»

Berkeley bo onemogočil dostop do 20.000 videoposnetkov predavanj

Slo-Tech - Ugledna ameriška univerza Berkeley na svojih spletnih straneh webcast.berkeley.edu javno in brezplačno ponuja več kot 20.000 videoposnetkov z različnih predavanj in podcastov, ki jih lahko kdorkoli na svetu uporablja za izobraževanje. Toda tako bo le do 15. marca, potem pa jih bo univerza zaklenila in dostop omogočila le lastnim študentom. Razlog za drastičen ukrep pa je neverjeten - zakonska prisila glede zagotavljanja dostopnosti invalidom.

Posnetki niso imeli podnapisov, zaradi česar gluhim niso razumljivi. To je v nasprotju z zakonom Americans with Disabilities Act iz leta 1990, na kar sta pravosodno ministrstvo lani v uradni pritožbi opozorila dva zaposlena na washingtonski...

41 komentarjev

CERN zagnal LHC@home 2

Daily Tech - CERN je v sodelovanju UNITAR-jem (Inštitut Združenih narodov za izobraževanje in raziskovanje) in Univerzo v Ženevi ustanovil Citizen Cyberscience Centre (CCC), ki omogoča prostovoljno sodelovanje javnosti pri raziskovalnih projektih v CERN-u. V ponedeljek so začeli javno testiranje projekta LHC@Home2, ki deluje podobno kot kopica ostalih iniciativ @home - uporabniki z namestitvijo odjemalca na svoj računalnik donirajo neporabljeni procesorski čas za raziskovalne izračune. Pionirja tega sta bila iskanje Nezemljanov s SETI@home in računanje zvijanja proteinov s Folding@home.

Podobno lahko znanosti pomagamo tudi z LHC@Home2. Prva verzija je bila izdana že leta 2004 in je omogočala računanje dizajna, gradnje in...

24 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

SETI upihnil 10. svečko

observatorij Arecibo

vir: TG Daily
TG Daily - 17. maja leta 1999 so javno predstavili takrat precej revolucionaren projekt SETI@home, katerega namen je najti inteligentno, izvenzemeljsko življenje, saj so uvedli distributirano računanje, ki se ga danes poslužuje mnogo projektov. Prednost so predvsem lestvice in z njimi povzano tekmovanje, krovna organizacija pa ima prednost brezplačnega preračunavanja velike količine podatkov, saj vodilni na lestvicah uporabljajo nekaj večjedrnih, večprocesorskih sistemov (in zmogljivih grafičnih kartic), da bi pri vrhu tudi ostali. Celoten koncept je v desetih letih močno zrasel, SETIjeva domača univerza, kalifornijski Berkeley, pa je dom tudi projektu BOINC (Berkeley...

20 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev

Opteron in Seti@Home

Amdmb.com - Medtem ko smo danes stopili med prvih 200 pri iskanju vesoljčkov (več boste izvedeli kmalu), bo za še boljši rezultat potrebno pognati še kak sistem. Tak s štrimi Opteroni bi bil kar v redu. Amdmb so pognali Setija na taki mašini in zapisali ugotovitve. Le en 1,8 gigaherčni Opteron se lahko po hitrosti računanja meri s 500 MHz hitrejšim Athlonom XP (2,3 GHz) s Thoroughbred jedrom.

Mislili pa so, da bodo ob vklopu še preostalih treh procesorjev precej zmanjšali končni rezultat posameznega procesorja, a izkazalo se je, da temu ni tako. Čas računanja štirih paketkov pri obremenjenih vseh štirih procesorjevso je bil zelo enak času, ki ga je potreboval en procesor za en paketek. Kaj nam to pove? Tudi če v sistemu tečejo vsi štirje procesorji hkrati, to ne vpliva bistveno na porabo drugih sistemskih virov, kar je velika prednost Opteron sistemov.

33 komentarjev

Slo-Tech in SETI

SETI@Home - Že dolgo nismo poročali o naši SETI skupinici, a to ne pomeni, da je le-ta neslavno propadla, saj še vedno drži zavidljivo 319. mesto med vsemi ekipami sploh ter celo 176. mesto samo med klubi. V Slo-Tech klubu je prijavljenih 353 uporabnikov, ki so skupaj obdelali 145.158 paketkov ter tako prispevali nepredstavljivih 174,30 let procesorskega časa. Poudariti je potrebno tudi, da ima kar 42 uporabnikov obdelanih že več kot tisoč paketkov. Pohvalno. V kolikor se želite včlaniti ali pa samo pregledati statistike, klik!

11 komentarjev

Vdor v SETI bazo podatkov

The inquirer - Kot poročajo na Inquererju, se je večje število uporabnikov projekta Seti@Home pritožilo, da ima baza e-mail naslovov uporabnikov luknje. Prejeli so namreč sledeč mail:

"From : null admin9@cyberspace.org
"To : xxxx
"Date : Sun, 10 Nov 2002 04:24:03 -0500


"Dear Seti@home user
"s3ti s0ftwar3 haz h0l3es! w3 hav3 th3 intir3 databas3 onc3 again s3ti databas3 s3curity suxs larg3 on3s.

"UFCF Cr3w 2oo2 - m33y chrismax dipshit!"


Kot lahko zasledimo tukaj, se na Inquererju (pa upam da tudi na Berkeleyu) trudijo, da bi prišli zadevi do konca, ter preverili, kdo je skupina UFCF Cr3w 2oo2, in ali je to resno opozorilo ali pa so imeli hekerji le srečo.

4 komentarji

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

Ali se SETI seli na Luno?

CNN - Gotovo ni več med bralci osebe, ki nebi poznala programčka SETI, s katerim si znanstveniki že dalj časa prizadevajo, da bi odkrili dokaze o obstoju inteligentne nezemeljske vrste. Celoten SETI deluje na principu lovljenja frekvenc iz vesolja, na podlagi katerih naj bi odkrili tuje civilizacije. Zaenkrat še ni vidnejših uspehov, saj znanstvenikom še ni uspelo najti kake nezemeljske kulture. Krivec za to naj bi bila tudi Zemlja sama, saj se od njene atmosfere odbijajo nekatere izjemno nizke frekvence, poleg tega pa iskanje otežujejo še številne motnje v ozračju v obliki radijskih in televizijskih valov, itd. Zato so se znanstveniki ogreli za izgradnjo ogromnega teleskopa na Lunini površini. Prednost take gradnje se odraža v tem, da na Luni ni toliko motenj, kot na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi gradnja trajala 15 let, vendar pa je projekt malce vprašljiv. Cena projekta naj bi bila ogromna, denarja pa ni nikoli dovolj. ESA in NASA zaenkrat raje razvijata nove tehnologije,...

14 komentarjev

Napad na SETI@home

MSNBC - SETI@home, priljubljen programček za iskanje izvenzemeljskega življenja, je bil žrtev napada.
Hekerji so izkoristili prenos podatkov, ki se izvrši, ko računalnik konča obdelavo podatkov in jo pošlje na Berkeley z uporabnikovo ID številko in serverji nazaj pošljejo novo enoto obdelave podatkov, vključno z uporabnikovim e-poštnim naslovom in statistiko uporabe. Tako so pridobili več deset tisoč e-poštnih naslovov, nato pa poslali na te naslove spam, ki se je glasil, da so opravili vdor v bazo podatkov in da vedo vse o uporabnikih.
V SETI@home pa pravijo, da so že zakrpali to varnostno luknjo.
Podrobnosti o tem napadu si lahko ogledate v tem članku.

10 komentarjev