»

Kralj spama po petih letih obsojen na poltretje leto zapora

Sanford Wallace

Slo-Tech - Na Sanforda Wallacea, samooklicanega kralja spama, smo skorajda že pozabili, saj se je v mediji nazadnje znašel leta 2011, ko je ameriško tožilstvo zoper njega vložilo kazensko obtožnico zaradi 27 milijonov poslanih spamerskih sporočil. Po petih letih je postopek končan. Wallace je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter plačilo 310.000 dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leti 2008 in 2009, ko je med novembrom in marcem prek 500.000 računov na Facebooku poslal 27 milijonov spamerskih sporočil. Wallace je nezakonito pridobil prijavne podatke za te račune, s svojim...

19 komentarjev

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems...

6 komentarjev

Začenja se kazenski postopek zoper kralja spama

Sanford Wallace

PC Magazine - V ZDA se je začel postopek zoper znanega spamerja Sanforda Wallacea, ki si je nadel nadimek kralj spama in se že poldrugo desetletje ukvarja s služenjem denarja z razpošiljanjem spama. Med leti 2008 in 2009 je zlorabil tudi omrežje Facebook, prek katerega je z uporabo prijavnih podatkov uporabnikov, pridobljenih v ribarskih napadih (phishing), poslal 27 milijonov spamerskih sporočil.

Uporabnikom in njihovim prijateljem je na zid na Facebooku lepil reklamna sporočila, zaradi česar ga je Facebook izključil. Denar je dobil od oglaševalcev, saj so ljudje klikali na sporočila,...

27 komentarjev

Spamer kaznovan s plačilom 360 milijonov dolarjev odškodnine

vir: Sophos
Sophos - Philip Porembski, ki je neupravičeno pridobil vstopne podatke več kot 116.000 uporabnikov Facebooka in je nato v njihovem imenu pošiljal spam njihovim prijateljem, je bil v ZDA obsojen na plačilo visoke odškodnine. Porembski je namreč prijateljem uporabnikov, katerih vstopne podatke je pridobil, poslal povezave na lažne strani, kamor so morali vpisati svoje podatke, tako da je dobil še več vstopnih podatkov. Cikel je ponavljal, poslal je več kot 7,2 milijona sporočil in od leta 2008 si je nabral zajeten kup elektronskih naslovov in gesel.

Facebook pravi, da so dobili več kot osem tisoč pritožb uporabnikov in da so jih vsaj pol toliko tudi izgubili, ker so si deaktivirali svoj račun. Sodišče je Porembskega spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 360 milijonov dolarjev ter...

10 komentarjev

Voltage Pictures toži pet tisoč uporabnikov torrentov

TG Daily - Producenti filma Bombna misija (izvirni naslov Hurt Locker) Voltage Pictures so na sodišču v Washingtonu vložili tožbo zoper 5000 uporabnikov BitTorrenta, ki so si film pred izidom ilegalno prenesli s spleta. Za zdaj producenti nimajo imen kršiteljev, le njihove IP-naslove, a bodo od ponudnikov dostopa do interneta še ta teden zahtevali razkritje imen. Če jim bo sodišče ugodilo, bodo kršiteljem lahko poslali pisma, v katerih jim bodo ponudili poravnavo s plačilom 1500 dolarjev kazni, v nasprotnem primeru jih bodo tožili. Filma Bombna misija je na splet ušel pol leta pred uradnim ameriškim izidom, kar je po mnenju producentske hiše razlog za slab uspeh v kinematografih, kjer je film zaslužil le 17 milijonov dolarjev.

80 komentarjev

Ribarjenja na spletu vedno več

Ars Technica - Poročilo (PDF-dokument), ki ga je pripravila Anti-Phishing Working Group (APWG) in obravnava ribarjenje na spletu v drugem polletju preteklega leta, kaže, da je boj proti tovrstnim prevaram vedno hitrejši in tudi uspešnejši, čeprav se zlikovci množijo kot gobe po dežju.

