»

Facebook investitorje pozitivno presenetil

Facebook - Facebook je v prvem letošnjem četrtletju posloval odlično, je na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Mark Zuckerberg. Prihodki so se v primerjavi z lanskim letom dvignili za polovico na 5,4 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je podjetje potrojilo, saj je znašal 1,5 milijarde dolarjev. To je kvišku izstrelilo tudi delnico Facebooka, ki je takoj po objavi pridobila deset odstotkov vrednosti in je danes med trgovanjem dosegla vrednost 120 dolarjev, kar je najvišja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je Facebook leta 2012 v javni ponudbi delnici prodajal po 38 dolarjev, v naslednjih mesecih je njihova vrednost padla vse do 18 dolarjev, danes pa je trikrat višja kot ob začetku kotacije. Po slabših rezultatih Appla,...

16 komentarjev

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in...

7 komentarjev

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Goldman Sachs vložil pol milijarde v Facebook

The New York Times - Največja ameriška investicijska banka Goldman Sachs je vložila 450 milijonov dolarjev v Facebook in v zameno prejela 0,9-odstotni delež podjetja, poroča The New York Times. Z malo matematike ugotovimo, da je po cenitvi banke Facebook vreden astronomskih 50 milijard dolarjev. Digital Sky Technologies iz Rusije je v Facebook vložil 50 milijonov dolarjev, Goldman Sachs pa želi od svojih strank nabrati še poldrugo milijardo dolarjev za investicijo v Facebook.

Na prvi pogled se zdi investicija Goldman Sachsa nenavadna, saj gre za investicijsko banko in ne klasičnega investitorja, a videz vara. Kupčija bo Goldman Sachsu prinesla marsikatero korist, saj so si s tem praktično že zagotovili, da bodo prav oni izbrani za...

17 komentarjev

Facebook predstavil nov način komuniciranja

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

CNet - Mark Zuckerberg je na težko pričakovani tiskovni konferenci predstavil nov način komuniciranja, kot si ga je zamislil Facebook in so ga časniki prejšnji teden najavljali kot ubijalca e-pošte. Pri razvoju sistema, ki je trajal 15 mesecev, se je Zuckerberg zanesel na pogovore s srednješolci, ki so tekstovna sporočila, elektronsko pošto in obvestila prek Facebooka označili za prepočasne in preveč formalne. Facebook je zato razvil nov sistem, ki je konglomerat obstoječih tehnologij.

Sistem vključuje elektronsko pošto, Facebookova sporočila, Facebookov klepet, tekstovna sporočila na mobilnikih in druge protokole za hipno sporočanje. Novost so poimenovali tekoče sporočanje (seamless...

43 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Microsoft napovedal sodelovanje s Facebookom pri iskanju

CNet - Navzočnost Facebooka na vseh ravneh internetnega življenja se preliva tudi v iskanje po spletu, saj je Microsoft napovedal, da bo sodeloval s Facebookom pri izpisovanju iskalnih zadetkov na svojem Bingu. Uporabniki bodo kmalu dobili možnost prebiranja rezultatov iskanja, ki bodo vsebovali tudi teme, skupine, interese, pojme in drugo, kar bodo njihovi prijatelji na Facebooku označili s klikom na gumb Všeč mi je (Like). Novost so predstavili danes ponoči po evropskem času na Microsoftovi izpostavi v Silicijevi dolini. Podjetji pravita, da bodo rezultati iskanja na ta način kakovostnejši, saj bomo dobili...

18 komentarjev

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Čigav je Facebook?

