»

Chrome dobil funkcijo Remote Desktop

CNet - Google je v svoj brskalnik Chrome vpeljal novo funkcijo, ki je za zdaj še v beta fazi, a je kljub temu že zelo uporabna. Imenuje se Chrome Remote Desktop in prek brskalnika na računalnik prinaša možnost oddaljenega dostopa (podobno kot recimo Remote Desktop v Windows) in krmiljenja. Tovrstna orodja seveda že obstajajo, a Googlov pristop je unikaten zato, ker poteka iz brskalnika Chrome in je neodvisen od operacijskega sistema. Podprti so Windows, Linux, Mac OS X in Chrome OS.

Googlova implementacija je še v povojih, a že povsem zadovoljivo deluje. Izvedena je prek P2P-povezave z libjingle z PseudoTcp (Googlove knjižice, ki podpirajo UDP, TCP ali relay prek Googlovih strežnikov). Povezava je seveda šifrirana...

53 komentarjev

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke...

158 komentarjev

Chrome za Linux in Mac OS X

Google Chrome

vir: Slashdot
Slashdot - Od včeraj so na voljo prve različice brskalnika Google Chrome za Linux in Mac OS X. Selitev brskalnika na ti dve platformi je trenutno sicer še vedno v zgodnji fazi in tako še ni primeren za vsakdanjo uporabo. Če pa koga hudo mika, si lahko razvojne verzije Chroma pretoči s strani za razvijalce.

Pogumni se bodo morali spopasti z nedelovanje videa na straneh, kot je YouTube, nedelujočimi nastavitvami in tiskanjem. Pri Googlu še posebej poudarjajo, da zaenkrat te različice Chroma niso niti v alfa fazi in naj jih uporabniki ne prenešajo, če se nočejo spustiti v vode nedokončane, nepredvidljive in do domačih živali nevarne kode. Opozorila in manjkajoče funkcije si...

11 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev

Google Chrome gre na televizijo

Slashdot - Po tem, ko se je na japonskem Googlu pojavil kratek (reklamni) video Googlovega spletnega brskalnika Chrome, so dobili ogromno pozitivnega odziva. Zato so se pri Googlu odločili, da bodo začeli reklamno kampanjo tudi na televizijskih zaslonih. Po pogovrih s TV marketinškim oddelkom so našli skupni jezik za čimboljšo predstavitev prednosti Chrome-a, ta vikend pa se je začelo testno predvajanje oglasov na nekaterih televizijskih mrežah. Če bo odziv oziroma dvig popularnosti brskalnika dovoljšen, bodo verjetno sprožili precej bolj obširno kampanjo. V vsakem primeru pa je ogled 11 kratkih oglasov za Google Chrome skoraj obvezen, oglašujejo pa jih tudi na strani The New York Times. Klik!



Googlovi oglasi imajo celo svoje oglase!

12 komentarjev

Google zamenjal kosilnice s kozami

TechCrunch - Tudi Google pomaga svetu z zmanševanjem emisij ogljikovega dioksida, pa čeprav na rahlo bizaren način. Za košenje trat okrog sedeža podjetja so namreč najeli skupino koz, ki bodo trato popasle namesto kosilnic, na plačilni listi pa se je znašla še škotska mejna ovčarka Jen, ki bo kozam preprečevala uganjati neumnosti.
Google pravi, da jih najem koz stane približno enako, kot košenje, obenem pa naj bi bilo mnogo bolj zabavno gledati koze, ki mimogrede zemljo še pognojijo, med pašo, kot poslušati glasne bencinske kosilnice. Čreda dvestotih koz bo za košnjo potrebovala en teden, na delo pa jih...

42 komentarjev

Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

The Register - V zadnjem času je zelo popularno registrirati tak ali drugačen patent ali pa zgolj blagovno znamko in potem poskušati izsiliti od podjetij, ki stvar dejansko prenesejo v prakso, kakšen milijon dolarjev. Tokrat so na tapeti Google in še 47 drugi podjetij, ki so kdaj izustila besedo Android.

Google je z imenom Android poimenoval svoj odprtokodni, na Linuxu zgrajeni operacijski sistem, ki poganja mobilne telefone in druge miniaturne prenosne naprave. Oktobra 2007 so poskušali registrirati Android kot blagovno znamko, a so njihovo vlogo februarja 2008 zavrnili. Razlog je Erich Specht, razvijalec programske opreme za Village of Palatine v Illionisu, ki je prej ustanovil podjetje Android Data in leta 2002 registriral blagovno znamko Android.

Google se je seveda avgusta 2008 pritožil, saj takrat Android Data ni obstajal že več kot štiri leta, a jih je patentni urad zavrnil. Google je novembra še enkat poskusil in zahteval začasno ukinitev stare blagovne znamke Android Data, dokler ne bi...

18 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Zip svet spet enoten, vsaj delno

PC World - Danes je v PC svetu zip format praktično že standard. Vseeno pa se skoraj vedno najdejo podjetja, ki mislijo, da imajo odlično idejo s katero lahko še dodatno izboljšajo nekaj in to še patentirajo za povrh. Takšna je tudi zgodba s podjetjem PkWare, ki ga poznamo predvsem po programu PkZip. Tako so na začetku lanskega leta dodali šifriranje in digitalno podpisovanje arhivov. Vse skupaj so prijavili tudi patentemu uradu. Na drugi strani pa je WinZip predstavil svojo različico šifriranja. Seveda formata nista združljiva. Medtem ko je že izgledalo, da se bo zip svet ločil na dva dela, sta podjetji vseeno našli skupni jezik in zdaj delata na skupnem, odprtem formatu.

Svetova nista dva, svet je eden ...

10 komentarjev

Izpad novic...

Jaz - Jah, kaj naj rečem... Upam, da mi boste verjeli... Luni, naš vrhovni bwana, je ta vikend off-line [:D]. In, kot posledica tega, sem jaz dobil čast pisanja novic za čez vikend. Problem je pa nastal, ko je pri nas, v Grosupljem, zmanjkalo vode ter telefona NAENKRAT! Ne sprašujte kako, ne sprašujte zakaj... Saj veste, Murphy se prikaže točno takrat, ko to najmanj potrebujemo...

0 komentarjev