»

Arris ponudil prvi usmerjevalnik po standardu EasyMesh

vir: The Verge
The Verge - Maja letos je organizacija Wi-Fi Alliance predstavila standard EasyMesh, ki naj bi olajšal povezovanje večih usmerjevalnikov v domače omrežje. Naprave skladne z njim, bi delovale druga z drugo, ne glede na proizvajalca, kar je bilo doslej v praksi skoraj nemogoče. Grajenje take mreže je bilo namreč v praksi najlažje izvedljivo, če so se med sabo povezovali izdelki ene same znamke.

Toda ta, za potrošnike odlična ideja, bo kot kaže prodirala le počasi, saj smo šele minuli teden dobili prvi izdelek, Arris VAP4641 Wi-Fi Extender, ki je certificiran s standardom EasyMesh. Proizvajalci, zlasti veliki, namreč ljubijo t. i. vendor lock-in, priklenjenost na enega samega ponudnika, in prav zato se verjetno doslej ni še ojunačil...

2 komentarja

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone

Ars Technica - Redka je računalniška strojna oprema, ki se uspešno upira zobu časa in tudi po desetletju ostaja skoraj tako priljubljena kot ob izidu. Seveda pogosto najdemo zelo stare sisteme, še posebej v kakšnih podjetjih ali javnem sektorju, a ti so tam ostali zato, ker bi bila nadgradnja predraga, prezapletena ali kaj podobnega, ne pa ker bi se tovrstni sistemi še vedno prodajali. Potem pa je tu brezžični usmerjevalnik WRT54GL.

Dobro desetletje star kos strojne opreme se še vedno prodaja v nezanemarljivih količinah in proizvajalcu Linksys še vedno vsako leto navrže lepe denarje. Točnih številk Linksys ne razkriva, še vedno pa z njim zaslužijo več milijonov, je dejal Vince La Duca iz Linksysa. V 14 letih so prodali 31 milijonov usmerjevalnikov iz družine WRT54G, izmed...

77 komentarjev

CES: Prvi usmerjevalnik za 802.11ad je tu

Slo-Tech - Pred približno poldrugim letom smo pisali, da Samsung razvija gigabitni Wi-Fi pod komercialno oznako WiGig, ki se uradno imenuje 802.11ad. Sedaj smo videli tudi prvi s tem standardom združljiv usmerjevalnik, ki pa roko na srce vsaj vizualno ni presežek.

Wi-Fi 802.11ad ima najvišjo teoretično hitrost prenosa 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je približno petkrat hitreje od dvokanalnega 802.11ac, ki je trenutno najhitrejši. Standard so kovali vse od leta 2009, leta 2014 pa dokončali. Višjo hitrost dosega na račun višje frekvence 60 GHz, kar seveda negativno vpliva na domet. Pri tako visoki frekvenci so problem že običajne ovire, saj imajo ti valovi tako kratko valovno dolžino (5 milimetrov), da se na...

75 komentarjev

Potrjen standard 802.11ah

Slo-Tech - V Wi-Fi Alliance so potrdili nov standard 802.11ah, ki se marketinško imenuje tudi Wi-Fi HaLow, saj napravam omogoča povezljivosti z večjim dometom ob nižji porabi energije. Uporaben bo zlasti v prihajajočih napravah, kot so pametni avtomobili, pametne ure, pametni kavomati ipd. Skratka, Wi-Fi HaLow je za IoT (internet of things).

Glavna prednost je uporaba frekvenčnega pasu 900 MHz, kar bo zagotovilo dvakrat daljši domet od trenutnih 2,4 GHz in 5 GHz ter manjšo občutljivost na ovire. Wi-Fi HaLow ni ravno namenjen masovnemu prenosu podatkov, temveč varčni povezljivosti na večje razdalje. Primer so na primer tudi kakšni senzorji, denimo merilnik temperature in vlage v kleti. Podobno funkcijo kot Wi-Fi HaLow opravlja tudi Bluetooth, a slednji...

20 komentarjev

Samsung razvija gigabitni Wi-Fi

Samsung - Samsung je sporočil, da razvijajo Wi-Fi na 60 GHz, ki bo imel najvišjo teoretično hitrost 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je petkrat hitreje od sedanjega prvaka dvokanalnega 802.11ac. Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo že prihodnje leto.

Čeprav se Samsungova najava bere, kot da so sami izumili in izpilili tehnologiji, to ne drži. Standard 802.11ad je v pripravi od leta 2009, standardizirali pa so ga predlani pod imenom WiGig. Kasneje ga je prevzel Wi-Fi Alliance in postal je eden izmed standardov v družini Wi-Fi.

Za višji del spektra (60 GHz) so se odločili, ker je ta del še sorazmerno prost in ni rezerviran; v okolici je 8 GHz prostega spektra. Prinaša višje hitrosti in se izogiba pogostim interferencam, kot so Bluetooth, fluorescentne luči,...

18 komentarjev

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev

WEP in TKIP se počasi poslavljata

vir: Heise
Heise - Že lep čas je znano, da WEP in TKIP ne nudita prave zaščite za brezžične komunikacije, a se še vedno pojavljata kot možnosti tudi v novih napravah. Razlog za to je organizacija Wi-Fi Alliance, ki testira, ali so naprave za WLAN skladne s standardi IEEE, in jim v takem primeru da ustrezen certifikat. Del testa je tudi razumevanje teh dveh zastarelih protokolov, a se bo to v prihodnosti spremenilo.

V naslednjih treh letih bosta namreč TKIP in WEP izpadla iz seznama testov. IEEE ima WEP na seznamu za odstranitev že od leta 2004 in se želi hkrati znebiti tudi TKIP. Od januarja 2011 bo TKIP prepovedan pri novih dostopnih točkah (angl. access point), leto kasneje pa...

12 komentarjev

Prihaja gigabitni WiGig

CNet - Konzorcij Wireless Gigabit Alliance je danes objavil, da je 60 GHz-tehnologija brezžične povezljivosti pripravljena za podjetja člane, da začnejo izdajati nove izdelke s podporo zanjo. Z delovanjem na neuporabljeni frekvenci 60 GHz lahko WiGig teoretično deluje s hitrostjo do 7 gigabitov na sekundo, kar je več kot 10-krat hitreje od trenutnega 802.11n Wi-Fi. Ob tem velja poudariti, da WiGig ni zamenjava klasičnega Wi-Fi, temveč njegovo dopolnilo. Resda je hitrejši, a njegov domet je skromnejši.

WiGig Alliance je povedal še, da so sklenili dogovor z Wi-Fi Alliance, tako da bosta tehnologiji delili specifikacije. Pripravili bodo program za certificiranje, ki bo namenjen napravam Wi-Fi, ki bodo podpirali tudi 60 GHz. V WiGig Alliance upajo, da bodo proizvajalci delali tropasovne naprave s podporo 2,4, 5 in 60 GHz.

18 komentarjev

Intelova tehnologija za prenašanje videa prek 802.11n

X-Bit Labs - Intel je na CES-u predstavil novo tehnologijo brezžičnega prikazovanja, ki omogoča povezavo računalnika z monitorjem ali HDTV s pomočjo posebnih adapterjev prek omrežja 802.11n. Za demonstracijo so uporabili osebni računalnik z mrežno kartico Centrino Advanced-N 6200, Advanced-N +WiMax 6250 ali Ultimate N 6300 povezano s tehnologijo Intel My WiFi in ustrezno programsko opremo. Tako lahko prenašamo HD-video na posebne Netgearjeve adapterje, ki so s pomočjo HDMI povezani na HDTV ali druge naprave.

Tehnologija se zdi na prvi pogled privlačna, je pa vprašanje, kako uspešna bo. Še zlasti ker že obstaja Wireless HDMI, ki za delovanje ne potrebuje posebnih vmesnikov Wi-Fi 802.11n. Druga omejitev je odsotnost predvajanja Blu-rayev na TV zaradi pravic DRM, medtem ko HDMI teh težav nima. Kljub temu bomo novo tehnologijo našli na prenosnikih Dell, Sony in Toshiba od 17. januarja dalje.

11 komentarjev

Eee Keyboard na trgu oktobra

vir: engadget
engadget - Težko pričakovana tipkovnica iz družine Eee, ki je konceptualno na moč podobna slavnemu Commodorju 64, bo na trg po besedah CEOja Asusa, Jerryja Shena, končno prišla v oktobru. Žal še ni potrdil cenovne politike, a naj bi bile napovedi o ceni med 400 in 500 dolarji kar točne. Sistem, vgrajen v tipkovnico, bo vseboval 1,6 GHz procesor iz družine Atom, gigabajt delovnega pomnilnika, 802.11b, g in n WiFi ter Bluetooth povezljivost, brezžično (in žično) HDMI povezavo ter 16 oz. 32 GB SSD. Prototipi so sicer uporabljali Windows XP, a smiselno je predvidevati, da bodo pri Asusu za oktobrski izid slednjega zamenjali s popolnoma svežim Windows 7 oz. morda eno izmed različic Linuxa v poizkusu prihraniti še nekaj zelencev.

16 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

IEEE 802.11g uradno potrjen

IEEE - Pri IEEE-SA (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Standards Association) so včeraj objavili, da so uradno ratificirali IEEE 802.11g standard. Gre za naslednika že dobro poznanega IEEE 802.11b, ki je bil v uporabi predvsem na področju tehnologije brezžičnih omrežij (WLAN). Glavna prednost novega standarda je večja prepustnost, saj prvotno hitrost 11 Mbps poveča na 54 Mbps. Za vse uporabnike obstoječih omrežjih je razveseljivo tudi dejstvo, da je novi protokol združljiv tudi s svojim predhodnikom. Uradna najava.

7 komentarjev

Standard 802.11b dobil naslednika

SiOL - Organizacija IEEE je uskladila novo različico standarda za brezžična računalniška omrežja in jo poimenovala 802.11g. Slednja bo omogočala večjo prepustnost podatkov, teoretično do 54 Mbit/s, praktično pa polovico manj, a je napredek glede hitrosti predhodnika očiten. Oddahnili si bodo tudi proizvajalci naprav s standardom, ki ob lansiranju izdelkov na trg še ni uradno obstajal.

1 komentar