»

Pravi razlog, zakaj je Microsoft preskočil Windows 9

Meni štart in Slo-Tech v Internet Explorer 11 v Windows 10 Technology Preview

vir: OSNews
OSNews - Ob prireditvi pred dvema dnevoma, ko je Microsoft pokazal Windows 10, so se mnogi spraševali, kaj se je zgodilo z Windows 9. Špekulacij, tako resnih kot šaljivih, je bilo več. Med šaljivimi je bila najbolj popularna, da so pri Microsoftu tako zelo zgrešili z razvojem devetice, da so jo kar ukinili in prešli na Windows 10. Na predstavitvi so sicer govorili, da so želeli predstaviti Windows One, a bi bilo to preveč podobno Windows 1.0. Ta je bil jasno prvi Windows sploh, zato so se raje odločili za 10, kjer naj bi iz nekega razloga desetica prav tako predstavljala enotnost (med platformami), kot enica.

V debati na Redditu se je javil nekdo, ki sam zase pravi, da je razvijalec pri Microsoftu. Povedal je, da so med internim testiranjem...

91 komentarjev

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

V Windows 8 prihaja Hyper-V

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo v prihajajoči verziji svojega operacijskega sistema Windows 8 tudi virtualizacijsko orodje Hyper-V. To sicer ni nova pogruntavščina, saj ga je Microsoft izdal že davnega leta 2008 in od tedaj vključil v zadnji dve strežniški verziji Windows, a bo Windows 8 prvi sistem za namizne uporabnike s to tehnologijo.

Hyper-V za delovanje potrebuje 64-bitni sistem s podporo za SLAT (Second Level Address Translation), ki jo imajo vsi novejši 64-bitni AMD-jevi in Intelovi procesorji. Za Windows 8 bo potrebno še 4 GB pomnilnika za tri do štiri virtualne računalnike in nekoliko več za večje število. Interakcija z virtualnim računalnikom poteka prek vmesnika VM Console,...

51 komentarjev

Microsoft zavrnil Intelove navedbe o Windows 8 ARM

ComputerWorld - Microsoft se je odzval na Intelove besede o prihajajočem Windows 8 ARM, ki da ne bo podpiral nobenih aplikacij za x86 ali x64, kar je po Intelovi interpretaciji izpadlo kot velika slabost. Intelova vodja oddelka za programsko opremo Renée James je poleg tega še povedala, da bo klasični Windows 8 (torej za x86) podpiral tudi "način Windows 7", kjer bo mogoče poganjati vse stare aplikacije. Medtem naj bi Microsoft za ARM pripravil štiri verzije Windows 8 za štiri SoC-sisteme, ki med seboj ne bodo združljivi. Microsoft je ta navedbe označil kot "netočne" in "zavajajoče".

Demanti je pravzaprav zelo skop. Iz Redmonda so poslali le uradno izjavo, da "so bile Intelove izjave o Microsoftovih načrtih za naslednjo verzijo Windows na včerajšnjem...

6 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

Western Digital odprl nov raziskovalni oddelek v Singapurju

V Western Digitalovem razvojnem oddelku v Kaliforniji.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil, da odpirajo nov center za raziskave in razvoj v Singapurju. Stoji v Singapore Science Parku blizu že obstoječega proizvodnega obrata, ki so ga kupili lani. Povedali so še, da bodo pri razvoju novih glav, medijev in dizajnov trdih diskov sodelovali s singapurskima Data Storage Institutom in Agency for Science, Technology and Research. Western Digital bo v novem raziskovalnem oddelku zaposlil 65 inženirjev.

Operativni direktor Tim Leyden pojasnjuje, da je Singpur vzgojil in izobrazil armado dobrih in talentiranih inženirjev. Gre za rezultat vladne podpore, velikih vlaganj v raziskave in razvoj ter večletni tradiciji proizvodnje in razvoja trdih diskov v državi....

5 komentarjev

Windows 8 bojda 7. januarja 2013, SP2 za Sedmico poleti 2012

X-Bit Labs - Pa se je začelo. Sicer je do izida nove verzije operacijskega sistema Windows še lep čas, a že so se začele špekulacije, kdaj bo izšel. Windows 8 naj bi izšel 7. januarja 2013. Takrat bodo v trgovinah na voljo škatlaste verzije, medtem ko bo operacijski sistem uradno končan že konec leta 2012 (RTM-verzija). V dveh letih se seveda lahko še marsikaj spremeni, zato je treba te datume vzeti z rezervo.

Strežniška verzija Windows 8 naj bi bila poimenovana enostavno Windows Server 2012. Prav tako je na internet priplaval pričakovan datum izida drugega servisnega paketa za Windows 7. Ta je v razvoju že od lanske jeseni in naj bi bil nared sredi leta 2012. Spomnimo, da je prvi servisni paket obljubljen za prvo četrtletje letos.

25 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Človek lahko zazna šest okusov

Slashdot - Iz šol poznamo klasično pojmovanje okusa, ki pravi, da ljudje z jezikom zmoremo okusiti štiri različne okuse - sladko na sprednjem delu jezika, slano na konici in straneh, kislo ob straneh in grenko ob korenu jezika. Japonci so že pred več kot sto leti iz morskih alg izolirali posebno učinkovino, katere okus ni bil primerljiv z nobenim izmed do tedaj poznanih. Okus so poimenovali umami, kasneje pa so ugotovili, da gre za natrijev glutamat. Brbončice na jeziku namreč zaznavajo tudi glutamatni anion (anionska oblika neesencialne aminokisline glutamin s sistematskimi imenom 2-aminopentandiojska kislina), zato je ekstrakt teh alg klasični sestavni del japonske kuhinje.

Avstralski...

11 komentarjev

Windows 8 že poleti 2011?

Star načrt predstavitev

vir: Hexus
Hexus - Bivši Microsoftov zaposleni, Chris Green, je javnosti razkril nadvse zanimiv dokument, ki razkriva načrtovan datum izida naslednika Windows 7, Windows 8. Sprva je bilo načrtovano, da bo ta izšel šele tekom leta 2012, medtem ko pobegli dokument napoveduje, da se bo izid zgodil približno leto prej, 1. julija prihodnje leto. Po najnovejših informacijah so pri Microsoftu pohiteli tudi z Windows Mobile 7, ki naj bi sprva izšel konec leta 2010, medtem ko zdaj kaže, da ga bomo ugledali že letos poleti. Kredibilnost pobeglemu dokumentu dajejo drugi datumi, ki so se že izkazali za pravilne. Mednje sodi npr. izid Office 2010, ki ga bomo ugledali tega junija, obenem pa je poleg izida Windows 8 razkril tudi prihod...

105 komentarjev

Windows 7 zbral največ prednaročil v zgodovini Amazon.co.uk

TG Daily - Danes, 22. oktobra 2009, je izšel težko pričakovani Windows 7, ki se je po vseh napovedih in predčasnih preizkusih sodeč Microsoftu zares posrečil. Pozitivni odzivi prvih preizkuševalcev in poročevalcev se že kažejo tudi na (skorajda) prodajnih številkah: Windows 7 je postal izdelek z največ prednaročili v angleški spletni prodajalni Amazon doslej. Prekosil je celo knjižno veleuspešnico Harry Potter in Svetinje smrti (izvirno angleško Harry Potter and the Deathly Hallows), ki si je rekord lastila doslej. Čisto nor podatek pa je, da je Windows 7 že v prvih osmih urah, odkar je bil na voljo za prednaročilo, zbral več naročil kot Vista v celotnem obdobju prednaročanja! Kdaj boš pa ti...

162 komentarjev

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev

Max Payne 3 napovedan za to zimo

ComputerBase - Razvijalec Rockstar Games je objavil, da lahko kmalu pričakujemo že tretjo inkarnacijo priljubljene prvoosebne klavnice Max Payne. Kot so dejali, je igra že globoko v razvoju, izid končne verzije pa lahko pričakujemo konec letošnjega leta. Spomnimo, da je prvi del izšel leta 2001, spričo njegove velike popularnosti so že dve leti pozneje izdali drugi del, lani pa so posneli celo film.

Tudi v tej izdaji bo glavni protagonist Max Payne, policist iz New Yorka, ki želi...

24 komentarjev

Windows 7 dviguje prah

Microsoft - Nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7 sploh še ni izšel, pa se že kadi. Za zelo dobro reklamo je nehote poskrbel Konzorij za odprto kodo (OSC), ki se je BBC-ju pritožil, da BBC v svojih novicah oglašuje izdelek, ki da še ne obstoji in po Microsoftovem lastnem časovnem planu ne bo niti v naslednjih dveh letih. Očitno so zamudili izid neobstoječe predbete pa tudi pri datumu so se ušteli za dobro leto.

Druga zanimiva zgodba so SSD-diski, ki so resda tišji in manj požrešni, a ne toliko hitrejši, kot smo pričakovali. Del problema naj bi bil tudi operacijski sistem, ki jih ne obravnava...

31 komentarjev

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

Konec skinz.org

Jaz - Še ena od mojih najljubših destinacij na spletu, spletna stran skinz.org, ne obstaja več. Če greste na to spletno stran, najdete samo eno stran, na kateri so povezave na druge spletne strani s podobno tematiko. Na skinz.org ste imeli na razpolago za dol-vleko ogromno t.i. skinov za razne programe, kot je npr. WinAmp, ki imajo možnost uporabe skinov. Prav tako je bilo na razpolago dosti ozadij.
Že dalj časa se je govorilo o ukinitvi te spletne strani. Skinz.org je namreč pridobila firma eFront, oglaševalska firma za oglaševanje na Internetu, s katero pa se administratorji skinz.org-a niso preveč dobro razumeli. Največji problem pa je seveda nastal s tem, da jim je eFront dolžan kar nekaj denarja, in kot protest so administratorji stran spremenili, in dali na spletno stran le povezave na druge podobne strani.
Res škoda.

0 komentarjev