»

Adobe razkril izvorno kodo PostScripta

Slo-Tech - Malo je tako vplivnih jezikov, kot je bil pred 40 leti izdani PostScript. Primerjati ga z izumom tiskarskega stroja je morda res pretirano, a brez dvoma je Adobov PostScript spremenil način, kako prikazujemo dokumente in zlasti kako jih tiskamo. Decembra 1982 so ustanovili Adobe in kasneje po večletnem razvoju izdali jezik, ki je standardiziral prikaz in izpis dokumentov. Danes je PostScript sicer večidel zamenjal PDF, pa tudi tiskalniki se že pogovarjajo drugače, a vse to je dediščina PostScripta.

Njegovo izvorno kodo si sedaj lahko ogleda vsakdo. V sodelovanju s Computer History Museum je namreč Adobe javno odprl kodo, pri čemer je ključno vlogo odigral John Warnock. Ta je bil eden izmed glavnih piscev tedaj novega jezika, ki so ga skupaj razvili še Charles Geschke, Doug Brotz, Ed Taft in Bill Paxton. Prvo verziji so javnosti predstavili leta 1984, uporabljala pa sta jo Apple in Xerox Palo Alto Research Center (PARC).

Glavna prednost PostScripta je zmožnost, da je dokument na različnih platformah in tiskalnikih videti enak. PostScript je to uspel z matematičnim opisom pisav, kar je omogočalo povečavo, rotacijo in premikanje elementov, ne da bi se videz spremenil. PostScript je prinesel tudi standardizirane pisave in...

6 komentarjev

Pazljivo z dokumenti na docs.com

Slo-Tech - Docs.com je priljubljena in pripravna Microsoftova storitev za deljenje dokumentov, ki jo ljudje množično uporabljajo za deljenje dokumentov in skupno delo na njih. Toda očitno večina ni vedela, da je privzeta nastavitev vidnosti vseh dokumentov Javno. In na to do tega konca tedna ni bil pozoren nihče, Microsoft pa je na naslovi strani ponujal okence za iskanje po vseh dokumentih, Google in ostali iskalniki pa so jih seveda veselo indeksirali.

Kevin Beaumont je na hud nesporazum opozoril v soboto in pokazal, da gre za resno varnostno pomanjkljivost. Pravzaprav ne gre za luknjo, saj storitev deluje točno tako, kot bi morala, žal pa to ni enako temu, kar ljudje od nje pričakujejo. Iskanje po dokumentih na docs.com je pokazalo, da je dostopnih na tisoče dokumentov z različnimi gesli, uporabniškimi imeni, številkami zdravstvenega zavarovanja, zdravniški izvidi, internimi...

25 komentarjev

Posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org

Slo-Tech - Kot poročajo pri slovenskem delu OpenOffice.org ekipe, je bil te dni posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org.

Nova izdaja vsebuje ponovno pretvorjene vzorce za deljenje besed ter posodobljen slovenski slovar sopomenk iz projekta OdprtiTezaver.

Uporabniki OpenOffice.org posodobljene razširitve namestijo tako, da v meniju Orodja izberejo Upravitelj razširitev ter nato kliknejo na gumb Preveri stanje posodobitev.

14 komentarjev

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Google Docs dobiva nove funkcije

Google Docs

CNet - Praktikanti so letos poleti v Googlu izboljševali njihov paket Docs, ki je tako dobil vrsto funkcij, primernih zlasti za učečo populacijo. Tako lahko sedaj v okviru Googlovih dokumentov pišete matematične formule v LaTeX-u (mimogrede, to z ukazom [st.latex enačba] podpira tudi naša stran), kemikom pa bo zadoščalo pisanje v podpisanem in nadpisanem načinu. Celotne prevajalske sposobnosti so integrirali v dokumente, tako je prevajanje sedaj možno poklicati hipoma ali pa zgolj pogledati neznano besedo pri pisanju eseja v tujem jeziku in podobno. Na ta način želi Google doseči vse možnosti, ki jih svojem paketu Office ponuja Microsoft. Slednji ima sicer 16 let prednosti pri razvoju, a se mu Google odlično bliža.

6 komentarjev

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Prosim, preglej ta dokument. Mimogrede mi...

Vnunet - ... lepo pošlji še zahtevani dokument, ki ga sam sicer nikakor ne bi smel dobiti. Pa saj sva kolega, kajneda?

Dotični zlobnež bo seveda imel kolega, če bo na drugi strani sedelo računalo z nameščenim Wordom (po možnosti 97 -- obseg Luknja™ še raziskujejo). Tega namreč heker zna s pravilno sestavljenim dokumentom, ki ga kolegu pošlje s prošnjo za revizijo (ter jo ta tudi odobri) prepričati, da poleg ključnega dokumenta priloži še kakšen drug dokument (ki ga heker zahteva). Microsoft slame še ni izdal -- ko jo bo, boste obveščeni. Klik!

Do takrat pa ne uporabljajte Worda. [:O]

4 komentarji

Abiword 0.9.0

Linux Today - Področje na katerem Linux najbolj šepa so zagotovo kvalitetni urejevalniki besedil. Ravno zato je dogajanje v tej areni zelo zanimivo.
AbiWord spada v skupino Gnome Office, a je v bistvu popolnoma samostojen urejevalnik, ki teče tako pod Linuxom kot tudi v Oknih, QNXu in BeOSu (in seveda na različnih platformah). Danes je izšla prelomna različica 0.9.0. Ne boste verjeli, prevedena je tudi v slovenščino (uganite kdo je to zakrivil, hint hint... :).
Ko smo že pri pisarniških paketih, ta teden je izšel tudi prvi release candidate KDE Office 1.1.

0 komentarjev

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji