»

Bodo roženice prvi biotiskani deli človeškega telesa?

IEEE Spectrum - Ameriško podjetje Precise Bio je oznanilo uspešne živalske presaditve roženice, ki je nastala z biotiskanjem, in napoveduje prve človeške teste.

Medicina je ena največjih uporabnic 3D tiskanja, saj tako nastaja vse od delov zobovja do kolčnih zglobov. Toda tu gre za nežive, nadomestne materiale, medtem ko pravih živih tkiv in organov še ne tiskamo serijsko. Smo pa na dobri poti. Kozmetična industrija skuša tiskati kožo, da bi se znebila testov na živalih; letos je čikaška firma Biolife4D natisnila srčno tkivo, medtem ko so na inštitutu Wake Forest v Severni Karolini vzgojili delno sprintan mehur - nastisnjeno je bilo organsko ogrodje, ki so ga nato poselili s pacientovimi celicami.

Prav strokovnjaki z Wake Foresta so ustanovili Precise Bio in...

6 komentarjev

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Acetilholin (modro), acetilholinesteraza (rumeno), sarin (rdeče).

Slo-Tech - Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj dejal, da imajo ZDA dokaz, da so v Siriji 21. avgusta v zloglasnem napadu na civiliste uporabili bojni plin sarin. To naj bi dokazovale kemične in toksikološke preiskave vzorcev las in krvi žrtev. Tudi inventar naj bi podpiral to tezo, saj ima Sirija ogromne zaloge sarina. Ali je bil dejansko uporabljen sarin, je na tem mestu še...

37 komentarjev

Nov postopek zdravljenja kronične limfocitne levkemije - HIV vs. levkemija 1:0

MSNBC - V poplavi "revolucionarnih novosti" imamo praviloma vsak teden novo revolucionarno baterijo, sončno celico, čudežni tranzistor pa tudi zdravilo proti raku, ki se ga neslednji teden ne spomni nihče več.

Tokrat je stvar videti malce bolj resna. Na Pensilvansijski univerzi so pod vodstvom dr. Carla June v klinični raziskavi uspeli doseči drastičen napredek pri zdravljenju kronične limfocitne levkemije (CLL) pri pacientih v zadnjem stadiju bolezni. Omenjeno bolezen je mogoče zdraviti z agresivno kemoterapijo, dokončno ozdravljiva pa je samo s presaditvijo kostnega mozga, ki pa pogostokrat ni mogoča.

Zdravilo deluje s pomočjo spremenjenega virusa HIV. Pacientu najprej odvzamejo nekaj belih krvničk, ki jih "okužijo" z genetsko spremenjenim virusom HIV. Bele krvničke nato izven pacienta razmnožijo, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj. Spremenjene bele krvne celice imajo zmožnost zaznave in uničenja rakavih celic, vsaka celica pa se lahko razmnoži do okrog 1000 primerkov.

Ena sama...

22 komentarjev

IBM in Singapurci razvili nov način napadanja okuženih celic z nanodelci iz polimerov

vir: Nature
Nature - IBM in singapurski Inštitut za bioinženiring in nanotehnologijo sta razvila nov pristop za boj proti bakterijskim in glivičnim okužbam, ki uporablja znanje in tehnologijo iz proizvodnje čipov. O dosežku poročajo v članku Biodegradable nanostructures with selective lysis of microbial membranes v najnovejši številki ugledne revije Nature Chemistry. Če bo postopek uspešen v klinični rabi, predstavlja nov način spopadanja s trdovratnimi okužbami, kot so MRSA (na meticilin odporen stafilokok) in razne glive.

Pripravili so novo vrsto sintetičnih biorazgradljivih nanodelcev, ki se v delujoče oblike sestavijo šele v telesu. Oblika je odvisna od natančne proizvodnje nanodelcev, ki se proizvajajo v enaki čistoči kot material za čipe, in je prilagojena...

