»

Intel izgubil pritožbo, dolžan 1,06 milijarde evrov

Europa.eu - Splošno sodišče Evropske unije je zavrnilo Intelovo pritožbo na odločitev Evropske komisije leta 2009, ki je Intelu naložila plačilo 1,06 milijarde evrov globe zaradi zlorabe monopolnega položaja. Intel se je na odločitev hitro pritožil in po petih letih je bitko izgubil.

Gre za odločitev z dne 13. maja 2009, s katero je Evropska komisija ugotovila, da je Intel ravnal v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Sporen je bil Intelov program popustov, ki so jih bili deležni Dell, HP, NEC in...

13 komentarjev

New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Intel - V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi....

11 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja tožen tudi v ZDA

CNet - Po milijardni globi, ki jo je Intelu izrekla Evropska komisija zaradi zlorabe monopolnega položaja, ko so na sestavljavce računalnikov pritiskali (ali pa nedovoljeno stimulirali), naj ne vgrajujejo preveč konkurenčnih procesorjev, se začenja podobna zgodba pisati tudi v ZDA. Newyorški generalni tožilec Andrew M. Cuomo je včeraj vložil tožbo (PDF) zoper procesorskega giganta. Očitki so znani: proizvajalci sistemov so dobivali neprimerne popuste za ohranjanje monopolnega položaja Intela. S tožbo želijo preprečiti nadaljnja monopolna dejanja Intela, obnoviti izgubljeno konkurenco in povrniti denarno izgubo, ki so jo zaradi te prakse utrpela newyorška podjetja, potrošniki in državni aparat.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je že podal uradno stališče podjetja. Seveda se z navedbami ne strinjajo in pravijo, da so bili uporabniki pravzaprav na boljšem zaradi nižjih cen. Poleg tega je vse znano že iz postopka v Evropi in AMD-jeve tožbe iz leta 2005, tako da kaj...

37 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

Intel: Evropska kazen nas ni prizadela

Reuters - Ko je Evropska komisija pred dvema tednoma prisodila Intelu več kot milijardo evrov kazni zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje in izsiljevanja, je bilo seveda prvo vprašanje, kako bo taka globa vplivala na kondicijo podjetja. V Intelu zatrjujejo, da ne bistveno. Stacy Smith, prva zadolžena za finance, pravi, da še vedno ustvarjajo zadosten denarni tok, da bodo z lahkoto plačali kazen, nadaljevali z investicijami in izplačali dividende. Kot so ponovili že ob koncu prvega četrtletja, krizi navkljub ne nameravajo zmanjšati vrednosti dividend. Njihova bruto trgovska marža je v prvem kvartalu zdrsnila s 53,1 na 45,6 odstotka, kar je zanje premalo. Pričakujejo, da bo ta ponovno v normalnih mejah med 50 in 60 odstotki v drugi polovici letošnjega leta, ko si bo trg nekoliko opomogel.

20 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev

Nvidia okrcala Intel zaradi nelojalne konkurence

Reuters - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsung Huan je v intervjuju označil Intelovo prakso kot umazano, poroča Reuters. Nvidia namreč proizvaja grafične čipe, ki sodelujejo z Intelovimi procesorji Atom v nizkocenovnih netbookih, sporna pa je cenovna politika. Intel posamezen Atom prodaja za 45 dolarjev, medtem ko je cena za Atom v celotnem paketu s čipovjem in grafiko zgolj 25 dolarjev, kar je po Huanovem mnenju nelojalna konkurenca. Spomnimo, da je Intel prejšnji teden prejel udarec Evropske komisije, ki ga je olajšala za 1,06 milijarde evrov zaradi umazanega boja proti AMD-ju. Intel jasno odvrača, da ne kršijo nobenih zakonov, saj nikogar k ničemur ne silijo. Se jim pa zdi logično, da kupcem celega paketa ponudijo boljšo ceno ali popust, če hočete. Nvidia se ne strinja, a po besedah izvršnega direktorja ne bo šla tožit.

11 komentarjev

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Ta teden kazen Intelu

Reuters - Poročali smo že, da se EU pripravlja, da bo kaznovala Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja. Več virov trdi, da se bo to zgodilo še ta teden. Reuters piše, da se naj bi to zgodilo jutri. Višina globe, ki jo bodo naložili Intelu, še ni znana, je pa navzgor omejena na 10 odstotkov letnega prometa, kar bi v Intelovem primeru znašalo 3,8 milijarde dolarjev.

Jabolko spora so popusti, ki jih je Intel ponujal izdelovalcem računalnikov, če so ti omejili ali črtali uporabo AMD-jevih čipov v svojih sistemih. Intel je namreč proizvajalcem postavil zgornje meje, koliko odstotkov sistemov z AMD-jevimi procesorji še lahko prodajo. NEC-u so jih dovolili 20 odstotkov, HP-ju pet, Lenovu in Dellu pa sploh nobenih, če so želeli dobiti poceni procesorje. Pričakuje se, da bo Evropska komisija poleg globe od Intela zahtevala še ukinitev spornih popustov. Intel vztraja, da niso storili nič nezakonitega.

24 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Evropska komisija&Intel

AnandTech - Evropska komisija raziskuje Intel-ovo umazano taktiko igre. Očitno je šel Intel s svojo agresivno politiko trženja tokrat predaleč. Evropski komisiji gre namreč v nos Intel-ova "Intel Inside" marketinška oznaka. Le-ta naj bi namreč nagrajevala proizvajalce računalnikov, ki uporabljajo le Intel-ove čipe in kaznovala tiste, ki bi uporabljali čipe konkurenčnih proizvajalcev. Da povzamem: evropska komisija je jezna na Intel, ker le-ta daje na računalnike s samo Intel-ovimi čipi "Intel Inside" nalepke. Šlo naj bi za nelojalno konkurenco, ki spodbuja uporabo izključno Intel-ovih čipov, čeprav bi drugi, konkurenčnih proizvajalcev, prinesli boljše rezultate za potrošnika.

4 komentarji