»

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

GeForce GTX 260+ za eno režo

S profila skoraj nevidna!

vir: Expreview.com
Expreview.com - Zmogljivejše grafične kartice skoraj izključno zasedajo dve reži, saj večja poraba energije zahteva masivnejše hladilnike. A napredek toplotnih cevk in njihova preobrazba v toplotne komore omogoča zmanjševanje hladilnega sistema. Galaxy je predstavil GeForce GTX 260+, ki uporablja prav takšen hladilni sistem. Žal ventilator segret zrak izpihuje nazaj v ohišje, a druge opcije inženirji, ki so snovali hladilni sistem, tako ali tako niso imeli. Za izpihovanje zraka iz ohišja proizvajalci namreč ponavadi uporabijo drugo režo, ki ni zasedena z video izhodi. Toplotna komora deluje na podobnem principu, kot toplotne cevke. Na delu, ki se...

31 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Dobri, stari LGA-775

vir: Wikipedia
TG Daily - Intel, ki je pred kratkim uradno predstavil zamenjavo za kar 5 let staro podnožje LGA-775, podnožje LGA-1156, ima s slednjim zelo ambiciozne načrte. Že do konca leta želijo prodati milijon čipov, ki zaenkrat prihajajo le v obliki štirijedrnikov za srednji in višji trg. Ker bodo vsi ti procesorji potrebovali primerno ležišče, bo prodanih tudi prav toliko matičnih plošč z veznim čipovjem P55, ki je trenutno prav tako edino v ponudbi. Levji delež plošč naj bi priskrbela Asus in Gigabyte s 400.000 kosi vsak, preostalih 200.000 primerkov pa naj bi izdelali ostali proizvajalci, kot...

26 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Prva slika Radeona X1950XTX

X-Bit Labs - Na HKEPC se je pojavila slika Radeona iz družine X1950, ki bo nadomestila Radeone X1900 na prestolu najzmogljivejših grafičnih kartic iz kanadskega ATI-ja. Nova kartica se kiti z novim hladilnim sistemom, ki bi naj bil tišji kot njegov predhodnik na Radeonih X1900. V primerjavi z dosedanjim sistemom hlajenja ima novi precej večji bakreni hladilnik, toplotne cevke in na novo oblikovan ventilator.

Radeon X1950 je bil do nedavnega znan pod kodnim imenom R580+. Na PCB-ju se bo nahajal popolnoma isti čip kot na R580 (Radeon X1900), le da bo opremljen s pomnilnikom GDDR4, ki je sposoben delovanja pri višjih frekvencah kot GDDR3. Glede na predvidevanja, bi naj jedro novega Radeona delovalo...

28 komentarjev

Nedeljsko branje

Slo-Tech - No, pa nadaljujmo. V prejšnji novici sem obljubljal tudi teste hladilnikov, še prej pa še nekaj o grafičnih karticah.

Na X-bit labs so pod drobnogled vzeli ne eno, temveč dve grafični kartici, Asusovi <i>ekstremni</i> 7800 GT. Azijci so se tokrat požvižgali na referenčni dizajn in na vezje modre barve čipe prispajkali po svoje. Tudi hladilnik ni originalen nVidiin, namenjen 7800 GT karticam, temveč je zelo podoben tistemu z Asusove serije nVidiinih grafičnih kartic 6800.

Na X-bit labs so pripravili tudi zanimiv slovarček za vse, ki vas zmedejo imena, kot so 7800 GTX, 7800 GT, 6800 Ultra, 6800 GT, X850XT, X850PRO, X800XL, X1800XT, X1800XL, ... V njem je poleg imena grafične kartice v tabeli navedeno še kodno ime jedra, izdelovalni proces, vodilo kartice, tip in količina pomnilnika, število cevovodov v jedru, zadnja podprta verzijo DirectXa, frekvence in širina spominskega vodila.

Če imate toplotne težave s svojim kavnim mličkom in uporabljate le tovarniški sistem za...

4 komentarji

Coolinkovi hladilniki

HiTechMODs.com - Na Tekočih Ninđah (ne sprašujte, ne vem [:D]) so se spravili vpreči dva nova Coolinkova hladilnika ter ju pretestirati. Oba sta prava mala posebneža, saj sta narejena iz bakrenega stičnega dela ter aluminijaste izmenjevalne površine, sta zelo velika, vsakega hladila pa po dva ventilatorja. Izgleda, da je Coolinku uspelo najti razmerje med robustnostjo, lepim izgledom ter ceno. Celoten test si oglejte na tem naslovu.

0 komentarjev