10 komentarjev

Nov mikroskop za natančnejše posnetke celic

Posnetek celice adenokarcinoma. Vidna sta jedrce (NU) in membranski kanali skozi jedro (NMC).

Slo-Tech - Raziskovalci z berlinskega Inštituta za mehko snov in funkcionalne materiale so razvili nov način mikroskopiranja celic, ki združuje prednosti elektronske in klasične mikroskopije, o čemer poročajo v članku Three-dimensional cellular ultrastructure resolved by X-ray microscopy v najnovejši številki revije Nature Methods.

Pri novem načinu mikroskopiranja celičnih preparatov ni treba fiksirati, obarvati ali rezati. Namesto tega celotne celice na hitro zmrznejo in preučujejo v naravnem okolju. Prednost je tudi takojšnja visokoločljivostna trodimenzionalna slika celotne celice, s čimer odpade potreba po mukotrpnem snemanju različnih...

10 komentarjev

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Slo-Tech - Kot poročajo na Physorg, je skupina raziskovalcev z MIT pričela s preizkušanjem novega postopka ciljane imunoterapije proti raku. Gre za postopek imunocelične terapije, v katerem pacientu najprej odvzamejo nekaj imunskih celic (limfocitov T), jih spremenijo tako, da pričnejo napadati tumor, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj v telo. Na ta način dosežejo, da se potem telo "sámo" učinkovito bojuje proti raku.

Do sedaj je bila težava v tem, da so morali pacienti v postopku tovrstne imunoterapije dobivati zdravila (najpogosteje interlevkine), ki so spodbujala nastanek teh limfocitov, vendar pa so imela hude stranske učinke - med drugim tudi odpoved srca in ledvic.

Sedaj pa so raziskovalci razvili posebne "nanotorbice", ki vsebujejo interlevkina IL-15 in IL-21, te nanodelce pa so nato "pripeli" na limfocite T, ki so jih nato vbrizgali v miši s tumorji na pljučih in v kostnem mozgu.

Rezultati poskusa, ki ga opisujejo v Nature Medicine so spodbudni, saj so se "nanotorbice" po tem, ko...

20 komentarjev

Začetek preiskušanja cepiva proti kožnemu raku

Slo-Tech - Kot poroča Daily Mail, bodo v Veliki Britaniji junija letos pričeli klinično preizkušati cepivo, za katerega upajo, da bo lahko pomagalo zdraviti ali celo ozdravilo eno najnevarnejših oblik kožnega raka - maligni melanom. Nekateri celo upajo, da naj bi cepivo to vrsto raka celo pomagalo preprečevati, morda pa bi se pristop dalo uporabiti tudi pri zdravljenju drugih oblik raka. Linda Durrant iz oddelka klinične onkologije na University of Nottingham pravi, da cepivo lahko izsledi in uniči tumor brez škode za nerakaste celice v bližini.

Podjetje Scancell je namreč razvilo cepivo SCIB1, ki vsebuje DNA in fragmente tumorja, kar omogoči ciljan napad na imunske celice, ki povzročajo melanom. Raziskovalna skupina je sicer podobna cepiva razvila že pred tem, vendar niso bila uspešna, saj so stimulirala imunski sistem celotnega telesa in ne le tistega dela, ki napada rakave celice. Tokrat raziskovalci upajo v večjo uspešnost. Če bodo klinične raziskave uspešne, lahko novo zdravilo...

11 komentarjev

Novi pristop k boju z rakom

\"Killer-bot\"

Slo-Tech - Znanstvenikov s Caltecha (California Institute of Technology) smo že dolgo vajeni kot stalnih gostov v novicah o tehnoloških in znanstvenih prebojih, tokrat pa so nas razveselili s prvim "zdravilom" - nanoroboti, ki so na testiranjih uničili rakave celice 1/1, zaenkrat brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Po besedah Marka Davisa, vodje razvojnega tima, ki je ustvaril armado nanorobotov za boj proti rakastim celicam, gre za novo stopnico in prvi uspeh te vrste - prvo zdravilo, ki je selektivno napadlo in uničilo rakave celice.

Gre za postopek vstavitve RNA fragmenta v rakasto celico, s tem pa blokado določenega gena v genskem zapisu celice in tako tudi z njim povezane...

130 komentarjev

Nad raka z nanočebelami

ScienceDaily - Raziskovalci z Washington University School of Medicine v St. Louisu poročajo o odkritju nove metode za spopadanje z rakastimi celicami. S poizkusi na miših so ugotovili, da vbrizganje čebeljega strupa melitina, ki je razlog za neprijetne občutke pri piku čebel, zavre rast tumorjev ali jih celo skrči. Melitin je namreč majhen peptid, ki se močno veže na celične membrane, kjer tvori pore, ki razbijejo celice in jih tako učinkovito pokončajo. V zadostnih koncentracijah uničuje prav vse celice, hkrati pa zaradi svojega mehanizma rakastim celicam onemogoča tvorbo efektivnega obrambnega mehanizma, na katere sčasoma naletijo drugi agensi.

Eksperiment so izvedli na dveh skupinah miši. Prvo so okužili z rakom dojk, drugo pa z melanomom. Po dodatku več injekcij z melitinom in nanodelci se je rast prvega tumorja upočasnila, drugi pa se je začel krčiti. Glavni izziv je dostava strupa prav v rakaste celice. Za to so uporabili tako imenovane nanočebele. Nanodelci, ki so nosili melitin, so se...

29 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev

Nanosnemanje celic od znotraj

New Scientist - Načrt je tak, da bi viruse, ki lahko prodrejo v celice, natovorili z zlatom. Zlato bi tam (še vedno v virusu) poskrbelo za Ramanovo sipanje zelene laserske svetlobe. Manj kot milijoninka fotonov se udeleži tega dogajanja, vendar se zaradi zlatih nanodelcev tako ojača, da se bo notranjost celice in dogajanje v njej lepo pokazalo. Da ga bo mogoče posneti z resolucijo 30 nanometrov. Dobili bomo posnetke virusov in celic, natančne kot bi posneli notranjost hiše s centimetersko natančnostjo! Novica.

Teoretično ozadje.

10 komentarjev

Prehlad proti raku?

Slashdot - Danes zjutraj so na Slashdotu poročali o tem, kako so na univerzi v St. Luisu v ZDA uspešno patentirali boj proti raku z virusom prehlada - ja, tistega od katerega nam teče iz nosu. Sicer malce spremenjeni (hehe, modificirani -- alien-w) virus poskrbi za to, da uniči vse rakaste celice, medtem ko zdrave celice pusti pri miru. Izjava za javnost je tukajle. Seveda za vsem skupaj stoji podjetje, ki je patentiralo zadevo. Še ena izjava.

In že vidim naslove B produkcijskih znanstveno-fantastičnih filmov o pobeglih 'dobrih' virusih ...

11 komentarjev

E-tromboza

Slashdot - Dolge ure neprekinjenega sedenja za računalnikom so se izkazale kot usodne za zdravega 32-letnega moškega, ki ga je nenadoma zadela kap zaradi krvnega strdka. Podrobna preiskava je pokazala, da je preživel tudi po 18 ur za računalnikom, ne da bi vstal izza stola. Posledica je, da je prihajalo do nastajanja žilnih oblog v nogah. Konsekvenčno se je eden izmed večjih strdkov odlepil in po krvnem obtoku odplaval v srce. Omenjati, da so bile posledice usodne, je bržkone brezpredmetno.

Zdravniki sedaj opozarjajo pred to nevarnostjo in svetujejo, da enkrat na uro vstanete izza računalnika in pretegnete noge, da do neželenega strjevanja krvi ne bo prišlo. Predlagajo, da se bolezen imenuje "e-tromboza". Celoten članek.

11 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev