»

Googlovo opozarjanje na nešifrirano e-pošto povečalo delež šifrirane

Google - Google je sporočil, da se je delež elektronske pošte, ki v nabiralnike uporabnikov Gmaila prispe prek varnih, šifriranih povezav, v zadnjem mesecu povečal za 25 odstotkov, kar pripisujejo izrecnemu opozarjanju, kdaj je povezava nezaščitena. V Googlu si želijo, da bi bila sčasoma vsa elektronska pošta šifrirana od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), do česar nas loči še precej časa (tehnologija, kot je PGP, seveda že obstaja, a jo uporablja bolj malo ljudi).

Ko si si zamislili elektronsko pošto, je bil svet popolnoma drugačen - po tedanjem ARPANET-u so prvo elektronsko sporočilo poslali daljnega leta 1971 - in šifriranje tedaj ni bilo pomembno. Toda nešifrirana elektronska pošta je ekvivalent pošiljanja informacij na poštni razglednici, zato jo šifriramo na različne načine. Uporaba protokola TLS za komunikacijo med strežniki poskrbi, da nihče ne more prebrati pošte med...

11 komentarjev

Italija končala preiskavo Googla

The New York Times - Italija je včeraj Google obvestila, da so ustavili preiskavo zoper njih, ki so jo sprožili leta 2009 po pritožbi Italijanske federacije časopisnih založnikov. Srž problema je bila storitev Google News, iz katere se ni bilo mogoče izpisati, ne da bi Google umaknil članke tudi iz glavne baze podatkov za iskanje. Storitev Google News je prikazovala kratke izvlečke članke s povezavami do matičnih spletnih strani, a je po besedah založnikov le malo uporabnikov dejansko hotelo prebrati kaj več in klikniti nanje. Tako jim je Google odžiral promet in oglaševalske prihodke, pri čemer je bila...

0 komentarjev

EFF pripravlja dodatek HTTPS Everywhere

Slo-Tech - Electronic Frontier Foundation skupaj z razvijalci anonimizacijskega projekta Tor pripravlja dodatek za Firefox, HTTPS Everywhere. Dodatek je trenutno še v beta različici, a je že uporaben.

Dodatek omogoča samodejno in privzeto brskanje preko SSL zaščitenih (HTTPS) povezav za številne spletne strani npr. Google Search, Wikipedia, Twitter, Facebook, Paypal, itd. Te strani sicer nudijo https podporo, vendar je njena uporaba pogosto težavna, saj https privzeto ni uporabljen ali pa šifrirane strani vsebujejo povezave na nešifrirane strani. HTTPS Everywhere vse te http povezave prepiše na https. Dodatek omogoča, da uporabniki lahko vpišejo tudi lastna pravila oz. nabor podprtih spletnih strani še razširijo.

Poleg dodatka HTTPS Everywhere svetujemo še uporabo dodatka Pet Name Tool, ki omogoča preverjanje integritete SSL certifikatov spletnih strani.

10 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

Verizon napovedal Droid

TechCrunch - Verizon in Motorola sta končno razkrila svoj Droid Android telefon, ki bo neposredna konkurenca Applovemu iPhonu. Telefon, ki se je nekaj časa kodno imenoval Tao ali Sholes, na MobileCrunchu intenzivno zasledujejo že od samega začetka. Gre za poskus Verizona, Motorole in Googla, ki bodo s skupnimi močmi poskušali premagati iPhone. Poganjal naj bi ga Texas Instruments OMAP3430, ki žene tudi iPhone in Palm Pre. Na zunaj je telefon podoben iPhonu, le da je za spoznanje tanjši. Poleg tega vsebuje kamero s petimi megapiksli, tipkovnico, na dotik občutljiv zaslon in programsko opremo Android 2.0. Uradnega datuma izida še ni,...

