»

EU tik pred volitvami odločneje nad kiber kriminal

vir: Pixabay

Slo-Tech - Proti hekerjem, pa od kjerkoli na svetu že delujejo, bo EU poslej lažje uvedla neposredne protiukrepe. Vlade držav članic so se namreč v petek sporazumele o novih mehanizmih boja proti informacijskemu kriminalu, kot sta denimo zamrznitev premoženja storilcev na ozemlju držav članic in prepoved vstopa na ozemlje unije. Poslej bo mogoče na take napade odreagirati nemudoma, brez zamudnega usklajevanja prioritet med posameznimi državami. Pobudo za poostritev sta vodili Velika Britanija in Nizozemska, donedavna pa ji je nasprotovala Italija.

Razlog za ukrep je povečanje informacijskih napadov v zadnjem času, tudi takih, ki ogrožajo kritično infrastrukturo, glede na čas sprejema pa verjetno tudi evropske volitve, ki se začenjajo v prihajajočem tednu. Med...

8 komentarjev

Boj z mlini na veter in igre na srečo

Slo-Tech - Ni še minilo tri tedne od začetka veljave novele Zakona o igrah na srečo (ZIS-C), pa se je Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo že odločil v praksi preizkusiti nove pridobitve s področja cenzure interneta.




Tako ponovno poskušajo omejiti dostop do dveh ponudnikov spletnih stav -- za razliko od prejšnjič (prepoved), tokrat z odločbo. Ponudniki dostopa do interneta naj bi tako v 15 dneh po prejemu odločbe omejili dostop do domen,...

93 komentarjev

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Slo-Tech - Danes je bil na spletni strani predlagam.vladi.si objavljen odziv Ministrstva za finance (pdf) za zahtevo oziroma predlog za nujno spremembo 6. člena in 9. ostavka 107. člena Zakona o igrah na srečo ZIS-C.

V odgovoru je poleg že znanih argumentov za takšno spremembo zakonodaje zapisano tudi nekaj dodatnih mnenj, ki jih v medijih do sedaj še ni bilo zaslediti, ali pa niso bila tako neposredno izražena. Bistveni izvlečki iz mnenja, ki nakazujejo na to, da Ministrstvo za finance (MF) ne bo preprosto odstopilo od ideje tovrstne regulacije pa so naslednji:

V Sloveniji so bile do sedaj več ponudnikom, ki prirejajo igre na srečo v Sloveniji, pa za to prirejanje nimajo koncesije Vlade RS, izdane odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Glede na to da jih v večini primerov niso spoštovali, je bil uveden postopek upravne izvršbe po drugi osebi, katere pa ponudniki storitev informacijske družbe, zaradi določenih nejasnosti izvršitve, niso izvedli. Zato je bila z novim devetim odstavkom...

17 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Digitalna EU ta teden

Slo-Tech -

Na hodnikih bruseljskih palač je v tem tedni prišlo do dveh dogodkov na področju skupnega trga. Prvi je objava poročila o testiranju čezmejnih nakupov potrošnikov (besedilo v angleščini), kjer se je kot rezultat več kot 11,000 posamičnih poskusov izkazalo, da 60% vseh poskusov nakupa ni uspešnih zato, ker prodajalec ni pripravljen pošiljati artiklov v državo kupca, ali pa ni plačilo ni možno. Največja posledica, ki so jo pripisali tem oviram pa je ta, da se je v več kot polovici držav več kot polovico iskanih artiklov našlo na spletnih mestih v drugih državah za 10 in več procentov ceneje – vključno s stroški transporta. To pomeni, da marsikdaj po nepotrebnem kupujemo dražje, ravno tako pa 50% vseh artiklov sploh ni bilo možno najti znotraj trga članice, temveč samo v spletnih trgovinah druge članice. Besedilo poročila je na voljo v PDF obliki v angleščini.

Seveda to za marsikaterega izmed nas več ni novost. Je pa novost to, da očitno to ni samo težava Slovenije kot mlade, majhne...

42 komentarjev

Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Reuters - Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000...

15 komentarjev

Tajci blokirali spletne igre in stavnice

Slashdot - Na Tajskem, kjer praksa blokiranja iz takšnih ali drugačnih razlogov neželenih strani ni nič neobičajnega (glej sorodne novice), so se odločili preprečiti dostop še do spletnih stavnic ter strani za hazardiranje in igranje. Povod za to odločitev je bil samomor 12-letnika, kateremu je oče prepovedal igranje računalniških iger, zaradi česar se je mladoletnik pognal iz petega nadstropja. Suchart Wong-anandchai iz oddelka za posebne preiskave (DSI, Department of Special Investigation) je pojasnila, da je sodišče 19. maja izdalo odredbo, na podlagi katere bodo blokirali dostop do 72 spletnih strani, kjer lahko ljudje stavijo ali se navadijo na igranje iger.

Motiv v ozadju je kakopak denar, saj naj bi bile mnoge izmed teh strani izjemno dobičkonosne. Na noč so lahko posamezne nabrale tudi do 100 milijonov batov (dva milijona evrov), kar je šlo oblastem seveda hudo v nos. Vsem ponudnikom dostopa do interneta so že poslali sezname prepovedanih strani in od njih zahtevali onemogočenje...

6 komentarjev

Online stavnic v ZDA (še) niso prepovedali

Slashdot - Slovenija očitno ni edina država, ki ji gredo v nos on-line stavnice. A za razliko od Slovenije, so se v ZDA problema on-line stavnic lotili na nekoliko drugačen način - z veliko več posluha za pravno državo.

Nekateri v ZDA so namreč mnenja, da bi morala zakonodaja iz leta 1961, ki prepoveduje telefonske stave med državami, veljati tudi za internet. Zato so predlagali sprejem posebnega zakona (in ne dopisa), ki bi prepovedal čezmejno poslovanje on-line stavnic, oziroma bi prepovedal večino oblik internetnih stavnic, pa tudi nakazila on-line stavnicam s strani ponudnikov kreditnih kartic.

Namera trenutno ni uspela, saj nekateri senatorji nasprotujejo sprejemu zakona tik pred volitvami (le-te so 7. novembra). Kritiki tudi poudarjajo, da gre pri sprejemanju tega zakona v predvolilnem času zgolj za nabiranje točk, predvsem med skrajnimi verskimi skupinami, zakonu pa seveda nasprotujejo tudi močni igralniški lobiji.

Pa je Slovenija enkrat le bolj učinkovita od ZDA...

7 komentarjev

Blokada bwin se razpleta s tožbo

Delo - O slovenski cenzuri interneta smo na Slo-Techu obširno poročali in zaenkrat kaže, da smo imeli prav. Časopis Delo namreč danes poroča, da bo oškodovana spletna stavnica bwin vložila tožbi proti internetnemu ponudniku T-2 (zaradi blokiranja njihove strani), RTVSLO (zaradi nepredvajanja njihovih oglasov) in proti slovenski državi. Za začetek bodo pravdo iskali na ljubljanskem okrožnem sodišču, pritožiti pa se nameravajo tudi na višje evropske instance (Evropsko sodišče), saj naj bi Slovenija kršila določila o prostem pretoku storitev, ki so zapisana v evropski zakonodaji. Več v izvorni novici.

81 komentarjev

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

Imperij v trgovini s porcelanom

Slo-Tech - Potem ko je pred leti Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov najprej reševal življenja, kasneje pa ugotovil, da je takšno početje precej jalovo, je tokrat udaril Urad RS za prirejanje iger na srečo.

Urad je namreč mnenja, da ima pristojnost z dopisom blokirati dostop do spletnih strani, ki se mu zdijo škodljive. Pri tem tokrat ni niti izdal odločbe, kot je to pred leti uspelo Inšpektoratu za varstvo osebnih podatkov. Grozilni dopis ne vsebuje navedbe pravne podlage in pravnega poduka -- vsebuje le grožnjo, da bodo ponudniki interneta preganjani kot organizatorji iger na srečo brez koncesije.

V odgovor na ta dopis je T-2 blokiral dostop do navedenih spletnih strani, SiOL je blokado obljubil, ostali operaterji pa menda še razmišljajo o svojih možnostih.

Ponovno se od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da opravljajo dolžnosti policije. Tako bo najbrž, ko bo naslednjič nekdo brez koncesije postavil igralnico, naša oblast poslala dva policista na most pred vhodom in s tem...

81 komentarjev

Avstralija bo prepovedala igranje na srečo na spletu

InternetNews - No, nekateri zakonodajalci že gredo predaleč.. Avstralska vlada je napovedala, da bo uvedla prepoved igranja na srečo preko spleta za avstralske državljane. Ta prepoved bo zajemala igre na srečo, kot so poker, kazino igre, športne stave in loterije, ki se igrajo preko Interneta ali preko interaktivne TV, ali na mobilnih telefonih.
Avstralija je ena izmed držav, ki se srečujejo z največjim problemom igranja na srečo na svetu; zato tudi ta prepoved. Vseeno pa se mi zdi ta prepoved preveč restriktivna in premalo domišljena.

2 komentarja