»

Težave z Amazon EC2, nedosegljivi Reddit in drugi

CNet - Danes popoldne so se Amazonovi strežniki za dobršen del dneva spotaknili, tako da je bil moten dostop do veliko spletnih strani. Prizadet je bil namreč Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), ki se nahaja v Virginiji ter nudi oblak, procesiranje in hranjenje podatkov za strani, ki nimajo lastne infrastrukture. Težave so se začele ob 11.41 uri po slovenskem času, ko so se začele kopičiti zakasnitve in napaka pri dostopanju do omrežja.

Amazon je povedal, da problem že rešujejo, a so nekatere strani še vedno teže dostopne. Tudi na servisnih straneh je še vedno zapisano, da Amazon EC2 ni delujoč. Posledično se pojavljajo težave z delovanjem strani Reddit, Quora, HootSuite, Foursquare in podobnih, ki so večidel...

14 komentarjev

Izšel Slobuntu 10.10.2

Slobuntu

Slo-Tech - Na polovici med dvema uradnima izdajama Ubuntu Linuxa je izšla tudi posodobljena in nadgrajena poslovenjena različico Ubuntu 10.10 - Slobuntu 10.10.2. Slobuntu ima (z dovoljenjem lastnikov) vključena vstavka Java in Flashplayer ter možnost samodejne namestitve druge pogosto uporabljane lastniške programske opreme z dvoklikom na ikono na namizju. Nameščen je tudi Javin vstavek libnpjp2.so, ki v Firefoxu omogoča digitalno podpisovanje.



Namestitveni program tudi poišče druge operacijske sisteme na računalniku in jih doda v zagonski nalagalnik ter posodobi vire za nameščanje programskih paketov. Slobuntu je v celoti v slovenščini. Prenesite si ga s pomočjo torrenta.

DODATEK: na voljo je tudi 64-bitna različica.

79 komentarjev

Novosti v Linux jedru

Slo-Tech - V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med...

27 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Ubuntu zrcalni strežniki po novem tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Očitno uporabnikov Ubuntu Linuxa v Sloveniji le ni tako malo, saj je Arnes te dni v svojem omrežju postavil zrcalne strežnike programskih paketov distribucije Ubuntu, prav tako pa je Arnesov zrcalni strežnik viden tudi na seznamu strežnikov, ki omogočajo prenos slike namestitvenega CD-ja.

Mogoče je uporabljati tako http, kot tudi ftp in rsync strežnike. Vsekakor gre za pomembno pridobitev, ki bo pohitrila prenose programskih paketov.

Arnesov zrcalni strežnik je prvi uradni Ubuntu zrcalni strežnik v Sloveniji, že nekaj časa pa deluje tudi neuradni zrcalni strežnik v Kiberpipi.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- rsync://ftp.arnes.si:873/ubuntu
- rsync://ftp.arnes.si:873/releases
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu-cdimage/
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu/
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu-...
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu/
- http://si.archive.ubuntu.com
- http://si.releases.ubuntu.com

36 komentarjev

Nova zloraba v Linux jedru 2.6.31 omogoča dvig privilegijev uporabnika

Slo-Tech - Brad Spender, znani varnostni strokovnjak iz GR Security je na YouTube objavil kratek video, v katerem demonstrira novo zlorabo v Linux jedru 2.6.31, ki omogoča dvig privilegijev.

V predstavitvi Spender zlorabo prikazuje na sistemu, ki uporablja SELinux in ima naložene vse varnostne popravke. Zlonamerna koda deluje na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa dvig privilegijev na nivo Ring 0 ter popolno onemogočanje varnostnih mehanizmov SELinuxa. Debata o ranljivosti že poteka na našem forumu.

Spender je svoj filmček na YouTube objavil pod kategorijo "Komedija" in morda je čas, da razvijalci Linuxa sprevidijo, da varnost vsekakor ni šala...

45 komentarjev

Ubuntu Karmic Alpha 5

Ubuntu - Izid Ubuntu 9.10 se približuje in pred kratkim je izšla Alpha 5 različica tega operacijskega sistema.

Kljub temu, da gre za razvojno različico, ki za vsakdanje delo ni uporabna, pa novi sistem počasi že dobiva končno obliko. Obeta se precej novosti. Ubuntu bo temeljil na Linux jedru 2.6.31, privzeti datotečni sistem v Ubuntu 9.10 bo ext4, privzeti prevajalnik GCC-4.4, spremembe pa bodo tudi v zagonskem nalagalniku (ang. bootloader), ki bo GRUB2. Pričakujemo lahko tudi novega upravitelja prijav (ang. login manager). Vsekakor gre kar za nekaj pomembnih sistemskih novosti, dolgoročno najpomembnejša pa je verjetno zamenjava sistema HAL za DeviceKit.

Na uporabniški strani med novostmi lahko omenimo izboljšano podporo za Intel video kartice, enostavnejšo nameščanje iSCSI ter zamenjavo privzetega IM odjemalca (namesto Pidgin bo odslej privzeti odjemalec za IM omrežja Empathy). Navdušenci nad oblaki pa bodo gotovo veseli podpore za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2.

Novosti...

52 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Možnost izgube podatkov pri uporabi ext4

Slo-Tech - Kot poročajo na H-online se je v sistemu za beleženje programskih hroščev prihajajočega Ubuntu 9.04 pojavilo večje število poročil o težavah pri uporabi ext4 datotečnega sistema.

Ubuntu Linux 9.04 je še v razvoju, izšel pa naj bi prihodnji mesec. Privzeto bo uporabljal preizkušen datotečni sistem ext3, na voljo pa je tudi novi ext4. Žal pri tem prihaja do nekaterih težav.

Uporabniki namreč poročajo o sesutjih neposredno po nalaganju namizja KDE 4, posledica katerega je izguba vseh ustvarjenih datotek, vključno s konfiguracijskimi.

Kot je pojasnil razvijalec ext4 Theodore Ts'o je težava v tem, da ext4 zaradi optimizacije zapisovanja uporablja zakasnjeno pisanje podatkov na disk. Zakasnitve pa so lahko tudi do 60 sekundne. Če v tem času pride do sesutja sistema, pride do izgube podatkov. Enake težave se lahko pojavljajo tudi pri drugih sodobnih datotečnih sistemih, npr. XFS in Btrfs.

Dolgoročna rešitev je, da razvijalci aplikacij le-te napišejo tako, da bodo upoštevali lastnosti...

34 komentarjev

iSCSI

News.com - Po poročanju News.com, je standard iSCSI dodelan že do tolikšne mere, da lahko proizvajalci začnejo nemoteno proizvajati izdelke na podlagi te tehnologije. Potrebno bo še nekaj manjši sprememb in iSCSI bo proglašen za uraden standard različice 1.0. In kaj pravzaprav se skriva za kratico iSCSI? Če je SCSI namenjen povezovanju računalnika z diski, ki je v samem računalniku, ali nekje zelo blizu njega, je standard iSCSI namenjen povezovanju računalnika z diski preko Etherneta ali preko Interneta. iSCSI bo tekmoval s tehnologijo Fibre Channel.

1 komentar

iSCSI

Digit Life - Ponedeljki so počasni dnevi, julij je počasen mesec, poletje je počasna sezona - matematiko izvedite sami, kako je na področju novic [:D]. Novica današnjega dne je zagotovo iSCSI, pogruntavščina iz laboratorijev Hewlett-Packarda. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je iSCSI le protokol SCSI, ki podatke izmenjuje preko omrežja TCP/IP. Tako bodo naprave, kot so SCSI diski, DAT enote ali CD zapisovalniki bili ločene naprave, direktno priključljive v omrežje. S tem si omogočimo direkten prenos podatkov preko mreže v napravo, kar pride še posebej prav podjetjem na večih lokacijah, če imajo vzpostavljen VPN. Težava je le v tem, da rabi SCSI konstanten tok podatkov v pravem vrstnem redu, kar se pa lahko pri TCP/IP protokolu, kot vemo, kaj kmalu zalomi. Ravno zato so se inženirji dogovorili, da bo header paketa s podatki večji, saj bo vseboval tudi statistiko hitrosti prenosa prejšnjih paketov, kar bo omogočilo iSCSI napravam prilagoditev hitrosti. Ja, sliši se obljubljajoče. Klik za celotno...

0 komentarjev