»

Citigroup: Apple bi lahko prevzel Teslo, Netflix ali Walt Disney

vir: Reuters
Reuters -
Citigroup je svojim strankam predstavil seznam sedmih podjetij, ki bi lahko bile potencialne prevzemne tarče za Apple. Ta ima trenutno na računih več kot 250 milijard dolarjev gotovine. Večina tega denarja je sicer na računih izven ZDA, vendar zaradi napovedi Donalda Trumpa o le 10-odstotni obdavčitvi dobičkov ustvarjenih izven ameriškega trga, bo jabolčni imperij najverjetneje milijarde počasi pripeljal domov. Vsaj tako se nadejajo analitiki Citigroupa.

Poleg omenjenih podjetij so na seznamu še razvijalci iger Activision Blizzard, Electronic Arts in Take Two Interactive Software ter Hulu. Analitiki so pri pripravi seznam upoštevali pet kriterijev: strateško ujemanje podjetij, svetovni domet prevzemne tarče, ceno prevzema, druge...

33 komentarjev

Facebookov podatkovni center v dejanskem oblaku: dež v hali

The Register - Precej zanimiv pripetljaj v svojem podatkovnem centru je razkril Facebook. Incident se je sicer zgodil že leta 2011, javnosti pa so ga obelodalnili šele sedaj. Takrat je namreč oblačno računalništvo dobilo nov pomen, saj je v podatkovnem centru nastal resnični oblak, iz katerega je na strežnike začelo deževati. Nastala je tudi gmotna škoda.

Incident se je primeril v podatkovnem centru v mestu Prineville v Oregonu, kjer ima Facebook glavnino računalnikov. Hlajenje množice računalnikov je energijsko potratno početje, zato poskušajo to izvesti čim ceneje. Facebookov podatkovni center je eden najvarčnejših, saj je njegov indeks PUE okrog 1,1. To so dosegli tako, da prostora ne hladijo na tradicionalen način, to je s klimatskimi napravami, ampak...

8 komentarjev

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Podzemni podatkovni center v Sobi 48

Soba 48

ComputerWorld - V Pensilvaniji je za visoko ograjo z bodečo žico ogromen podatkovni center, ki se skriva pod površjem. Leta 1902 je na tem področju podjetje U.S. Steel začelo izkopavati apnenec, ki so ga uporabljali za gradnjo. V petdesetih letih so rudarjenje končali, v tleh pa je ostala velika luknja in ogromen preplet podzemnih jam in kavern. Hitro so ugotovili, da bi ta prostor lahko začeli oddajati različnim institucijam kot prostor za arhiv. Svoje podatke je tam shranjevalo mnogo zasebnih podjetij in vladnih agencij. Skladišče je leta 1998 prevzel Iron Mountain, ki je nadaljeval s poslovnim modelom.

Za razliko od drugih rudnikov apnenca ima ta streho iz skrilavca in ne peščenjaka, ki deluje kot...

10 komentarjev

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Moorov zakon se bo kmalu končal

CNET News - Precej pogosta trditev, ki pa po besedah Carla Andersona, uslužbenca IBMa, zdaj drži. Anderson se ukvarja s snovanjem strežniških sistemov in meni, da bo zakon veljal le še generacijo ali dve za najhitrejše modele procesorjev. Slednji vsebujejo vedno več in več jeder ter predpomnilnika, zato bo zakon lahko veljal. A za vsakodnevna opravila večina uporabnikov ne potrebuje toliko jeder in predpomnilnika, zaradi česar se bo hitrost večanja zmanjšala. Problem je tudi v ceni razvoja čipov in postavljanja in vzdrževanja tovarn za izdelavo teh čipov. Eksponentna rast enostavno ni več ekonomična, sploh v teh kriznih časih.

Anderson za prihodnost stavi na 3D čipe (kjer so plasti tranzistorjev naložene ena na drugo), optične povezave v sistemih ter računanje z grafičnimi pospeševalniki, ki je trenutno že precej popularno, na tem področju pa sta močna AMD s svojo grafično divizijo ATi in nVidia, še letos pa naj bi se jima pridružil tudi Intel z Larrabeejem.

14 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Najboljše sporočilo o napaki

The Register - Če so običajna sporočila o napakah (error messages) dolgočasna, nezanimiva in ne povedo veliko, so na The Registerju našli doslej najizvirnejše sporočilo o napaki. Angleška spletna stran Fish4.co.uk je zbirka malih oglasov za hiše, zaposlitve in avtomobile, ki je bila včeraj zaradi okvare Sunovega Fire E6900 Serverja nedosegljiva. V sporočilu na spletni strani je pisalo: Na žalost je spletna stran fish4 zaradi odpovedi zelo drage komponente Sunove strojne opreme nedosegljiva. Sunov inženir je že v podatkovnem centru, a je pozabil s seboj prinesti nadomestni del. Upamo, da bo Sunov inženir napako uspel popraviti do dvanajste ure. Časovno oceno bomo po potrebi popravili, kakor bo pač napredovalo delo. Ja, še so ljudje s smislom za britanski humor.

41 komentarjev

Novi Intelovi omrežni izdelki

Slo-Tech - Intel je predstavil nove Ethernet izdelke, ki povečujejo hitrost prenosa podatkov med osebnimi računalniki in strežniki prek poslovnih omrežij. Novosti podjetja Intel nudijo pospeševanje uporabe gigabitnih Ethernet povezav (GbE) na namizjih in prehod na 10-gigabitni Ethernet (10 GbE) v podatkovnih centrih podjetij. Novi izdelki vključujejo GbE-krmilnik, ki vsebuje prvo implementacijo nove komunikacijske arhitekture Communications Streaming Architecture (CSA) podjetja Intel ter prvo industrijsko 10 GbE-strežniško omrežno kartico za poslovna omrežja. Intel je predstavil tudi izredno majhen XFP-optični sprejemnik/oddajnik s hitrostjo prenosa do 10 Gb/s, ki omogoča različne hitrosti prenosa podatkov, prvo industrijsko štirivhodno GbE-strežniško omrežno kartico ter kontrolnik za odjemalce na osnovi PCI. Več...

3 komentarji