»

Policija zavaja glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Zahteva z dne 31.3.2014

Slo-Tech - Po objavi prispevka o policijskem zavajanju glede uporabe pooblastil, ki so bila namenjena pridobivanju podatkov o uporabnikih telekomunikacijskih storitev, ki so prepovedali objavo svoje številke v telefonskem imeniku zoper upravljavce spletnih strani, se je danes odzvala tudi slovenska policija.

Spomnimo, šlo se je za preiskavo kaznivega dejanja razžalitve zoper župana, ki naj bi jo med septembrom in decembrom lani v šestih komentarjih komentarjih na...

43 komentarjev

Jutri seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Državni zbor RS - Za jutri ob 09:00 zjutraj je sklicana seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ RS. Edina točka dnevnega reda je Varnost in zaščita GSM omrežij v Republiki Slovenije.

Gradivo seje je javno dostopno (APEK, Telekom, Si.mobil), razen odgovora Tušmobila in vsekakor vredno branja.

APEK je med drugim izvedel vseevropsko anketo v kateri je ugotovil, da kar nekaj evropskih operaterjev sploh ne kodira prometa na radijskem vmesniku. Noben od evropskih regulatorjev tudi ni naložil nobenega regulatornega ukrepa v zvezi s šifrirnim algoritmom.

Tako APEK ugotavlja, da slovenski operaterji GSM omrežij uporabnikom zagotavljajo primerljivo stopnjo zaupnosti in tajnosti komunikacij ter zaščito prenosa podatkov, kot jo imajo uporabniki v drugih državah, članicah EU (očitno v času pisanja tega dokumenta vseeno nismo bili tako zelo najboljši).

7 komentarjev

Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov

Se v tem kombiju, ki je 15. oktobra (morda?) beležil obraze na Kongresnem trgu, poleg video nadzornih naprav skrivajo tudi mobi nadzorne naprave?

vir: Guardian
Guardian - Medtem ko si naša policija na vse kriplje prizadeva dobiti zakonsko podlago za nadzor "geografskih območij" (baznih postaj), ima Britanska drug problem - v javnost je namreč pricurljalo, da že dve do tri leta posedujejo in tudi uporabljajo visokozmogljivo opremo za prikrit nadzor komunikacij, katere uporabniki so praviloma vojaške varnostno-obveščevalne službe, režimi s predznakom totalitarnosti in občasni zasebni naročniki v proizvodnji in tihotapljenju prepovedanih drog.

Metropolitan police service, znana tudi kot The Met, je največja policijska služba v državi. Opremo je nabavila že pred časom od vojaškega dobavitelja Datong PLC iz Leedsa. Velja omeniti, da je podjetje svoje izdelke...

99 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev

Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Delo - Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv...

34 komentarjev

Uporaba ukazne vrstice na prenosniku ni nezakonita

Obrazložitev prošnje za hišno preiskavo.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Aprila letošnjega leta je bostonska policija izvedla hišno preiskavo pri študentu Riccardu Calixteu ter mu zasegla več elektronskih naprav, med drugim tudi tri prenosnike, dva iPoda in dva mobilna telefona. Hišna preiskava je bila posledica obtožbe njegovega sostanovalca, da naj bi omenjeni študent Boston Colledge vdrl v šolsko omrežje in spreminjal ocene drugih študentov ter po e-pošti širil govorice, da je njegov sostanovalec gej.



V obrazložitvi prošnje za odredbo za hišno preiskavo je policija zapisala, da "g. Calixto uporablja dva različna operacijska sistema za skrivanje svojih nelegalnih aktivnosti. Eden je običajen (regularen) operacijski sistem Boston Collidgea, drugi pa vsebuje črn zaslon z belimi črkami in ukaznim pozivnikom".

Iz te obrazložitve bi lahko sklepali, da je že sama uporaba Linuxa vsaj sumljiva, če že ne kar neposredno kazniva. Vsekakor pa očitno dovolj za domnevo, da...

26 komentarjev

Sodišče potrdilo izrek globe Emporiumu zaradi nezakonitega videonadzora

Slo-Tech - Pred dvema letoma je informacijski pooblaščenec ugotovil, da družba Magistrat International v svoji blagovni hiši Emporium v Ljubljani nezakonito izvaja video nadzor garderob in slačilnic, s čimer je posegala v zasebnost posameznikov, na podlagi tega pa se je takrat informacijski pooblaščenec odločil, da bo družbo tudi kaznoval z globo.

Emporium se je na prejeto globo pritožil, saj se niso počutili odgovorne za nastalo situacijo, ampak so pričakovali, da bo video nadzor izvajala pooblaščena varnostna služba in da bo le-ta opravljala svoje delo skladno z veljavnimi predpisi in normami. Na podlagi tega so tudi predvidevali, da je za nastalo kršitev odgovorna izključno varnostna služba in ne oni sami, zaradi česar so tudi vložili na sodišče zahtevo za sodno varstvo, saj je po njihovem mnenju prišlo do napačne ugotovitve stanja in da bi bilo potrebo pridobiti izjave varnostne službe, saj bi ta morda uspela pojasniti zakaj se je video nadzor izvajal kot se je, to pa bi morda pripeljalo...

77 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc

Slo-Tech - V začetku meseca, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je policija aprila 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon novinarja Tomaža Ranca, z čimer so mu bile kršene človekove pravice.

Ranc je kot novinar TV Slovenija takrat poročal o aferi Vič-Holmec. Ker je v svojih novinarskih prispevkih objavil nekaj notranjih informacij, ga je policija osumila izdaje uradne tajnosti. 15. aprila so Ranca poklicali na tim. informativni pogovor na MNZ in mu pokazali seznam izpisov telefonskih klicev iz njegovega mobilnega telefona. Ranc je posumil, da policija ni imela sodne odredbe za pridobitev izpisa, zaradi česar je proti državi vložil tožbo. Kasneje se je izkazalo, da je policija odredbo za pridobitev seznama dohodnih klicev sicer pridobila, vendar šele naknadno, dva dni po tem, ko so podatke kriminalisti že imeli.

Leta 2001 je okrožno sodišče razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah nezakonito pridobila njegov izpisek dohodnih...

60 komentarjev

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev