»

V ZDA bodo hibridna vozila umetno hrupnejša

engadget - Ena izmed prednosti hibridnih vozil je zmanjšano zvočno onesnaževanje, saj so pri nizkih hitrostih, ko se bencinski agregati ne vključijo, skoraj neslišni. Pričakovali bi, da bo to ena izmed velikih prednosti za uporabo v urbanem okolju, kjer je zvočno onesnaženje velik problem, a je ameriški zakonodajalec predpisal obvezen hrup.

Ker so pešci podzavestno navajeni na avtomobilski hrup, se včasih zanašajo kar na sluh in ne preverijo, ali je cesta res prazna. Da jih ne bi iznenadili hibridi, je Senat sprejel Pedestrian Safety Enhancement Act. V njem je med drugim predpisano, da morajo proizvajalci hibridov umetno zagotoviti, da bodo njihova vozila hrupnejša, kakor to terja tehnologija pogona. Z drugimi besedami, namenoma bodo morali biti...

92 komentarjev

Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Heise - Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom....

294 komentarjev

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme

Slo-Tech - Zgodba o nakupih programske opreme podjetja Microsoft s strani državne uprave je bila v zadnjem času že večkrat obdelana, tokrat pa jo dopolnjujemo še z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme.

Po tem, ko smo v več člankih pisali o državnih nabavah programske opreme in IT storitev (del naših ugotovitev pa so povzeli tudi pri drugih časnikih, zlasti pri Dnevniku in Financah) je kranjsko združenje Tux sredi februarja 2010 na Računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije poslalo pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010. Prav tako smo Komisijo za preprečevanje korupcije že decembra 2009 zaprosili za mnenje ali morda javno naročilo 2008/P 40 ni bilo prilagojeno v korist podjetju Microsoft.

Komisije za preprečevanje korupcije je zadevo preučila in 14. 6. 2010 sprejela mnenje številka 15, v katerem...

39 komentarjev

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim objavili članek o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme, so se pojavila različna ugibanja o primernosti uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. Kljub temu, da odprto kodo uspešno uvajajo v različnih državah po svetu, pa je po mnenju nekaterih situacija v Sloveniji morda vseeno tako specifična, da uporaba odprte kode v javni upravi morda ni primerna. V članku smo sicer poudarili, da bi to lahko ugotovili le z resno in odprto pilotno raziskavo, ki bi na podlagi resnega načrta in realnih podatkov ocenila pozitivne in negativne učinke, morebitna odločitev za prehod ali proti njemu pa bi bila s tem podkrepljena s podatki in konkretnimi argumenti. A državna uprava do sedaj resne pripravljenosti na kaj takega ni pokazala.

Z eno izjemo. Našli smo namreč državnega uradnika na enem izmed ministrstev, ki je na svoj računalnik samoinciativno naložil Linux. Kasneje je v prehod prepričal tudi ostale sodelavce na...

262 komentarjev

Bela hiša gre na odprto kodo

CNet - V Beli hiši so se odločili, da bodo vsebino na svojih spletnih straneh odslej urejali in objavljali (CMS) z odprtokodnim paketom Drupal, potem ko so doslej uporabljali zaprtokodno rešitev. V svoji uradni izjavi za Associated Press so pridobitve strašno okorno pojasnili, zato so jih tehnološko bolj vešči hitro popravili. S prehodom na nov program si je vzdrževalno pogodbo zagotovilo podjetje Acquia, ki je v lasti pisca Drupala Dries Buytaert. Kljub temu je to lepa gesta in znak, da je odprta koda resna konkurenca in včasih boljša rešitev od komercialnih verzij. Pa še z javno podobo predsednika se prehod odlično sklada, ko obljublja hiter in brezplačen prenos sistema. Povsem zastonjske take rešitve vsekakor niso, saj tudi konfiguriranje in vzdrževanje sistema stane, so pa lahko cenejše od alternativ.

13 komentarjev

Ruskega operacijskega sistem za zdaj ne bo

Slashdot - Nedavno smo poročali, da so se Rusi odločili razviti svoj operacijski sistem, osnovan na Linuxu, ki bo zmanjšal njihovo odvisnost od zahodnega programja. Kot kaže, so se nekoliko precenili, saj so projekt (začasno) odpovedali (človeški prevod: 1. del, 2. del) . Ilija Ponomarev, ki v Dumi vodi komite za tehnologijo, je svoje pismo o izdelavi "nacionalne programske platforme" poslal predsedniku Medvedjevu, ki ga je posredoval Ministrstvu za komunikacije.

