»

Chrome prehitel Firefox po popularnosti

Slo-Tech -

Po poročanju StatCounter.com je Chrome z minulim mesecem prvič prehitel Firefox po popularnosti (deležu uporabnikov) in s tem postal drugi najbolj priljubljen spletni brskalnik, globalno gledano. Zdaj je njegov delež 25,7% v primerjavi s 25,2% od Firefoxa in 40,6% od vodilnega Internet Explorerja.

Sodeč po grafu je Chrome večino uporabnikov dobil na rovaš IE in le manjši delež od Mozille. To potrjujejo tudi drugi viri, npr. Wikipedijine lastne statistike, ki prav tako kažejo konvergiranje deležev FF in IE ter manjšanje IE-jevega deleža.

Zanimivo je, da v Firefox še vedno vodi v ZDA (20.9% proti 17.3%) in večini Evrope (glej tabelo). V Sloveniji drži tako rekoč polovični delež, za kar se gre zahvaliti (zlasti?) požrtvovalni ekipi prevajalcev in promotorjev.

...

57 komentarjev

Bing popularnejši od Yahooja

Tržni deleži peterice največjih

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zamenjava na drugem mestu lestvice najpopularnejših spletnih iskalnikov je bila najverjetneje le še vprašanje časa, ki je končno prišel. Do avgusta je to mesto držal Yahoo, medtem ko ga je v avgustu po podatkih The Nielsen Company prehitel Microsoftov Bing. Slednji, zanimivo, v ZDA in Kanadi od avgusta poganja prav Yahoojevo iskalno storitev, a ni popolnoma jasno, če iskanje na Yahoo.com, ki ga poganja Bing, spada v Bingov oz. Yahoojev tržni delež.

Bing je pridobil 0,3 odstotne točke in je tako tekom avgusta narasel s 13,6 na 13,9% tržnega deleža, medtem ko je Yahoo utrpel precejšen padec - s 14,3% na 13,1%. V avgustu je šlo še najboljše Googlu, saj so pridobili kar 0,8 odstotne točke, kar pomeni, da je njihov tržni delež znašal 65%, več kot...

2 komentarja

Windows 7 začel uspešno

IE8 na Macu!

vir: engadget
engadget - Da je bila Windows Vista v javnosti sprejeta izredno slabo, povedo tudi prodajne številke prvih nekaj mesecev. V prvem mesecu od izida (februar 2008) je dosegla zgolj 0,93-odstotni tržni delež, le-ta pa se je v marcu komajda dvignil čez 2 odstotka. Čeprav je Windows 7 verjetno pomagalo praznično obdobje, saj je bil izdan 22. oktobra, približno mesec dni pred črnim petkom in dva meseca pred božičem, je že v prvem mesecu prodaje dosegel kar štiriodstotni tržni delež. V decembru se je ta dvignil nekoliko manj, na 5,71 odstotka, a je to vseeno več, kot pa OS X 10.4, 10.5 in 10.6 skupaj. Windows 7 je tako že prehitel Applov OS X po tržnem deležu....

168 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Firefox 3.5 najbolj razširjen brskalnik

Dogajanje v zadnjem letu

bit-tech.net - Firefoxu je uspelo nemogoče, prehiteti Internet Explorer. Po marcu, ko je bil Firefox 3.5 najbolj razširjen brskalnik v Nemčiji (prvič, da se je to zgodilo v pomembnejši državi), se je ta trend zdaj razširil na celoten svet, seveda v povprečju, saj se nekatere države spretno ogibajo temu dosežku. Govorimo seveda o posameznih različicah brskalnikov, kjer je Firefox 3.5 skupno prehitel Internet Explorer 7, v ZDA pa na primer s 26% tržnim deležem vodi Internet Explorer 8. Upoštevajoč celotno znamko, torej npr. IE 8, 7 in 6 skupaj, le-ta še vedno vodi s 56% tržnim deležem, ki pa je od začetka leta upadel za devet odstotnih točk. Prednost IEja se torej topi kot sneg v današnjem dežju. Microsoft ima pred Mozillo sicer še lepo prednost...

109 komentarjev

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

Netbooki s čistokrvnimi Windows 7

TG Daily - Windows 7 bodo očitno rešitev Microsofta za netbook problem. Windows Vista na njih zaradi prevelike požrešnosti namreč ne deluje, zaradi česar so morali močno podaljšati podporo Windows XP. A ker so netbooki načeloma cenovno ugodni računalniki, bi znala biti polna cena Windows 7 prehud zalogaj za proizvajalce oz. bi ceno dvignila, kar ne bi bilo všeč kupcem. Tako se je pogosto govorilo, da bi netbooki lahko uporabljali tako ali drugače okleščene različice Windows 7.

Temu zdaj tudi uradno ne bo tako. Pred nekaj dnevi so po spletu krožile govorice, da je Intel skupaj s proizvajalci netbookov pritisnil na Microsoft in zahteval polno različico Windows 7, ki bi morda imeli celo bolj ugodno ceno za netbooke. Proizvajalci bodo lahko tako uradno na netbooke namestili katerokoli različico Windows 7, tudi Windows 7 Starter Edition, če bodo tako želeli. Slednji, podobno kot Home Basic, ne podpira steklenega vmesnika, poznanega kot Aero, ima okrnjene mrežne sposobnosti, a, za razliko od Home...