ComputerWorld - V javnosti je doslej veljalo prepričanje, da je ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg tudi njegov največji lastnik. Spletni oblikovalec Paul D. Ceglia iz Wellsville v New Yorku pa je konec preteklega meseca vložil tožbo na newyorško sodišče, v kateri trdi, da je sam 84-odstotni lastnik priljubljene spletne strani. Ceglia trdi, da je podpisal pogodbo z Zuckebergom o dizajnu in pisanju strani, za kar mu je bilo obljubljeno 1000 dolarjev in 50-odstotni delež, ki se je za vsak dan do dokončanja strani po 1. januarju 2004 povečal za odstotek. To sedaj znaša, je izračunal Ceglia, 84 odstotkov.

Facebookov tiskovni predstavnik Andrew Noyes odgovarja, da je tožba smešna. Toda to bodo morali dokazati na sodišču, saj je to ob vložitvi sodbe Zuckerbergu začasno prepovedalo razpolaganje s sredstvi Facebooka, primer pa posredovalo zveznemu sodišču.

27 komentarjev

Digital Sky Technologies kupil ICQ

ICQ

Slo-Tech - Digital Sky Technologies (DST) je najavil namero o prevzemu ICQ-ja, ki je od leta 1998 v lasti AOL-a. Za nakup bodo odšteli 187,5 milijona dolarjev, čeprav je AOL sprva hotel iztržiti dvakrat več. Na lanski dražbi so sodelovali še Naspers, ProfMedia in Tencent, a so ponudili premalo.

ICQ je bil eden prvih sistemov za instantno sporočanje (angl. instant messaging, IM), ki je bil sprva popularen po vsem svetu, kasneje pa ga je na Zahodu izpodrinila konkurenca. Leta 1996 predstavljeni ICQ izraelskega podjetja Mirabilis je ostal priljubljen v Rusiji in drugih vzhodnoevropskih državah, znatno število...

20 komentarjev

Elpida zbrala svežih 200 milijonov dolarjev

X-Bit Labs - Japonski izdelovalec DRAM-a Elpida je objavil, da namerava z dokapitalizacijo zbrati svežih 200 milijonov dolarjev kapitala. Od tega bodo 125 milijonov dolarjev zbrali s pravo dokapitalizacijo, saj bodo izdali nove delnice in jih prodali Kingstonu, kar jim bo prineslo 4,8-odstotni delež v Elpidi, medtem ko bo preostanek 75 milijonov dolarjev dolžniškega kapitala v obliki obveznic, ki jih bo kupilo isto podjetje. Z zbranim denarjem si želi Elpida zagotoviti mehak prehod na nove proizvodne procese. Svojo tovarno v Hirošimi namreč posodabljajo s 65- na 40 nm-proces, kar ni poceni.

Kingston je ta hip največji proizvajalec pomnilniških modulov na svetu in tudi Elpidin partner. Od Elpide kupujejo čipe za DRAM, hkrati so tudi podizvajalec za proizvodnjo Elpidinih lastnih modulov, sodelujejo pa tudi pri razvoju naslednje generacije modulov. Elpida je že lani zbrala 844 milijonov dolarjev svežega kapitala, v kar ji je prisililo padanje cen pomnilnika.

0 komentarjev

IT-sistem ameriške Tajne službe 60-odstotno zanesljiv

ABC News - Če se morebiti hudujete nad zastarelo opremo v naših javnih ustanovah, se lahko zadovoljno namuznete ob podatku, da tudi v slavni Tajni službi ZDA ni nič kaj bolje. Kot so izbrskali na ABC News, so v tajnem poročilu ugotovili, da ima Tajna služba staro opremo, ki deluje le 60 odstotkov vsega časa. Njihov osrednji računalnik (mainframe) je iz 80. let, problemi z računalniškim sistemom pa so tako izraziti, da so se obrnili celo na NSA, ki jim je pripravila celovito oceno sistema.

O težavah priča že notranja okrožnica iz leta 2009, ki pravi, da 42 aplikacij teče na IBM-ovem mainframu iz leta 1980 z zanesljivostjo 68 odstotkov. Nadgradnja sistema bi stala 187 milijonov dolarjev, ki jih ni....

25 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo...

4 komentarji

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev