»

Podelili Fieldsove medalje, matematične "Nobelove nagrade"

Slo-Tech - Na slovesnosti Mednarodne matematične zveze (IMU), ki je potekala na Finskem, so včeraj podelili Fieldsove medalje. Ena najelitnejših nagrad za dosežke v matematiki, ki nadomeščajo Nobelove nagrade, se vsaka štiri leta za izjemne dosežke podeli do štirim matematikom, mlajšim od 40 let. Letošnji prejemniki so Marina Viazovska z EPFL v Švici, James Maynard z Oxforda, June Huh s Princetona in Hugo Duminil-Copin z ženevske univerze. Ukrajinka Marina Viazovska je šele druga ženska v dolgi zgodovini te nagrade, ki je bila odlikovana. Prva je bila Marjam Mirzahani leta 2014.

Marina Viazovska se ukvarja z zlaganjem krogel. V treh razsežnosti lahko krogle najgosteje zložimo tako, da zasedemo skoraj 75 odstotkov vsega dostopnega prostora, je že pred 400 leti predvideval Kepler. Čeprav je predpostavka enostavna, razumljiva in logična, se je dokaz izmikal do leta 1998, pa še tedaj smo si morali pomagati z računalniki. Enako vprašanje lahko postavimo tudi v višjih dimenzijah, kjer zlagamo...

6 komentarjev

Nobelova nagrada za literaturo 2012

Nobelove nagrade - Nobelov teden gre počasi h koncu, tako da čakamo samo še na dva nagrajenca. Jutri bomo izvedeli, kdo prejme Nobelovo nagrado za mir, v ponedeljek pa še za ekonomijo. Danes pa je Švedska kraljeva akademija znanosti svečano razglasila, da je letošnji prejemnik Nobelove nagrade za literaturo kitajski pisatelj Mo Jan za svoja dela, v katerih "s halucinatoričnim realizmom prepleta ljudske pripovedke, zgodovino in...

5 komentarjev

Podelili 22. Ig Nobelove nagrade

Improbable Research - Včeraj ponoči so na harvardski univerzi podelili že 22. Ig Nobelove nagrade. Prejmejo jih resni znanstveniki za resno delo oziroma raziskave, "ki človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Čeprav je prireditev zasnovana kot parodija na dolgočasne podelitve in konference, se je vsako leto udeleži veliko znanstvenikov. Med njimi neredko najdemo tudi prave nobelovce - navsezadnje jih ti tudi podeljujejo. Letos so nagrade prejeli:

  • Fiziologija: Anita Eerland, Rolf Zwaan (Nizozemska) in Tulio Guadalupe (Rusija, Peru, Nizozemska) za dokaz, da se zdi Eifflov stolp manjši, če se nagnemo v levo.
  • Mir: SKN Company (Rusija), ker so staro rusko strelivo pretvorili v diamante.
  • Akustika: Kazutaka Kurihara in Koji Tsukada (Japonska) za...

14 komentarjev

Nobelova nagrada za literaturo 2011

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je danes objavila še prejemnika letošnje Nobelove nagrade za literaturo. Nagrajenec je švedski pesnik Tomas Tranströmer, ker nam v svoji literaturi "s svojimi zgoščenimi, prosojnimi podobami ponuja svež pristop k resničnosti". Tranströmer se je rodil leta 1931 v Stockholmu na Švedskem staršem učiteljici in novinarju.

Študiral je zgodovino literature in poezijo, zgodovino religije in psihologijo. Po študiju je deloval kot asistent na Inštitutu za psihometrijo na stockholmski univerzi in kasneje kot psiholog v prevzgojnem domu...

0 komentarjev

Umrl Benoît Mandelbrot

Mandelbrot na konferenci v Tokiu leta 2003

The New York Times - V 86. letu starosti je v Cambridgeu v Massachusettsu zaradi posledic raka trebušne slinavke umrl znani v Varšavi rojeni matematik francoskega rodu Benoît B. Mandelbrot, ki ga poznamo kot očeta fraktalne geometrije. Mandelbrot je termin fraktal skoval leta 1975 za opis objektov, ki vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, so preveč nepravilni za opis z običajnimi evklidskimi geometrijskimi prijemi, so samopodobni, imajo Hausdorffovo razsežnost večjo od topološke razsežnosti ali so določeni rekurzivno. V naravi so jim še najbolj podobni oblaki, strele, snežinke in obale. Najbolj znana šolska primera fraktalov sta Mandelbrotova množica in Kochova snežinka.

Študiral...

10 komentarjev

Nobelova nagrada za literaturo 2010

Mario Vargas Llosa

Slo-Tech - Danes točno ob 13.00 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za literaturo. Za svoje literarne dosežke je nagrado prejel 74-letni perujski pisatelj in esejist Mario Vargas Llosa. Nagrado je prejel za "svojo kartografijo struktur moči in izostrene ponazoritve upora, revolta in poraza posameznika". Vargas Llosa je v svoji dolgoletni karieri...

3 komentarji

Nobelova nagrada za medicino 2010

Slo-Tech - Danes točno ob 11.30 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino. Za svoj doprinos k znanosti na področju fiziologije ali medicine je nagrado prejel britanski znanstvenik Robert Edwards za svoje delo na področju in vitro oploditve.

In vitro oploditev je postopek, pri katerem več jajčec oplodijo s spermo darovalca zunaj telesa, nato pa...

21 komentarjev

Iran preventivno ugasnil internet

Onemogočen Facebook v Iranu

CNet - Za danes so v Iranu napovedani protesti proti predsedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, zaradi česar je internet v državi že dva dni večidel nedostopen, poročajo tudi mediji. Danes bodo namreč spet spomnili na dogodke 7. decembra 1953, ko je na teheranski univerzi policija s streli ubila tri študente, ki so protestirali proti Nixonovem obisku po iranskem puču leta 1953, ki ga je pripravila CIA.

Viri blizu iranske...

5 komentarjev

Avtorica bloga Belle de Jour razkrita

Guardian - Blog sicer anonimne ženske, na katerem je opisovala svoje dogodivščine kot prostitutka, je postal zelo uspešen, po njem je avtorica sama napisala tudi knjigo, snema pa se tudi televizijska serija Secret Diary of a Call Girl, katere tretja sezona naj bi se pričela to jesen. Identiteta avtorice bloga je bila v javnosti žgoče vprašanje že nekaj časa. Javnost je namigovala na nekaj imen ter celo špekulirala, da je celotna zgodba le izmišljotina.

Dvomov ni več, blog in knjiga, ter deloma tudi TV serija, natančno popisujeta življenje Brooke Magnanti, doktorice razvojne nevrotoksikologije in epidemiologije raka, ko je s prostitucijo služila denar za preživetje proti koncu opravljanja doktorata. Delala je za eno izmed Londonskih spremljevalnih agencij in službo opravljala za 300 funtov na noč, 14 mesecev zanimive kariere izpred šestih let pa ne obžaluje. Povedala je tudi, da za razliko od nekaterih drugih prijateljic noči nima nobene slabe izkušnje ter službo obdržala kljub poizkusu, da...

50 komentarjev

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Herta Müller

Slo-Tech - Švedska akademija nadaljuje z objavljanjem prejemnikov Nobelovih nagrad za letošnje leto. Danes so objavili nagrajenko s področja literature, ki je postala Herta Müller. Prav Nobelove nagrade za literaturo so v zgodovini poskrbele za največ vroče krvi, saj je Nobelovo poslednjo voljo, da naj nagrado prejme avtor "za najbolj izstopajoče delo v idealni smeri", moč interpretirati zelo široko. Zgodovina...

1 komentar

Nobelova nagrada za kemijo 2009

Podenota 50S ribosoma pri različnih povečavah

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je včeraj objavila še prejemnike Nobelove nagrade za kemijo. To so Venkatraman Ramakrishnan iz Velike Britanije, Thomas A. Steitz iz ZDA in Ada E. Yonath iz Izraela za svoje delo na področju ribosomov. Ribosomi so celični organeli, ki sestojijo iz RNK in proteinov, in regulirajo tvorbo proteinov. Temeljna dogma biokemije namreč uči, da se informacije iz DNK prepisujejo v mRNK (proces imenujemo transkripcija), nato pa se na ribosomih iz informacij z mRNK s sodelovanjem tRNK sintetizira protein v procesu, ki ga imenujemo translacija.

Dobitniki Nobelove nagrade so pokazali, kako ribosom izgleda in kako deluje na atomske nivoju. Položaje atomov so določili z uporabo rentgenske kristalografije. Zaradi svoje centralne funkcije pri sintezi biogradnikov so ribosomi ključnega pomena za vzdrževanje življenja. Raziskovalci so se osredotočili na...

4 komentarji

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Vabilo na prireditev

Slo-Tech - Revija Improbable Research je v nedeljo, 2. oktobra, podelila nove IG Nobelove nagrade za leto 2008. Te nagrade podeljuje prej omenjena revija v sodelovanju z Univerzo v Harvardu za raziskave, kjer se "najprej nasmejiš in šele kasneje razmišljaš" in nimajo prav nobene veze s pravimi Nobelovimi nagradami (razen podobnega imena).
Letošnji srečni dobitniki so:

PREHRANA - Massimiliano Zampini (Italija) in Charles Spence (Velika Britanija) za njuno uspešno elektronsko...

27 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Plastične baterije

TechFreep - Pred nekaj dnevi smo poročali o zabavni inovaciji na področju baterij, danes pa smo dobili podatke o mnogo bolj revolucionarni tehnologiji. Raziskovalci z univerze Brown so namreč predstavili plastično baterijo -- po njihovih besedah hibrid med trenutno razširjenimi baterijami in kondenzatorji, ki združuje pozitivne lastnosti obeh tehnologij (daljši čas shranjevanja baterij in hitro polnjenje kondenzatorjev). Izum temelji na plastični masi, imenovani polipirol, katere izumitelji so leta 2000 prejeli tudi Nobelovo nagrado za kemijo, nudil naj bi ogromno, do 100-krat večjo moč od danes najbolj pogostih, alkalnih baterij, obenem pa se odlikuje tudi s privlačnimi dimenzijami, ki odpirajo mnoge potenciale v proizvodnji prenosnih elektronskih naprav.

O izvorni novici na TechFreep nas je obvestil ljubitelj tehnologije -- Thomas, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

19 komentarjev

Nobelova nagrada za izumitelje optičnega kabla

Slashdot - Izum optičnega kabla je spremenil veliko stvari, predvsem pa čas prenosa podatkov ter način komunikacije preko svetovnega spleta. Za vse to razkošje, ki ga sedaj uživamo, se lahko zahvalimo trem znanstvenikom, ki so s svojim delom postavili temelje tehnologije, ki jo danes uporabljamo.

Trud, ki so ga v razvoj teorij vložili Roy J. Glauber, John L. Hall in Theodor W. H&#228nsch je sedaj priznala tudi švedska akademija znanosti, saj bodo vsi trije prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Na podelitvi, ki bo 10. decembra v Stockholmu, bo polovico nagrade prejel Glauber, drugo polovico pa Hall in H&#228nsch.

5 komentarjev

Nekaj za v knjigo želja mladoporočencev

Slo-Tech - Tisti, ki se držite življenjskih načel starega mačka Garfielda, se verjetno strinjate, da so v življenju točno tri najpomembnejše stvari, ki so nujne za življenje. TV, postelja in seveda hladilnik. Prepričan, sem, da bi bil nad hladilnikom, s katerim lahko preko interneta naročite pizzo ter sam skrbi za to, da je vedno poln, navdušen še sam Garfield. Vgrajen ima tudi TV (poleg elektronske pošte, dostopa na internet, igralnika za empetrije, knjige receptov, spletne kamerice, dnevnika, beležnice, digitalnega albuma fotografij,...) Klik!

2 komentarja