16 komentarjev

Windows 7 za petami Linuxa

Slo-Tech - Statistike W3C, organizacije, ki skrbi za spletne standarde, kot so HTML, kažejo, da je bil Windows 7 že julija nameščen že na 1,24% računalnikih, čeprav je bil njegov izid takrat oddaljen še približno 3 mesece, na voljo pa sta bili le Beta in RC različici. Njegov delež se je v avgustu še nekoliko povečal, na 1,7%, ko je bil istočasno Linux nameščen na približno 2% računalnikih. Skupaj je Windows, jasno, daleč spredaj s 85%, h katerim je 0,13% uporabnikov prispevalo z uporabo Windows 98. Glavni je še vedno Windows XP s kar 60,5%, medtem ko je drugouvrščeno Visto uporabljalo slabih 23% obiskovalcev strani. OS X je utrjen na tretjem mestu s 7% uporabnikov.

Nezadržno raste delež tudi Firefoxu, ki je bil v juliju z različico 3.0 že za petami Internet Explorerju 7, s 23 oz. 24,74 odstotki. Izid Firefox 3.5 je nekoliko povečal razliko, saj je Firefox 3.0 izgubil precej več uporabnikov kot Internet Explorer 7. Slednja imata zdaj 17 oz. 23% tržnega deleža, medtem ko se je Firefox 3.5 s...

62 komentarjev

Windows 7 bo predstavljen v New Yorku

CNet - Podobno kot Windows Vista bo Microsoft tudi Windows 7 javnosti uradno predstavil v New Yorku. Kot verjetno veste bo do dogodka prišlo 22. oktobra, za katerega pa Microsoft upa, da bo postal vsakoletni običaj. Omeniti velja, da je predstavitev Viste vključevala uradno kosilo v restavraciji Cipriani, kaskaderski logotip ter obisk Best Buya za Stevea Ballmerja. Kako bo potekala tokratna predstavite pa bomo videli čez dva meseca.

Predstavitev čakata tudi Lenovo in Samsung oz. njuna netbooka, ki v sebi poleg Intelovega procesorja Atom skrivata še nVidiin čip. Po zakasnitvi Lenovovega IdeaPada S12 se je zdelo, da bo Samsung N510 prvi netbook na trgu, v katerem bo tekel Ion, a so se tudi pri Samsungu odločili počakati. Ker bosta opremljena z 12 oz. 11 palčnima zaslonoma bosta morala Lenovo in Samsung kupiti dražje licence Windows 7 Home, saj Microsoft verjetno ne bo dovolil namestiti Windows 7 Starter Edition. To verjetno pomeni še nekoliko višjo ceno, ki bi bila z okrog 600 dolarji že...

4 komentarji

Razlog za vztrajanje pri Firefoxu 2.0

PC Pro - Čeprav je Mozilla izdala tretjo verzijo Firefox že pred več kot letom dni, natančneje lanskega junija, je znaten odstotek uporabnikov - približno 10 odstotek lisic - še vedno trmasto kljuboval prehodu in ostajal na Firefoxu 2. Maja so jih še enkrat poskusili prepričati, da vendarle stopijo v korak s časom s pozivnim oknom, ki jih je nagovarjalo k nadgradnji. Tiste, ki so zavrnili, pa je pričakal vprašalnik, kjer so lahko našteli vzroke za svojo odločitev. Rezultati so zelo zanimivi in človeški.

Največ...

45 komentarjev

Firefox se spogleduje s Chromom

CNet - Mozilla je že prejšnji teden pokazala prve slike spremenjenega grafičnega vmesnika prihajajoče različice Firefoxa 3.7, zdaj pa so pokazali še prve slike vmesnika naslednjega velikega izida, Firefoxa 4.0 Slednji vmesnik različice 3.7 še dodatno nadgradi in ga opcijsko naredi zelo podobnega vmesniku Googlovega brskalnika Chrome.
 Firefox 3.7 v pogonu Aero

Firefox 3.7 v pogonu Aero

Najpomembnejša novost v različici 3.7 je ukinitev vrstice z meniji Datoteka, Uredi in podobnimi, ki jih nadomesti gumb za nastavitve, postavljen desno od okenca za iskanje, ter gumb Page, postavljen na začetek vrstice z zavihki. Družbo prvemu dela tudi gumb, ki prikaže sicer tovarniško izklopljeno vrstico z zaznamki. Pri Mozilli so se odločili še za prilagajanje izgleda Windows Visti in Windows 7, za katera so pripravili bolj steklen izgled od tistega, namenjenega za Windows XP.
 Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 4.0 bo prišel še z opcijo dveh različnih razporeditev vrstic, kjer bo prva enaka razporeditvi v različici 3.7 in zelo...

70 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Windows XP šele v letu 2002?

ZDNet - Microsoft sicer načrtuje, da bo lahko dal t.i. gold code v proizvodnjo julija ali avgusta, vendar pa so v podjetju povedali, da so v časovni stiski. Posledica tega je, da bo Windows XP prispel na police šele naslednje leto.
Dosti je odvisno od tega, ali bo Microsoft lahko držal rok (julij ali avgust), da bi takrat dal v proizvodnjo t.i. gold code, zadnjo verzijo programa, saj proizvajalci potrebujejo nekje 4 do 8 tednov za proizvodnjo. Poleg tega pa je problem tudi v tem, da nameravajo jeseni dati v prodajo Xbox, in ne želijo ob istem času dati v prodajo tudi Windows XP.
Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev