»

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Tudi Elpida s 4 Gb mobilnim pomnilnikom

X-Bit Labs - Slaba dva tedna po Samsungovi najavi je tudi Elpida objavila, da so razvili 4-gigabitna pomnilniška jedra, ki so prvenstveno namenjeni uporabi v prenosnih napravah, npr. mobilnih telefonih, tablicah in drugih sistemih, v katerih je pomnilnik že vgrajen. Gre za čip DDR2, ki je, prav tako kot Samsungov, izdelan v 30 nm-proizvodnem postopku. Nasploh je Elpidin čip izredno podoben Samsungovemu, saj poleg kapacitete, standarda (LPDDR2 - nizko-napetostni DDR2) in proizvodnega postopka deluje še pri enaki hitrosti, ki znaša efektivnih 1066 MHz. Podobnosti se tukaj ne končajo, saj naj bi bilo pakiranje dveh jeder za 1-gigabajtni pomnilniški čip ponovno tako kot pri Samsungu...

0 komentarjev

Samsung združuje zaslone in senzorje za dotik

Omnia HD uporablja AMOLED zaslon

vir: engadget
engadget - Pri Samsungu se pripravljajo, da bodo zagnali proizvodnjo 3,3-palčnih AMOLED zaslonov, ki bodo senzorsko plast, ki je odgovorna za zaznavanje dotika, imeli vgrajeno že v sam zaslon. Do sedaj je bil LCD panel in senzorski del ločen, kar se pozna v praznem prostoru med stekleno površino, v kateri se nahaja senzor, in LCD zaslonom, ki bi ga lahko porabili v druge namene. Plast za kapacitivno zaznavanje, debelo le 0,001 mm, bodo postavili na zaslonov substrat, ki proizvaja svetlobo in posledično sliko, poleg prihranka na prostoru pa bo ta sprememba omogočila tudi nekoliko svetlejše...

52 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Rambus bo znova poskusil

TG Daily - Rambus je sicer bolj poznan kot izvedenec za tožarjenje, saj je s spretnimi pogodbami in tožbami mnogo proizvajalcev (notoričen primer je bil pred davnimi časi Intel) vedno znova uspel napolniti svojo mošnjo. To pot pa naj bi imeli v rokavu pravega asa in ne nove majave tožbe, pravijo, ki bo Rambus spet trdno postavil na zemljevid proizvajalcev pomnilnika.

Novi pomnilnik bo namenjen napravam, ki terjajo nizko porabo in visoko prepustnost: pametnim telefonom, netbookom in drugim prenosnim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Trdijo, da bo čip omogočal hitrost 4,3 gigabite na sekundo ali pa 537,5 megabitov na sekundo v varčnem načinu delovanja, tako da bo iz ene ploščice moč iztisniti prepustnost 17 gigabajtov na sekundo. Prototip nameravajo predstaviti na DesignConu 2009, ki se začenja danes.

Zanimivo je, da se tokrat Rambus ni odločil za trg PC-jev, temveč za trg manjših naprav, kjer so pred surovo hitrostjo na prvem mestu druge kvalitete. Prav v ta namen so razvili...

3 komentarji

Najhitrejši pomnilnik: XDR DRAM

več strani -

Če smo se še pred časom slinili nad DDR-pomnilniškimi moduli, malce kasneje pa nad DDR-II in QDR, se morajo proizvajalci sedaj znantno bolj potruditi, da nam na lica izvabijo nasmeške. Za zdaj jim to dobro uspeva.

Rambus, ki se za svojo preteklost in tožarjenja še presenetljivo dobro drži, je v četrtek skupaj z Elpido in Toshibo najavil novo vrsto DRAM pomnilnika -- XDR. Pomnilnik s kodnim imenom Yellowstone bo sprva tiktakal pri 3,2, kasneje pa pri 6,4 GHz, s čimer hitrosti današnjih pomnilnikov presega za faktor osem. Proizvajalci nam obljubljajo prepustnost vse do 100 GB/s, začetek proizvodnje za konec leta 2004, masovno proizvodnjo pa še leto kasneje. Uradna najava.

11 komentarjev

Mod-čipi za Playstation: nova zlata jama?

The Register - Tako imenovani 'mod-chips', čipi za Sonyevo konzolo Playstation, so uporabniku omogočali odpravo nekaterih omejitev na konzoli, ki jih je postavil proizvajalec. Torej, odprava regijske omejitve, možnost igranja 'nelegalno presnetih iger' (no ja, tudi 'backup kopije' ne delujejo ) in podobnega.

Sony pa se je odločil temu narediti konec: vse evropske proizvajalce čipov so pozvali, naj prenehajo z izdelavo. Vsi so, brez znane izjeme, zahtevi ugodili. Komu pa se ljubi iti na sodišče (beri: kdo pa ima dovolj denarja?)... Kakorkoli, Sonyu se niso uklonili distributerji čipov.

Se mi pa tole kljub vsemu zdi malce hecno. Kot če bi nekdo oropal banko, pa bi tožili proizvajalca uporabljene pištole, ker je obstajal sum, da pištola deluje. Naj se raje spravijo na one, ki izdelavo mod-chipov sploh delajo smiselno, torej 'roparje'.

2 komentarja

Novi rami

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Samsung je razvil novo različico pomnilnika RAMBUS, ki se ponaša z večjo kapaciteto, hitrostjo, ob vsem tem pa tudi opazno nižjo ceno. Novi RAMBUS čipi so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, strežnikom in delovnim postajam. Na samo enem čipu bo na voljo kapaciteta 567 MB kar je krepko več od sedanjih 256 MB. Delovni takt Samsungovega pomnilnika je presegel gigaherčno oznako in se zaustavil na 1.066 MHz. RAMBUS moduli bodo vsebovali 1Gb pomnilnika, na voljo pa so tudi moduli z večjo kapaciteto. Novost bo naprodaj šele naslednje leto, vsekakor pa se lahko nadejamo novega hitrostnega skoka. Samsungov RAMBUS bo namreč kar 8x hitrejši od PCI 133 RAM-a.

1 komentar

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja

Kmalu cenejši RDRAM?

The Register - Samsung je objavil, da bo kmalu začel proizvajati RAMBUS RAM z 0.17 mikronsko tehnologijo, kar posledično pomeni manjše jedro in tako tudi nižjo ceno, pa še pri višjih hitrostih bo lahko deloval - do 1 Ghz. Lepo slišat, da se bo tudi RAMBUS pocenil, ampak ali se ga splača kupiti glede na to, da je DDR za zdaj boljši?

0 komentarjev