»

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Slo-Tech - Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so...

8 komentarjev

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Google News - Islandski parlament je včeraj soglasno s samo enim vzdržanim glasom sprejel Islandsko moderno medijsko iniciativo, zaradi katerih naj bi Islandija postala varen pristan za preiskovalno novinarstvo. Z njimi od vlade zahtevajo pripravo zakonodaje, ki bo okrepila zaščito novinarjev in jih ščitila pred sodnimi procesi zaradi njihovega poročanja v tujih državah. Na ta način želijo v državo pritegniti več internetnih medijev in podatkovnih centrov, ki bi državo lahko uporabili kot sedež zaradi zelo močne zaščite svobode govora.

Veliko pozornosti so islandski mediji pritegnili predlani, ko se je sesula tamkajšnja ekonomija. Ker so vso gnilobo domačega finančnega sistema odkrili le tuji novinarji, so se je pojavili očitki, da je odnos med domačimi...

5 komentarjev

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu?

Ubuntu prihrani milijone!

Slo-Tech - Islandska nacionalna TV je prejšnji teden predvajala oddajo z naslovom Nýtt kerfi sparar milljónir (Novi sistem prihrani milijone).

V oddaji so prikazali primer tehniške šole v severni Islandiji, ki je s prehodom na Ubuntu Linux prihranila 5 milijonov islandskih Kron (27.706 EUR). Predstavniki šole so pri tem izpostavili tudi dejstvo, da pri prehodu ni bila potrebna menjava nobene strojne opreme, niti niso nastali drugi dodatni stroški. Na koncu oddaje so k podobnim prehodom pozvali še ostale javne ustanove.

Ena lastovka še ne prinese pomladi, a kljub temu ne gre za...

165 komentarjev

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

Slo-Tech - Pred časom so trije poslanci Državnega zbora RS, Luka Juri, Frangež Matevž in Dejan Levanič na vlado poslali pobudo v zvezi s prehodom na odprtokodne rešitve. Vlada je pobudo obravnavala na 19. redni seji in na predlog Ministrstva za javno upravo sklenila naslednje.

1. Glede uporabe odprtokodnih brskalnikov so na vladi mnenja, da prihranka tu ne more biti, saj je Microsoft Internet Explorer brezplačen, "uporaba drugih brskalnikov pa pogosto prinaša tudi težave pri uporabi obstoječih aplikacij". O težavah, ki jih razvijalcem spletnih strani povzroča Internet Explorer vlada seveda ne ve nič, ravno tako pa tudi ne o varnostnih problemih, ki so jim izpostavljeni uporabniki Internet Explorerja med obiskovanjem spletnih strani. Seveda posledično vlada tudi nič ne ve o stroških, ki nastajajo v zvezi s temi težavami. Pozablja se tudi, da je Firefox v Sloveniji že najbolj razširjen brskalnik.

2. Glede OpenOffice.org so na Ministrstvu za javno upravo izjavili, da ne nasprotujejo uporabi...

364 komentarjev

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo...

543 komentarjev

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev

Brazilske šole množično na Linux

Slo-Tech - V brazilskih šolah v 5560 občinah bodo namestili 350.000 namizij z Linuxom, kar bo, pravijo, najobsežnejši tovrstni dogodek na svetu. Projekt ne bo stal več kot 50 dolarjev na sedež. Brazilsko ministrstvo za izobraževanje s tem projektom namerava z opremo za virtualizacijo pretvoriti posamezen računalnik v do deset neodvisnih delovnih postaj, ki bodo poganjale Linux in bodo služile milijonom otrok. Programsko opremo bosta dobavila Userful in ThinNetworks, medtem ko bodo Positivo, Daruma in Itaultec poskrbeli za strojno opremo.

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na oblast prišel leta 2003, si vse od začetka mandata prizadeva za razporeditev poceni računalnikov po šolah, a projekti zaradi takšnih in drugačnih preprek niso uspevali. Leta 2006 so zagnali nacionalni program za izkoreninjenje nepismenosti Um Computador por Aluno, ki je nekakšen soroden projekt OLPC-ju, a je vse skupaj zastalo. Premikati se je začelo šele sedaj, ko je vlada zagotovila, da bo tudi...

12 komentarjev

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo

RTV Slovenija - Kot poročajo na spletni strani RTV Slovenija, so trije poslanci SD (Luka Jurij, Matevž Frangež in Dejan Levanič) za državo predlagali prehod s plačljive licenčne programske opreme na odprtokodno. Pobudo v zvezi s tem so naslovili na predsednika vlade, ministra za javno upravo, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministra za šolstvo in šport.

Omenjeni poslanci so mnenja, da bi država s tem prihranila precej denarja (Državni zbor za nakup licenc menda porabi kar pol milijona EUR) , poleg tega pa so odprtokodne rešitve prav tako dobre kot lastniško programje.

Poslanci predlagajo postopni prehod (najprej naj Firefoxom in Open Office), kasneje pa naj bi iz okolja Windows prešli tudi na Linux.

Očitno bomo poleg kreganja o partizanih in domobrancih dobili še prepiranje o odprtokodnem in zaprtokodnem programju. Bo tudi ta delitev strankarsko pogojena?

388 komentarjev

Odklenjeni P4 procesorji

Tom's Hardware - Najbrž si niti v najbolj mokrih sanjah niste upali predstavljati, da bo Intel še kdaj ponudil možnost odklepanja njihovih procesorjev, ki so zaklenjeni že od časov prvih Pentiumov. In že od leta 1998 ni nikomur uspelo omajati ali razbiti ključavnice, ki je zadolžena za to, da množilnika ne moremo spreminjati.

Očitno pa se v Intelovih logih zadeve obračajo na bolje. Tom's Hardware poroča o prvih osnovnih ploščah, ki znajo izkoristiti prednosti t.i. PRB ("performance requirement bit"). Gre za nastavitev, ki jo zaenkrat podpirata samo najmočnejša Socket 775 procesorja (izvedenki 550 in 560), in vam omogoča da znižate množilnik z nazivne vrednosti na minimalno 14x. Zadeva je zelo podobna AMDjevemu načinu odklepanja Athlonov 64, na žalost pa to opcijo podpirajo le najdražji procesorji, in ne vsi, tako kot je to pri AMDju.

Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, vendar je vseeno lepo videti, da se tudi na Intelovem bregu za overclockerje stvari počasi obračajo na bolje .

10 komentarjev

Kako hitra je naša lastovka?

Slashdot - Le kdo ne pozna lastovke, naše navadne lastovke? Hirundo Rustica poimenovane v latinščini, američani ji rečejo "Barn Swallow", ker precejkrat gnezdijo v štalah in na senikih, v skednjih.... Že pri Monty Phytonu so se sprasevali kako hitra je. Sedaj se je nekdo hitrosti lastovk lotil precej bolj znastveno.

Tale stran vam bo povedala precej o hitrosti lastovk, o njihovi teži in še nekaterih podatkih. Za vse hardcore oboževalce Monty Phytona je tole obvezno branje.

Torej, afriška lastovka ali evropska?

5 komentarjev