To se je odzvalo z besedami, da pripoznavajo usmerjenost k domači odprti kodi, a se ne strinjajo z načinom. Po njihovem mnenju izdelava domačega operacijskega sistema ne bo prinesla dovolj družbi in ekonomiji, da bi upravičila stroške. Je pa ministrstvo predlagalo sprejem vrste predpisov, ki bi poskrbeli za združljivost različnih vladnih informacijskih sistemov, uvedbo pilotnih projektov za prehod vladnih služb na odprto kodo, izdelavo repozitorija programske opreme in sprejetje zakonodaje, ki bo uperjena proti monopolom pri nakupih...

11 komentarjev

Francija in Španija najbolj odprtokodni

Ars Technica - Red Hat je objavil rezulate študije (PDF), ki so jo lani izvedli v sodelovanju z Georgia Tech, in je merila aktivnost odprte kode v posameznih državah po svetu. Upoštevali so razširjenost odprte kode v javni upravi, vladni angažma in raziskovalno politiko, število lastnikov certifikatov RHCE, število registriranih uporabnikov Linuxa, obseg diskusije o odprtokodnih temah v javnih občilih in Linuxovo podporo za uradni jezik države. Na ta način so poskušali države kvantificirati in vsaki dodeliti skupni indeks aktivnosti odprte kode, poleg tega pa še delni indeks za javno upravo in industrijo.

Na prvo mesto se je uvrstila Francija,...

16 komentarjev

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

Slo-Tech - Pred časom so trije poslanci Državnega zbora RS, Luka Juri, Frangež Matevž in Dejan Levanič na vlado poslali pobudo v zvezi s prehodom na odprtokodne rešitve. Vlada je pobudo obravnavala na 19. redni seji in na predlog Ministrstva za javno upravo sklenila naslednje.

1. Glede uporabe odprtokodnih brskalnikov so na vladi mnenja, da prihranka tu ne more biti, saj je Microsoft Internet Explorer brezplačen, "uporaba drugih brskalnikov pa pogosto prinaša tudi težave pri uporabi obstoječih aplikacij". O težavah, ki jih razvijalcem spletnih strani povzroča Internet Explorer vlada seveda ne ve nič, ravno tako pa tudi ne o varnostnih problemih, ki so jim izpostavljeni uporabniki Internet Explorerja med obiskovanjem spletnih strani. Seveda posledično vlada tudi nič ne ve o stroških, ki nastajajo v zvezi s temi težavami. Pozablja se tudi, da je Firefox v Sloveniji že najbolj razširjen brskalnik.

2. Glede OpenOffice.org so na Ministrstvu za javno upravo izjavili, da ne nasprotujejo uporabi...

364 komentarjev

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku. 70% glasujočih ni za programsko opremo odrinilo nič, skupaj 14% pa manj kot 30.000 tolarjev. 85% jih torej ne namenja bistvene vsote denarja za nakup programske opreme. Samo po sebi se seveda zastavlja vprašanje, ali ta ogromen procent glasujočih uporablja zastonjsko programsko opremo.

Koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku?
071%
(793)
do 15.00010%
(114)
od 15.001 do 30.0005%
(51)
več kot 200.0014%
(50)
od 30.001 do 60.0004%
(42)
od 120.001 do 200.0002%
(26)
od 60.001 do 90.0002%
(25)
od 90.001 do 120.0002%
(17)
Skupaj glasov: 1118


Tokrat vas sprašujemo po nadgradnji strojne opreme. To poletje bo eno najbolj vročih doslej. AMD je zamenjal pomnilniški krmilnik (prehod na vse bolj razširjen in dostopen DDR2 pomnilnik), Intel pa bo predstavil (skoraj) povsem nov procesor, Core 2 Duo (Conroe), ki bo zamenjal že...

68 komentarjev

Phoenix opušča BIOS

Slashdot - O novi generaciji strojne opreme, ki bo poskrbela, da bo uporaba računalnika resnično varna, smo že poročali. Srž ideje je, da če imamo na eni strani operacijski sistem in programe digitalno podpisane ter na drugi strani strojno opremo, ki ima prav tako digitalno podpisano čipovje, nam ZliLjudje™ ne morejo mednje vstaviti, naprimer, naprav za prisluškovanje. Prav tako odpadejo razni virusi in podobno, saj naenkrat poganjamo samo programsko opremo, ki je digitalno podpisana in ji zaupamo.

Eden izmed pomebnejših členov oz. celo prvi je BIOS, ki poskrbi, da se zažene računalnik in operacijski sistem. Ker trenutne implementacije niso primerne za zaupanje vredne računalnike, seveda potrebujemo novo. Tako so pri Phoenixu napovedali novi izdelek Core System Software (CSS), ki bo nadomestil trenutni BIOS. Kdaj bodo izdelki s to rešitvijo na voljo, ni znano. Prav kmalu verjetno še ne, saj mora Microsoft poskrbeti za primerno programsko opremo. Toda razvijalci se že pripravljajo in cilj...

4 komentarji