»

Pogled nazaj: prvi netbooki

Slashdot - Dandanes so netbooki pravcati hit, eden najhitreje rastočih računalniških segmentov. Njihova zgodovina se začenja okrog leta 1996, poroča Slashdot, ko je Toshiba predstavila svoj Libretto 70CT, ki je takrat nosil oznako subnotebook oz. podprenosnik po naše. Šlo je namreč za prvi model, ki bi ustrezal večini današnjih definicij netbookov - imel je povezljivost (IR in kartice PCMCIA), orodja za brskanje po spletu in bil je majhen. Na njem je tekel legendardni Windows 95 OSR2 z Internet Explorerjem 2.0 na celih 16 MB pomnilnika in 120 MHz-procesorju. Dolgo pot smo prehodili od tistih časov.

12 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Prvoaprilske šale na spletu

CNet - Brskanje po spletu, gledanje informativnih oddaj in branje dnevnega časopisja je včeraj zahtevalo nadpovprečno mero pazljivosti in izvrsten detektor neumnosti, saj so mediji kar tekmovali, kdo bo koga bolje naaprilil. Na spletu se je kot vsako leto znašlo kar nekaj norčavih zgodb; nekatere so izpostavili pri Cnet.

Google je do dobra napolnil letošnjo bero, saj naj bi bili pripravili umetno inteligenco z imenom CADIE, ki se je odločila, da je bil najprimernejši internet pred letom 1997. Poleg tega so najavili še avtopilot za Gmail in tridimenzionalno brskanje v Chromu kot CADIE-jeva dosežka. YouTube je bil obrnjen na glavo. Dobesedno. Nekatere potegavščine so bile preveč prozorne, da bi jim kdo resno verjel, kot recimo napoved The Guardiana, da bo ukinili tiskano in spletno izdajo ter se preusmerili na Twitter. Opera je razvila nov način brskanja po spletu - navigacijo z obrazno mimiko. In še največja šala, kot se je k sreči pokazalo: Conficker sploh ni povzročil kataklizme. Déjà...

14 komentarjev

AMD: Netbooki bodo izumrli

X-Bit Labs - Medtem ko trg netbookov bujno cveti in proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo na trg poslal boljši, večji in cenejši netbook, se AMD oklepa svojega neodobravanja teh naprav. Dirk Meyer, AMD-jev izvršni direktor, je v nedavnem intervjuju napovedal, da čez eno leto ljudje ne bodo več govorili o netbookih, ker bo razlika med netbooki in prenosniki postala premajhna, tako da se bodo zlili. Dejal je, da je AMD ponovno ocenil trg majhnih prenosnikov in ugotovil, da se splača začeti tekmovati v segmentu majhnih naprav, ki imajo vsaj 10-palčne zaslone (a jih trmasto imenuje mali prenosniki in ne netbooki). S svojimi čipi se nameravajo spustiti vse do naprav, ki stanejo 399 dolarjev. V ta namen izdelujejo procesor s kodnim imenom Ontario, ki bo drugačen od že predstavljenega Yukona, saj bo še cenejši, varčnejši in šibkejši.

Pogovor je tekel tudi o nedavni razdružitvi podjetja na dva dela, o kateri je Meyer potrdil, da bo dokončana v ponedeljek. V sklopu tega bo AMD odprl tudi novo tovarno...

42 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja