» »

Nedeljsko branje

Nedeljsko branje

Slo-Tech - No, pa nadaljujmo. V prejšnji novici sem obljubljal tudi teste hladilnikov, še prej pa še nekaj o grafičnih karticah.

Na X-bit labs so pod drobnogled vzeli ne eno, temveč dve grafični kartici, Asusovi <i>ekstremni</i> 7800 GT. Azijci so se tokrat požvižgali na referenčni dizajn in na vezje modre barve čipe prispajkali po svoje. Tudi hladilnik ni originalen nVidiin, namenjen 7800 GT karticam, temveč je zelo podoben tistemu z Asusove serije nVidiinih grafičnih kartic 6800.

Na X-bit labs so pripravili tudi zanimiv slovarček za vse, ki vas zmedejo imena, kot so 7800 GTX, 7800 GT, 6800 Ultra, 6800 GT, X850XT, X850PRO, X800XL, X1800XT, X1800XL, ... V njem je poleg imena grafične kartice v tabeli navedeno še kodno ime jedra, izdelovalni proces, vodilo kartice, tip in količina pomnilnika, število cevovodov v jedru, zadnja podprta verzijo DirectXa, frekvence in širina spominskega vodila.

Če imate toplotne težave s svojim kavnim mličkom in uporabljate le tovarniški sistem za hlajenje, vas bo gotovo zanimal test hladilnikov. Še tretjič danes nas rešuje X-bit labs z preizkusom petih zračnih rešitev, Zalmanovega CPNS9500CU, Scytheove Ninje in Shoguna ter Thermaltakeovega Big Typhoona in Sonic Towerja. Če ste zelo pozorni, boste opazili, da imajo vsi ti hladilniki t.i. toplotne cevke (heatpipe), ki precej izboljšajo hlajenje in zaradi boljšega prenosa toplote tudi zmanjšujejo hrup (ventilator je lahko večji in se vrti počasneje).

Na PC Modding Malaysia so si ogledali še en Thermaltakeov hladilnik, Blue Orb II, ki naj bi nasledil slavnega Blue Orba. Za svojo ceno je zelo dober, tih, a tudi precej težek in za navijalce neprimeren. Klik!

Ako pa vam zračno hlajenje ne zadostuje in si želite nečesa boljšega, je odgovor vsekakor H2O. Asetekov komplet vodnega hlajenja KT12A, ki vsebuje 3 vodne bloke (za procesor, grafično kartico ter čipset), ogromen radiator, 6 tihih 120 mm ventilatorjev in črpalko z vgrajenim rezervoarjem, so preizkusili na Xtreme Resources. Zelo hladni rezultati odtehtajo visoko ceno, a problem nastani pri bloku za vezno čipovje, ki žal ni kompatibilen z vsemi matičnimi ploščami (težavne so predvsem AMD SLI izvedbe).

Za posladek pa še zanimivost - Dell po novem prodaja namizne procesorje AMD (enojedrne in dvojedrne izvedbe), čeprav so do sedaj prisegali na Intel. V primeru, da ponudbo prekinejo in stran ne bo več dosegljiva, je na voljo kot dokaz slika.

Ali to pomeni konec poroke med Dellom in Intelom ter posledično večji tržni delež za AMD?

4 komentarji

Jux ::

Prodajati procesorje je eno, drugo je prodajati računalnike z AMD procesorji in tretje je imeti AMD procesorje v Dell Optiplex liniji (poslovno usmerjena).

Je pa prvi korak AMDja v hišo M. Dell-a.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

bobby ::

vidm da AMD lepo prodira tudi v brand name computerje.
če ni že, bo pa zelo zelo v kratkem tudi HP imel opcijo mašine z AMD procesorjem.
no vsaj na prezentaciji HP produktov so z 95% že zatrdili,.. to je bilo cca 1mesec nazaj.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Jaffa ::

HP že ima opcijo in računalnike z AMD procesorjem.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

SebaR ::

Pohvala za novici ;)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonic Tower + barton = ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
5972 (874) AndrewSmith
»

Kateri hladilnik za proc?

Oddelek: Kaj kupiti
81043 (942) flashek
»

Ventilator

Oddelek: Kaj kupiti
241855 (1530) ToM**
»

Katera hladilnika naj kupim?

Oddelek: Kaj kupiti
61554 (1457) iro
»

Temperatura procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
171652 (1535) jurre

Več podobnih tem