»

Novi SSD-ji v MacBook Airih

Hexus - Najnovejši podatki kažejo, da so pri Applu potihoma zamenjali opremljevalca za pogone SSD, ki jih uporabljajo v novi generaciji MacBook Airov. V teh revolucionarnih prenosnikih skoraj brez premikajočih se delov (razen ventilatorja) so sprva uporabljali Toshibine module v nestandardni obliki, te pa naj bi nedavno, tožbi navkljub, zamenjale Samsungove enote. Glavna prednost pogonov SM128C, kakršna je njihova oznaka, so višje hitrosti, saj v primerjavi z do 175 MB/s pri zapisovanju in do 210 MB/s pri branju, kolikor zmorejo Toshibini 128-gigabajtni pogoni z oznako TS128C, novi primerki zmorejo do 210 MB/s pri zapisovanju oz. do 261 MB/s pri branju podatkov. Obenem so novi pogoni dodali še podporo NCQ.

Potrditve, da gre za Samsungove module, še ni, a to ne bi bilo prvič, da bi Apple uporabil njihove pogone. Obenem v smer Samsunga taco pes moli tudi z oznako SM128C. Module, poimenovane Blade X-gale, so pri Toshibi sicer po predstavitvi MacBook Aira dali na voljo javnosti, a pretirane...

4 komentarji

Tudi Toshiba ponuja nadgradnje SSD-ja v MacBook Air

Toshibin Blade X-gale, združljiv z novim MacBook Air

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih skrbi ob predstavitvi oz. po razkosanju 20. oktobra predstavljenega MacBook Aira je bila izredno slaba nadgradljivost, saj novi Applovi prenosniki uporabljajo popolnoma lastno obliko trdega diska oz. SSD pogona, poleg na matično ploščo prispajkanega procesorja in pomnilnika. Slednje že poznamo iz prve generacije MacBook Airov, medtem ko so ti uporabljali 1,8-palčne, 5 mm debele trde diske najmanjšega formata. A že le teden po predstavitvi so na pomoč priskočili pri relativno nepoznanemu podjetju PhotoFast, kjer so poleg samega SSD modula obljubili še USB 3.0 ohišje, ki bi starega spremenilo v hiter pomnilniški ključek. Svojo nadgradnjo so zdaj predstavili še pri Toshibi v obliki modula Blade X-gale, ki ne bo na voljo le...

0 komentarjev

Intelova tehnologija za prenašanje videa prek 802.11n

X-Bit Labs - Intel je na CES-u predstavil novo tehnologijo brezžičnega prikazovanja, ki omogoča povezavo računalnika z monitorjem ali HDTV s pomočjo posebnih adapterjev prek omrežja 802.11n. Za demonstracijo so uporabili osebni računalnik z mrežno kartico Centrino Advanced-N 6200, Advanced-N +WiMax 6250 ali Ultimate N 6300 povezano s tehnologijo Intel My WiFi in ustrezno programsko opremo. Tako lahko prenašamo HD-video na posebne Netgearjeve adapterje, ki so s pomočjo HDMI povezani na HDTV ali druge naprave.

Tehnologija se zdi na prvi pogled privlačna, je pa vprašanje, kako uspešna bo. Še zlasti ker že obstaja Wireless HDMI, ki za delovanje ne potrebuje posebnih vmesnikov Wi-Fi 802.11n. Druga omejitev je odsotnost predvajanja Blu-rayev na TV zaradi pravic DRM, medtem ko HDMI teh težav nima. Kljub temu bomo novo tehnologijo našli na prenosnikih Dell, Sony in Toshiba od 17. januarja dalje.

11 komentarjev

Dell kaže ultratanek prenosnik

Adamo XPS

vir: Dell
Dell - Dell je na spletnih straneh že napovedal nov ultratanek prenosnik, ki bo meril le 9,99 milimetra. Slab centimeter debel prenosnik Adamo XPS je za zdaj zavit še v tančico skrivnosti, saj kaj dosti podatkov o njem še ni pricurljalo na plano. Originalni Adamo (torej brez XPS) je na voljo od marca in stane 2000 dolarjev, meri pa malenkost več - 16 mm v debelino. Ima 1,2 GHz ali 1,4 GHz Intelov Core 2 Duo, 2 GB DDR3-pomnilnika in 128 GB velik SSD. Reklama je Dellu vsekakor uspela, saj se cel svet sprašuje, kaj so uspeli spraviti v borni centimeter in kdaj bomo to izvedeli tudi mi, medtem ko se inženirji le zadovoljno nasmihajo.

21 komentarjev

Dell predstavil prenosnik Adamo

The Register - Dell je včeraj končno predstavil nov prenosnik z imenom Adamo, ki se oblikovalsko zgleduje po MacBooku. Vrhunec spretnosti, kakor ga Dell označuje in predstavlja neposredno konkurencu MacBook Airu, meri 331 x 242 x 16 mm. Diagonala zaslona meri spodobnih 13,4 palcev z razmerjem 16:9, sliko pa riše integrirana grafika GMA X4500 na Intelovem vezju Mobile 965 Express. Poganja ga 1,2 ali 1,4 GHz-Intel Core 2 Duo z 2 GB DDR3-pomnilnika in SSD-jem s kapaciteto 128 GB. Za povezljivost skrbijo brezžični 802.11n Wi-Fi, klasični mrežni priključek, dvoje vrat USB 2.0, kombinirani USB/eSATA priklop in Bluetooth. Baterija bi...

10 komentarjev

Dell predstavil Studio One 19

engadget - Dell je na Japonskem predstavil novega člana družine Studio, in sicer Studio One 19. Naprava, ki podpira multitouch, prihaja v več barvah, tako da jo lahko uskladite s pohištvom in zavesami, v notranjsti pa skriva: Intelov procesor Core 2 Quad, 4 GB pomnilnika, 750 GB-trdi disk, šest USB-vrat, vgrajeno spletno kamero z 1,3 megapiksli, grafično kartico NVIDIA GeForce 9400 in pogon Blu-ray. 18,5-palčni zaslon podpira ločljivost 1366 x 768, vse skupaj pa stane slabih 150.000 jenov, kar trenutno pomeni malenkost manj kot 1200 evrov. Kmalu pride bojda tudi v ZDA in v Evropo, kjer se bo cena za najbolj oskubljeno verzijo začela pri 700 dolarjih.

6 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Dell predstavil 23-palčni zaslon

ComputerBase - Samsungovemu 23-palčnemu zaslonu je takoj sledil Dell, ki je ponudil še svoj izdelek taistih mer. Monitor je nekoliko neobičajnih proporcev, saj sliko prikazuje s 2048x1152 točkami, z čimer je širši od običajnih 27'-modelov, a nižji. Podobnosti s Samsungovim pa je tu konec, saj ima Dellov SP2309W zakasnitev le dve milisekundi, dinamični kontrast 80.000:1, svetilnost 300 cd/m² in vidni kot 160°. Dell obljublja še 98-odstotno pokritost barvnega spektra in kot dodatek spletno kamero z dvema megapiksloma. Priključki so standardni D-Sub, DVI in HDMI, cena pa prav tako. Čez Lužo namreč znaša 419 dolarjev.

39 komentarjev