»

ZDA s tožbo nad Google, ker imajo ženske prenizko plačo

theguardian.com - Google je načrtno in sistematično izvajal plačno diskriminacijo proti ženskam. To trdi »ameriško ministrstvo za delo« (t.i. the US Department of Labor ), ki je že januarja letos sprožilo sodne postopke proti internetnemu velikanu. In pretekli petek so predstavniki ministrstva prvič javnosti predstavili dokaze proti Googlu. Preiskava sicer še poteka, vendar so po mnenju predstavnikov ministrstva že zbrali dovolj dokazov za ukrepanje proti Googlu. »Naša analiza kaže, da je plačna diskriminacija v Googlu, celo v primerjavi z drugimi tehnološkimi podjetji, ekstremna,« je na sodišču med drugim dejala Janette Wipper iz ministrstva.

In zakaj so se regulatorji sploh spravili nad Google in ne na druga velika tech imena? Google, za razliko od večine...

90 komentarjev

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

Navezo Yahoo-Microsoft potrdile EU, ZDA

CNet - Microsoft in Yahoo bosta lahko dokončala postopke za sklenitev partnerstva, saj je včeraj Evropska komisija prižgala zeleno luč sodelovanju podjetij, medtem ko je ameriško pravosodno ministrstvo svoj pristanek objavilo že pred tem. Dogovor je bil podpisan julija 2009, ko sta se podjetji domenili, kako bosta sodelovali. Ideje o združitvi (oziroma Microsoftovemu prevzemu) so odpisali, tako da so se odločili le za tesno sodelovanje na področju iskanja po spletu in oglaševanja.

Bing in Yahoo bosta dobila nov, enoten iskalni algoritem še letos, ali najkasneje leta 2011, če bi bila implementacija v božični nakupovalni sezoni moteča za uporabnike. Poleg tega bodo v istem času združili in...

10 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Microsoft in Yahoo (skoraj) dokončno par

Seattle Post-Intellingencer - Poleti in jeseni smo obširno pisali o dogovarjanju med Microsoftom in Yahoojem, ki bosta postala partnerja na področju iskanja po spletu, s čimer želita konkurirati Googlu. Načelni dogovor sta že dosegla, v petek pa sta dokončno dorekla vse podrobnosti in podpisala pogodbo o sodelovanju.

V izjavi za javnost, ki sta jo družno pripravila, sta zapisala takole. "Verjamemo, da bo dogovor ustvaril vzdržno in prepričljivo alternativo pri iskanju, ki bo lahko uporabnikom, oglaševalcem in založnikom ponudila pravo izbiro, boljšo vrednost in več inovacij." Obe podjetji pozdravljata podporo, ki sta jo bili deležni s strani ključnih igralcev v branži in ostajata optimistični, da bo tudi po finančni plati dogovor realiziran v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti ostajajo praktično nespremenjene:
  • pogodba ima rok trajanja 10...

9 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Zgodba o človeku, ki je medijem razkril program nezakonitega prisluškovanja v ZDA

Newsweek - Te dni je Newsweek objavil članek o Thomasu Tammu, uslužbencu ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je odkril, da v okviru National Security Agency deluje posebna tajna skupina, katere naloga je bilo nezakonito prisluškovanje ameriškim državljanov v okviru "vojne proti terorizmu".

Gre za tajni projekt s kodnim imenom Stellar wind, v okviru katerega je NSA po ukazu predsednika Georgea Busha kršila Foreign Intelligence Surveillance Act in nezakonito prisluškovala komunikacijam Američanov.

Tamm je zadevo skušal raziskati, saj se mu je zdelo moralno sporno, da kot uslužbenec pravosodnega ministrstva ve za nezakonitosti in ne ukrepa oziroma posredno pri takšnem početju celo sodeluje. Ker pa so ga predpostavljeni skušali utišati, je nato poklical The New York Times in zgodbo razkril novinarjem. Ostalo je zgodovina.

26 komentarjev

Ali kopiranje baze lahko le-to poškoduje?

Slashdot - Lahko -- vsaj takega mnenja je ameriško pravosodno ministrstvo.

Nekdo je namreč na podlagi FOIA (Freedom of Information Act; pri nas imamo podoben Zakon o dostopu do informacij javnega značaja) zahteval javno objavo seznama tujih lobistov, ameriško pravosodno ministrstvo pa je javno objavo zavrnilo z obrazložitvijo, da bi ta zahteva lahko povzročila sesutje in pogubno izgubo podatkov iz baze.

Na Slahsdotu zato ugotavljajo, da kopiranje po mnenju ameriške vlade lahko poškoduje bazo podatkov.

Vprašanje je torej, kako sploh narediti varnostno kopijo baze ...

7 komentarjev

EU je ustanovila komisijo za boj proti računalniškemu kriminalu

Slashdot - Evropska unija trenutno ustanavlja komisijo za boj proti informacijskemu kriminalu. Naloga komisije bo predvsem osveščanje uporabnikov o virusih, hekerskih napadih in ostalih računalniških nadlogah, ki bi lahko škodovale njim ali njihovim podjetjem. Njena naloga bo poleg že navedenih tudi služiti kot koordinatni center v primeru izbruhov večjih virusnih "epidemij" in iskanju krivcev za le-te. Njen letni proračun naj bi obsegal 24,3 milijona evrov, delovanje pa naj bi bilo presojeno in ocenjeno po štirih letih. Originalna novička na BBC.

3 komentarji