30 komentarjev

Googlovo poslovanje nad pričakovanji

Google - V Mountain Viewu so objavili poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili. Podjetje je v tem času zbralo 5,94 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 1,64 milijarde dolarjev oz. 27 odstotkov več leto poprej. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v luči teh številk optimistično izjavil, da je po njegovem prepričanju najhuje že za nami, tako da v prihodnost zrejo zelo optimistično. Tako se pripravljajo na nove velike investicije, pospešili so program zaposlovanja, budno spremljajo trg za morebitne ugodne prevzeme itn.

Prva taka večja novost, ki jo bodo uvedli, bo Google Editions. Konkurenca Amazonu bo uporabnikom...

3 komentarji

CentOS v težavah

Slo-Tech - CentOS, najbolj znani klon RedHat-a, oz prominentnega Severnoameriškega ponudnika Linux-a, kot mu pravijo sami, je na svoji spletni strani objavil odprto pismo ustanovitelju projekta. Lance Davis je namreč že nekaj časa neaktiven, poleg tega pa ni možno priti v stik z njim. Problem pa povzroča dejstvo, da je lastnik domene in računov, kamor se stekajo donacije, nekateri razvijalci pa se tudi sprašujejo kam je izginil denar, saj ga razvijalci niso dobili.

Odprto pismo je očitno dejanje obupa razvijalcev, ki želijo projekt ohraniti pri življenju.

In hkrati dobro opozorilo ostalim, da ni zdravo vse moči prepustiti enemu samemu človeku.

20 komentarjev

Odprto pismo Googlu za povečanje varnosti

Slo-Tech - Skupina 38 uglednih raziskovalcev in akademikov je včeraj Googlovemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu poslala odprto pismo, v katerem Google pozivajo, naj za storitve Google Mail, Google Docs in Google Calendar privzeto omogoči HTTPS šifrirane povezave.

Google sicer omogoča prijavo preko varne HTTPS povezave, vendar pa povezava kasneje delno poteka na ne-šifriran način. Stalno šifriranje je namreč potrebno omogočiti med nastavitvami pod Browser connection, kjer je treba vključiti Always use https.

Podpisniki pisma poudarjajo, da bi morala biti privzeta opcija, da je povezava vedno šifrirana, s čimer bi precej povečali varnost, hkrati pa ne bi bistveno upočasnili same povezave do strežnika.

11 komentarjev

Google časopisom: Ne napadajte nas

Slashdot - Nedavno so ameriški časniki javno obtožili Google, da jim s svojim agregatorjem novic škodijo, saj ljudje vse važnejše novice izvedo kar na Googlu. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je kar ostro odzval na te trditve in časnikarjem navrgel, da naj se ne bodejo z Googlom, saj bodo na tak način svoje bralce obrnili zoper sebe oz. odtujili (točne besede so bile še nekoliko sočnejše). Po Schmidtovih besedah sodi Googlova uporaba vsebine spletnih časopisov v pošteno rabo (fair use), tako da podlage za zamere ne bi smelo biti. Pohvalil je njihovo hitro usvojitev interneta, a so po nagli vpregi novega medija časniki nekoliko zaspali in svojih spletnih manifestacij niso prilagajali času.

Kot so zapisali na Googlovem blogu, Google vsak mesec na spletne strani časopisov napoti na milijarde uporabnikov. Poleg tega časniki z uporabo AdSensa za prikazovanje oglasov služijo milijone, kar prav tako omogoča Google. Uporabnikom namreč ponudijo ravno toliko vsebine, da jih začne zanimati in...

4 komentarji

Boj med IBM in Microsoft

Ars Technica - Že nekaj časa se odvija zanimiv boj med IBM, velik zagovornik OpenDocument, ter Microsoft, ki podpira svoj lasten Open XML format. Te dni je bilo moč zaslediti veliko napisanega na to temo, tako iz ene kot iz druge strani. Danes je presenetil Microsoft z objavo odprtega pisma, v katerem ostro napada IBM za njihove izjave o Open XML formatu.

Več na to temo si lahko preberete na ars technica.

50 komentarjev

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar