ne vseh" podatkov. Ugotovili so, da je izpad povzročila sistemska napaka, ki je zakrivila izgubo podatkov v glavni bazi in varnostnih kopijah. Ho trdi, da je prizadetih le malo uporabnikov. Problem pri Sidekicku, ki je izšel daljnega leta 2002 in uporablja za tisti čas skrajno napredno tehniko hranjenja podatkov v oddaljenem oblaku, je nezmožnost enostavne izdelave varnostnih kopij na lokalni računalnik, zaradi česar je napaka tudi tako hudo usekala.

1 komentar

Microsoft in EU složna

The Register - Microsoft in Evropska komisija sta tik pred sklenitvijo dogovora, poroča Network World, ki naj bi zaključil proti-monopolno bitko, ki se vleče že celo desetletje. Prvi predlog, ki ga je Microsoft ponudil julija, se Komisiji in konkurenci ni zdel dovolj dober, medtem ko je novi bojda boljši. Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je o tem dejala, da verjame, da imajo pravi odgovor. Microsoft se je zavezal, da bo v novem Windows izbirno okno, kjer bo uporabnik lahko izbiral med do 12 brskalniki, ki bodo imeli točno enako opaznost in enostavnost uporabe kot Internet Explorer. Poleg tega so obljubili, da bodo piscem programov zagotovili dostop do dokumentacije, ki jo potrebujejo za združljivost aplikacij z okoljem Windows.

3 komentarji

Izbira brskalnika tudi za Visto in XP

vir: engadget
engadget - Prav danes smo izvedeli, da bo Microsoft pod posebnimi pogoji lahko tudi v Evropski Uniji prodajal Windows 7 z nameščenim Internet Explorerjem. Pri prvem zagonu le-tega se bo uporabniku odprlo izbirno okno, v katerem bo imel možnost namestiti enega izmed desetih najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer.

A ta scenarij ne bo znan le uporabnikom Windows 7, saj čaka tudi uporabnike Windows Vista in Windows XP. Ko bo Evropska Komisija Microsoftov načrt odobrila, bo v roku treh do šestih mesecev sledil kritičen popravek sistema. Uporabniki, ki bodo popravek naložili in bodo imeli kot privzet brskalnik Internet Explorer, bodo, podobno kot v WIndows 7, zagledali okno, v katerem bo...

56 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

EU od Microsofta terja več brskalnikov

The Wall Street Journal - Kot kaže, je Evropska komisija nezadovoljna z vedenjem Microsofta in od njega terja več. Tako sedaj razmišljajo o novi seriji sankcij proti podjetju. Zgodba je stara - še vedno je trn v peti Internet Explorer, ki je integriran v Windows. EU se je sedaj odločila, da od Microsofta ne bodo zahtevali odstranitev brskanika, temveč bodo poskušali izsiliti integracijo še konkurenčnih brskalnikov v Windows. Končne odločitve v tem procesu seveda še ni in je najverjetneje še nekaj tednov ne bo. Spomnimo, da je EU od Microsofta od leta 2004 pobrala že za dve milijardi dolarjev kazni.

V Redmondu se sedaj sklicujejo na dejstvo, da EU ne more od njih zahtevati vključitve konkurenčnih izdelkov v svoj produkt. Dodajajo, da uporabnikom nihče ne preprečuje prenosa in namestitve, denimo, Firefoxa ali Opere po namestitvi sistema. Toda EU se je za tako potezo odločila zaradi podobne tožbe leta 2004, ko so od Microsofta zahtevali odstranitev Windows Media Playerja iz operacijskega sistema, Microsoft pa...

285 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Nova pravila

Slo-Tech - Kot veste, si na Slo-Techu ne moremo pomagati, da ne bi našim uporabnikom "težili" s pravili. Glede na to da smo pred časom ukinili zvezdice in da smo se pred kratkim znebili Gnojev™ so bila obstoječa "malce" za časom. Zaradi tega smo napisali nova. Ne boste verjeli... prepovedane stvari so ostale enake, tudi vaše privoljenje k objavi vaših prispevkov je ostalo enako... spremenile so se samo kazni. Vas zanima kako? Ker nova pravila veljajo samo za naprej (sprememba ni retroaktivna tako kot zadnjič), se vam z njimi ni potrebno strinjati. Ne glede na vaše privoljenje bomo izvajali spremenjeno kaznovalno politiko (vendar samo nad prispevki od tega trenutka dalje). Upam da bo to naslednji korak k izgonu kretenov in izboljšanju nivoja naše strani.

43 komentarjev