»

Google Labs ukinjen

Google - Google je včeraj sporočil, da bodo ukinili storitev Google Labs. Šlo je za eno najbolj priljubljenih Googlovih domislic, v kateri so predstavili vrsto izdelkov in storitev v beta ali celo alfa fazi, preden so bili pripravljeni za uradno splavitev. Da bi bolje usmerili svoj razvoj v manj različnih smeri in predvsem na že izdane izdelke, bodo Google Labs postali zgodovina, s tem pa tudi večina tamkajšnjih nedokončanih projektov, je zapisal Bill Coughran, Googlov podpredsednik za raziskave in sistemsko infrastrukturo.

Večina jih bo ukinjena, ne pa vsi. Nekaj izmed uporabnih članov Google Labs bomo našli na Android Marketu, o čemer nas bo Google obvestil na straneh Google Labs. To vseeno ne pomeni zastoj...

4 komentarji

Google dodal iskanje po letalskih prevozih

Iskalnik najde večino evropskih letališč in je na voljo v 10 jezikih

Google - S poletjem pred vrati je Google v svoj iskalnik vdelal hitro iskanje po letalskih prevozih. Z vnosom poizvedbe "flight from X to Y", npr flight from Ljubljana to London, je mogoče dobiti informacijo o odhodu in prihodu rednih letalskih linij na tej relaciji.

Podatka o ceni še ni, vendar prihaja. Prav tako bo možno iskati po tipih destinacije ("flight to somewhere sunny") in ceni (".. under €300").

Storitev je Google integriral po lanskem nakupu ameriškega podjetja ITA software, ki se ukvarja prav z zbiranjem in katalogiziranjem podatkov o letalskih prevozih. Ameriško Ministrstvo za pravosodje je prevzem odobrilo šele sredi aprila letos, zaradi pomislekov konkurenčnih strani (Expedia, Priceline, Travelocity, ..). Google je vmes na svojem Public Policy Youtube profilu celo izdal posnetek, s katerim je poudaril svojo zavezanost potrošnikom...

6 komentarjev

Gmail dodal sortiranje pošte po pomembnosti

Google - Google je priskočil na pomoč uporabnikom njegovega elektronskega predala, ki dnevno dobivajo veliko elektronskih sporočil. Doslej je namreč Google samodejno odstranjeval le nezaželeno elektronsko pošto oziroma spam, a to za marsikoga ne zadošča več. Da bi olajšali življenje prejemnikov ogromnih količin pošte, so dodali funkcijo Priority Inbox. Gre za nadgradnjo klasičnih zastavic (pomembno in nepomembno), ki jih elektronska pošta že pozna, a jih uporabniki bodisi prezirajo bodisi zlorabljajo.

Ta bo odslej vsako sporočilo razvrstila v eno izmed treh kategorij: pomembno in neprebrano, označeno (tu so sporočila, ki smo jih označili za poznejše prebiranje) ali vse ostalo. Gmail bo poizkusil sam ugotoviti, katera sporočila so pomembna. V ta...

35 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na iPhonu

Slo-Tech - Eden izmed svetih gralov računalništva ostaja strojno prevajanje, ki navkljub eksponentni rasti surove računske moči, velikih sistemov pravil in ogromnih korpusov, še ni doseglo ravni človeških prevajalcev. Širšim množicam najbolj znan poliglot je Google, ki na svojih straneh nudi prevajanje med več kot 40 jeziki. V nekatere prevaja bolj, v druge manj uspešno.

Novoustanovljeno podjetje Jibbigo LLC, ki ga vodi Alex Waibel, profesor na znani Carnegie Mellon University, je izdalo aplikacijo za iPhone, ki tolmači govorjeno besedilo iz angleščine v španščino in obratno. Kot je videti na reklamnem posnetku, zadeva funkcionira zadovoljivo dobro za preprosto in lepo izgovorjene stavke. Avtorji pravijo, da za zdaj aplikacija podpira 40.000...

17 komentarjev

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

vir: engadget
engadget - Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in...

332 komentarjev

Google predstavil Squared

Levo Wolfram Alpha, desno Google Squared

CNet - Pred približno tremi tedni je Google v okviru svojih eksperimentalnih storitev Labs pokazal prve zametke novega izdelka, ki naj bi bil Googlov odgovor na strukturirano podajanje informacij iz različnih virov Wolfram Alphe. Sedaj je izšla uradna verzija, katere zasnova je podobna. Squared pobere informacije z vseh internetnih vetrov in jih poskuša uporabniku narediti obvladljivejše s predstavitvijo v obliki preglednice. Ali je Google tu opravil svojo domačo nalogo bolje od matematikov? Prvi testi kažejo, da ne.

Poglejmo si povsem banalen primer, za začetek z ameriškega področja, da razvrščevalcema informacij že v prvo ne damo izgovora z eksotičnim kulturnim območjem, kamor bi oba brez sramu...

22 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Google govori 41 jezikov

Slo-Tech - Google postaja iz dneva v dan boljši poliglot, saj mu inženirji in lingvisti pridno dodajajo nove jezike, ki jih razume. Z zadnjim dodatkom turščine, tajščine, madžarščine, estonščine, albanščine in galicijščine podpira prevajanje med 41 jeziki v poljubni kombinaciji (torej 1640 dvojic). Google trdi, da s tem dosega materne jezike 98 odstotkov vseh uporabnikov, kar je impresivna številka. Odveč je poudariti, da Google že od lani prevaja tudi v slovenščino in iz nje, kar so podjetni nigerijski lopovi že začeli izkoriščati.

Google ni prvi niti edini ponudnik strojnih prevodov na spletu, je pa zagotovo največji, najobširnejši in najbolj znani. Že dolgo časa je naokrog Babelfish oz. riba babilonka, ki jo je prvi odkril Arthur Dent, Slovenci pa se lahko za angleško-slovenske in obratne prevode zatečemo tudi k Amebisovi rešitvi. Prevajanje med jeziki je zahteven problem, ker jeziki uporabljajo različne načine opisa sveta, tako da ni moč postaviti bijektivne preslikave ali pa prevajati...

30 komentarjev

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
  • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
  • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
  • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
  • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
  • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
  • nov multimedia plugin temelječ na Xine
  • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev

Windows 2000 SP3 beta

Overclockers.com.au - Microsoft je svojim beta testerjem začel razpošiljati beta različico tretjega paketa popravkov za operacijski sistem Windows 2000. Zaradi sklenjene NDA pogodbe s testerji (NDA = Non-Disclosure Agreement = Sporazum o tajnosti podatkov) je o paketu znanega bolj malo, predvideva pa se, da bo kar obsežen, saj bo zasedel nekaj čez 110 megabajtov. V SP3 bomo poleg nebroja popravkov ugledali še kopico novih zmožnosti, kot so avtomatsko nameščanje popravkov (vsem znano iz Windows XP) ter, bolj zanimivo, možnost skritja privzetih programov. Če se uporabnik odloči, da noče več gledati Internet Explorerja ter da mu je Mozilla bližje duši, lahko po novem skrije ikono Internet Explorerja - vsaj tako sem jaz to razumel. Nova možnost naj bi bila uvedena zaradi antitrustovskih tožb proti Microsoftu. Klik!

2 komentarja