V tem obdobju se je število ribarskih napadov več kot podvojilo s 55.000 na 127.000. Velika večina (več kot osemdeset tisoč) jih izvira iz Vzhodne Evrope, kjer naj bi bila glavna skupina Avalanche. Ta je razvila robustna in učinkovita orodja, ki omogočajo hitro registriranje novih domen in širjenje napadov. Med drugim ima skupina tudi nadzor nad botnetom Zeus, ki prav tako omogoča zbiranje osebnih podatkov.

K sreči so tudi ponudniki dostopa do interneta in registrarji vedno uspešnejši pri zatiranju kriminalcev. V povprečju je lažniva stran odstranjena po 31 urah, kar je za 19 ur bolje kot leta 2008. Strani skupine Avalanche zaradi njihove prepoznavnosti in velikega prometa odkrijejo še hitreje, povprečno v 15 urah.

4 komentarji

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja

Še en spamer oglobljen

Kraljestvo spama

vir: The Age
The Age - Na vsesplošno zadovoljstvo so na križ pribili še enega plodnega spamerja, ki je bil odgovoren za dobršen del spama v naših nabiralnikih. Lance Atkinson iz Christchurcha v Novi Zelandiji, ki je zadnja leta sicer živel v Avstraliji, je bil obsojen na plačilo 16 milijonov dolarjev kazni zaradi razpošiljanja spama. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je že lani zamrznila njegovo premoženje, ko so uvedli preiskavo, sedaj pa ga izdatno je oglobila.

Atkinson je sicer že pred tem priznal pošiljanje spama, za kar ga je novozelandsko sodišče kaznovalo s 100.000 dolarji (50.000 evrov), kar se je Američanom zdelo premalo. Nič čudnega, saj so z dvema milijonoma spamerskih sporočil, ki so jih poslali...

11 komentarjev

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Uporaba izraza netbook dovoljena

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je podjetje Psion Teklogix pozvalo proizvajalce netbookov, da je netbook pravzaprav njihova registrirana blagovna znamka, zato bi bilo zelo hvaležni, če bi prenehali uporabljati to poimenovanje. Ker se to ni zgodilo, so celo vložili tožbo zoper Intel na kalifornijsko sodišče. Zgodba je te dni dobila epilog, saj je Psion dosegel dogovor z Intelom, ki jim bo dovolil neomejeno uporabo opisa. Rešitev je bila bojda prijateljska, saj je Psion prostovljno odstopil pravico do uporabe imena, obe podjetji pa sta se izognili plačilu kakršnih koli odškodnin.

5 komentarjev

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

Facebook iztožil spamerja do obisti

Slashdot - Danes je vesel dan za borce proti spamu, saj je Facebook dobil tožbo proti Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital zaradi pošiljanje spama v facebookovske poštne nabiralnike uporabnikov (CAN-SPAM Act 2003). Sodišče je tožnikom prisodilo tudi odškodnino v vrednosti 873 milijonov dolarjev, kar je z naskokom najvišja vrednost za razpošiljanje spama v zgodovini. V podobni tožbi je namreč MySpace dobil le 234 milijonov. Max Kelly, Facebookov direktor za varnost, je zapisal, da ne pričakuje, da bodo takšen astronomski znesek izterjali, a glavni namen je bil dosežen. Podjetje, ki naj bi poslalo več kot štiri milijone nezaželenih sporočil, bo očitno nehalo poslovati.

15 komentarjev

ABIT VP6 pred vrati

HardOCP - Yeah! Ne bo več dolgo in v trgovinah po celem svetu se bo pojavila dolgo pričakovana ABIT VP6 platka. Gre za naslednico dvo-procesorsko uspešnice BP6 ( kar itak veste vsi, ki niste zadnjih par mesecev preživeli v akvariju skupaj s svojo želvo ), ki bo kajpak namenjena FC-PGA procesorjem. ABIT je s ploščo imel določene težave in zato je malce zamujala, toda sedaj so očitno vse probleme odpravili in začeli z masovno proizvodnjo in razpošiljanjem. Komaj čakam na svoj testni primerek [:D].

0 komentarjev